Hur du gör ditt Facebook-konto mer privat

0
46
TY Lim/Shutterstock.com< /figure>

Facebook har ett skakigt rykte när det gäller integritet, men det är ett användbart verktyg för att hålla kontakten med vänner och familj. Om du ska använda det sociala nätverket finns det några saker du kan göra för att låsa saker så mycket som möjligt.

Tänk på att Vad (och hur) du delar

Facebook kan fungera både som ett offentligt socialt nätverk där allt är synligt för alla, och ett privat utrymme endast för vänner där du begränsar dina inlägg och information till endast de personer du väljer att ansluta till. Du kan till och med blanda och matcha dessa metoder, beroende på vad du publicerar.

Det enklaste sättet att göra detta är med Facebooks inline-målgruppsväljare. När du bestämmer dig för att göra ett nytt inlägg kan du klicka eller trycka på rullgardinsmenyn under ditt namn och välja mellan Vänner eller Offentlig, eller begränsa vissa användare. Du kan till och med begränsa det till “Bara jag” vilket är perfekt för att dölja gamla inlägg utan att behöva ta bort dem helt.

Genom att göra detta kan du dölja vissa inlägg från specificerade kontakter, eller till och med dela inlägg bara med ett fåtal utvalda. Gå till dina Facebook-sekretessinställningar under Inställningar > Sekretess för att välja en standardinställning för den här rutan, vilket kommer att spara dig från att av misstag lägga upp något offentligt i framtiden.

Det bästa sättet att inte äventyra din integritet är dock att inte posta något du senare kan ångra, oavsett publik. Du kan också retroaktivt begränsa publiken för dina gamla Facebook-inlägg som du redan har gjort.

Granska din vänlista

Du vet hur man begränsar inlägg till bara dina vänner, men hur väl känner du dina vänner? Facebook-kontakter kan komma från var som helst, oavsett om det är nära vänner som du känner i verkligheten, avlägsna släktingar som du har träffat några gånger eller onlinekontakter som du aldrig har sett i köttet.< /p> Annons

Det är en bra idé att bläddra igenom din Facebook-vänlista då och då för att säkerställa att du är bekväm med din publik. Du kan placera personer på din begränsade lista med hjälp av “Vänner” ikon på en profil och välj “Redigera vänlista” och väljer “Begränsad” (eller någon annan lista du gillar).

En vän på din begränsade lista kan bara se din offentliga profilinformation plus eventuella inlägg du taggar dem i. Detta kan vara ett bra sätt att hålla människor på armlängds avstånd utan att behöva ta bort dem från din vänlista, och undvika potentiellt besvärliga verkliga interaktioner.

Du behöver inte använda din “riktiga” Namn

Att använda ditt riktiga namn på Facebook kan verka som en bra idé, förutsatt att du vill bli hittad och igenkänd. Facebooks ökända policy för riktiga namn har väckt kontroverser och orsakat problem tidigare, vilket lett till att det sociala nätverket mjukat upp sitt tillvägagångssätt något (åtminstone på papper).

Facebooks namnpolicy anger att “namnet på din profil ska vara det namn som dina vänner kallar dig i vardagen” och att det “även ska finnas på en form av ID eller handling från vår ID-lista.” Utöver de vanliga formerna av ID som pass eller körkort accepterar Facebook även bibliotekskort, lojalitetskort och anställningsverifiering på sin lista över godkända ID:n.

RELATERATHur du ändrar ditt namn på Facebook

Enl. Facebook, “smeknamn kan användas som ett för- eller mellannamn om de är en variant av ditt autentiska namn.” Detta bör ge lite rörelseutrymme för att bli kreativ med att namnge ditt konto. Förutsatt att din pseudonym kan passera som ett smeknamn för ditt riktiga namn, bör du vara i klartext om du blir sugen på det.

Annons

Tänk en sekund på hur många Facebook-vänner du har som inte använder sina riktiga namn. Hur många använder helt fiktiva personas? Hur många har tänjt ut smeknamnsregeln nästan till bristningsgränsen? Från utsidan ser det inte ut som att den här regeln är en regel som Facebook är mycket oroad över polisarbetet.

Utför en sekretesskontroll< /h2>

Facebook har ett användbart verktyg för sekretesskontroll som leder dig genom några av de vanligaste sekretessinställningarna som du kanske vill ändra. Detta inkluderar ditt lösenord, hur andra kan hitta dig och hur din data hanteras. Då och då kan nya inställningar läggas till eller så kanske du ändrar dig angående vissa policyer, så det rekommenderas att komma tillbaka halvregelbundet för att uppdatera dessa inställningar.

