Forklart: Mens Australia stemmer for en ny regjering og statsminister, vil sakene og kandidatene i valget

0
41

Australias statsminister Scott Morrison taler på en pressekonferanse i Perth fredag ​​20. mai 2022.(Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Australske velgere er i valglokaler for føderale valg lørdag (21. mai) for å velge sin neste statsminister og for å bestemme hvilket politisk parti som kommer til makten. De vil også få muligheten til å kjøpe en «demokrati-pølse», basert på den tiår lange tradisjonen med å installere pølseboder utenfor valglokalene.

Den regjerende liberal-nasjonale koalisjonen og opposisjonen Labour har gått inn i valget i et løp som meningsmålere har sagt er for nærme å kalle. Mens Labour har opprettholdt et forsprang, har siste undersøkelser vist at koalisjonen har redusert gapet.

Les også |Australske valgmålinger viser rasestrammere i siste kampanjestrekning

Den siste meningsmålingen fra Guardian Essential ga Labour en ledelse på to poeng i den to-parti-foretrukne “pluss” mål med 48 % mot koalisjonens 46 %. Syv prosent av de spurte var usikre. For to uker siden var Labour foran den sittende 49 % til 45 %.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Statsminister Scott Morrison i det liberale partiet vil søke for å forbli ved makten, mens Anthony Albanese, Labour-lederen for opposisjonen, vil prøve å rykke ham. Hvis Albanese klarer å vinne, vil han danne den første Labour-regjeringen i Australia på nesten 10 år.

Best of Express Premium< /h3>

Premium

Hvordan en energiekspert trigget Vladimir Putin med ett ord

Premium

Forklart: Hvordan forskere planlegger å bruke planter til å fjerne giftige metaller fra . ..

Premium

FY22: Etter hvert som Covid-dempingen letter, øker utbetalinger med 55 % til det høyeste nivået noensinnePremium

Away from rows, et stykke Aurangzeb-historie brakt frem i lyset i MaharashtraMore Premium Stories >>

Det er imidlertid en sjanse for at ingen av dem vil vinne flertall, og må danne allianser med mindre partier eller uavhengige kandidater for å danne regjeringen.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Stemmesystem

Australia har et preferansesystem for stemmegivning, der velgerne rangerer alle kandidater på stemmeseddelen i den rekkefølge de foretrekker. Stemmene telles til én kandidat får mer enn 50 % av alle stemmene.

Men hvis det ikke er noen klar vinner, blir kandidaten med minst antall stemmer eliminert. Valgfunksjonærer går deretter tilbake til stemmesedlene som valgte den eliminerte kandidaten som førstevalg og ser hvem de valgte for andrevalget. Disse stemmene overføres deretter til de gjenværende kandidatene, og prosessen fortsetter til én kandidat oppnår mer enn halvparten av stemmene.

Dermed, hvis en velgers første preferanse ikke vinner, kan den andre kandidaten.

Les også |Tørke, branner og flom: Kan klimaendringer avgjøre Australias valg?

Valgprosess

Systemet med fortrinnsstemmegivning gjelder både for Representantenes hus (underhuset) og senatet (overhuset). Det holdes valg for alle 151 setene i Representantenes hus og 40 av de 76 setene i Senatet. Velgerne vil få en grønn stemmeseddel for huset, og en hvit til senatet.

For å danne en flertallsregjering, må ett parti vinne mer enn halvparten av setene i Representantenes hus. Hvis de ikke klarer det, må den få støtte fra andre partier eller uavhengige kandidater.

Statsministeren er ikke direkte valgt av velgerne. I stedet blir de valgt ved en avstemning fra regjeringsmedlemmene. Statsministeren kan beholde jobben sin så lenge de kan få støtte fra flertallet av Representantenes hus.

I Australia er det obligatorisk å stemme for alle borgere over 18 år. De som ikke klarer å stemme vil bli bøtelagt $20. Rundt 17 millioner, eller 96% av de stemmeberettigede, har meldt seg på valget i 2022. Nesten 6 millioner australiere har allerede avgitt stemmeseddel gjennom brevstemmegivning eller tidlig personlig stemmegivning, rapporterte Reuters denne uken.