Vi har också beskrivit några Facebook-sekretessinställningar som du förmodligen vill ändra som kan ha en omedelbar effekt på att låsa din profil. Du kan också leta igenom dina Facebook-inställningar för att uppdatera individuella inställningar, inklusive mer oklara inställningar som vem som kan kommentera dina offentliga inlägg och om taggar måste granskas av dig innan de visas i din profil.

< img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />

Ta en stund att gå igenom din profil för att se vilken information du kanske vill dölja. Du kan klicka på publikikonen bredvid en bit information (den kommer att se ut som en jordglob om den till exempel är offentlig) och välja en målgrupp som du är mer bekväm med. Kontrollera varje avsnitt och använd sedan “Visa som” knappen nära ditt namn för att se din profil från en annan synvinkel.

Glöm inte annonser

Facebook-annonsering är känt som påträngande. Det sociala nätverket lär sig allt det kan om dig och försöker sedan visa dig annonser som det är mer troligt att du klickar på. Denna reklam är en del av användningen av Facebook-tjänsten, även om du kan välja att se färre annonser om vissa ämnen, inklusive alkohol, föräldraskap, husdjur och sociala eller politiska ämnen under Annonsämnen i Inställningar > Annonsinställningar.

Annons

En annan sak du kan kontrollera är hur Facebook använder spårningscookies för att rikta in dig på ännu mer relevant reklam. Under “Data om din aktivitet från partners” du kan stänga av Facebook och Instagram. Detta förhindrar det sociala nätverket från att använda data från webbplatser, annonser och offlineinteraktioner för att visa dig annonser. Det kommer inte att resultera i färre annonser, men ur integritetssynpunkt är det mindre invasivt.

Du kan göra annonser ännu mindre påträngande genom att inaktivera vissa “kategorier som används för att nå dig” inklusive din arbetsgivare, jobbtitel, utbildning och relationsstatus. Det finns också en humoristisk “intressekategori” listar saker som Facebook tror att du är intresserad av. Du kan ta bort allt du vill från det här avsnittet, men kom ihåg att du ’tränar” annonseringsalgoritmen genom att göra detta.

RELATERAT: Hur man ser vilken data Facebook har om dig

Lås eller avaktivera din profil

Facebook tillkännagav en profillåsfunktion som effektivt begränsar allt till vänner tills du inaktiverar inställningen. Detta inkluderar alla dina inlägg, din profilbild och Facebook-berättelser. Inställningen är inte tillgänglig över hela världen i skrivande stund, men du kan aktivera ett lås när det är tillgängligt på ditt konto från din profilsida.

Om du hellre bara vill ta en paus från Facebook och sätta en nål i ditt konto kan du inaktivera din profil under Din Facebook-information i dina Facebook-inställningar. Detta är ett tillfälligt beslut som tar bort ditt namn och innehåll på Facebook, även om Facebook Messenger inte kommer att påverkas om du inte inaktiverar Messenger separat.

Efter avaktivering förblir ditt konto vilande tills du loggar in igen.

RELATERAT: < strong>Hur du inaktiverar ditt Facebook-konto

Äntligen: Inaktivera aktiv status på Messenger

Som standard kommer Facebook att annonsera din tillgänglighet för dina vänner när du är online. Detta kan vara på mobilen eller stationär dator, som visar en grön prick bredvid ditt namn plus hur länge sedan du var aktiv på tjänsten. Om du hellre vill använda tjänsten mer privat och flyga under radarn kan du stänga av detta.

Du kan dölja din aktiva status på skrivbordet genom att klicka på ellipsikonen “…” ovanför “Kontakter” avsnitt av ditt nyhetsflöde som visar vem som är online eller tillgänglig just nu. Klicka på “Aktiv status” för att stänga av funktionen. Du vill också göra detta i mobilappen genom att trycka på din profilbild och sedan “Aktiv status” och inaktivera “Visa när du’är aktiv” inställning.

Annons

Var medveten om att när du gör detta så ser du inte dina vänner’ aktiva statusar heller. Var medveten om att du också kan skicka meddelanden som försvinner med Messenger och att du inte behöver en aktiv Facebook-profil för att kommunicera med användare.

LÄS NÄSTA

  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022
  • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
  • › Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?