Valgresultater for 2019

I valget i 2019 vant den liberale-nasjonale koalisjonen ledet av Morrison en tredje treårsperiode. Resultatene var overraskende, ettersom meningsmålinger konsekvent hadde plassert koalisjonen bak Labour i tre år, og hadde ikke klart å forutsi seier.

Siden da har koalisjonen beholdt 76 seter i Representantenes hus. Labour har 68 seter, mens de resterende setene innehas av mindre partier og uavhengige.

For å komme til makten, må Labour nå halvveismerket på 76 i House of 151 — som betyr at den må beholde sine 68 seter og vinne flere fra noen av de andre partiene.

Velgerne går inn i en forhåndsavstemningsbås i Sydney, Australia, fredag 20. mai 2022. (AP Photo/Mark Baker)

Hovedkandidatene

Mens det er en rekke mindre partier og uavhengige kandidater, er de to mest populære kandidatene fra Liberal-National Coalition og Labour Party.

Morrison har vært statsminister siden 2018, etter Malcom Turnbull (også fra Venstre) trakk seg fra stillingen. Under kampanjen har Morrison sitert regjeringens suksess med å håndtere koronaviruspandemien. På grunn av strenge grensekontroller hadde landet en av de laveste dødstallene fra Covid-19.

Fokuset i Morrisons kampanje har også vært på regjeringens styring av økonomien. Australia anslås å vokse med 4,25 % i år, en forbedring i økonomisk aktivitet fra tider før pandemien. Arbeidsledigheten er nede i 4 % i 2022, ifølge en rapport i BBC.

Statsministeren har imidlertid møtt kritikk fra sitt eget parti. Den liberale senator Concetta Fierravanti-Wells har kalt Morrison «en autokrat, en bølle, som ikke har noe moralsk kompass”. Statsministeren innrømmet nylig at “han var litt av en bulldoser”, og sa at “når vi går inn i denne neste perioden på den andre siden av dette valget, vet jeg at det er ting som må endres med måten jeg gjøre ting.»

Morrisons viktigste utfordrer, Labour’s Albanese, har vært parlamentsmedlem siden 1996, og fungerte kort som visestatsminister i 2013.

Albanese, opposisjonsleder siden 2019, har historisk sett vært en fremtredende stemme i Labours venstrefraksjon. Men for dette valget har han mildnet sitt venstresidebilde og basert kampanjen sin på beskjedne politiske forslag, og lovet å forbedre eldreomsorgssektoren og produksjonsindustrien, og gi billigere barnepass og redusere kjønnslønnsforskjellene.

Best of Forklart

Klikk her for flere

spørsmål i valget

Klimaendringer er en av de mest fremtredende bekymringene for velgerne, spesielt etter de nylige skogbrannene og flommene. Morrison har blitt kritisert i inn- og utland for å ha et av de verste klimamålene blant G20-ledere. Mens begge de største konkurrentene har lovet netto nullutslipp innen 2050, fortsetter begge å støtte Australias gruveindustri, en viktig bidragsyter til utslipp.

Mens Australias økonomi ikke gjør det dårlig, viser meningsmålinger at økende levekostnader, spesielt de for drivstoff og elektrisitet, er et av hovedproblemene for velgerne. Med avtagende lønnsvekst og økende inflasjonsrater over hele verden, blir virkningene av økonomisk ulikhet stadig mer fremtredende. Studier utført av Bloomberg viser at de 20 % øverste i Australia har mer enn 90 ganger rikdommen til de nederste 20 %.

Kvinnenes stemme kan spille en avgjørende rolle i å bestemme hvem som danner den neste regjeringen. Morrisons regjering ble trukket inn i kontrovers i februar 2021 etter at en rekke kvinner anklaget politikere for voldtekt og seksuell overgrep. Tusenvis av australiere gikk ut i gatene for å protestere mot trakassering og seksuelle overgrep mot kvinner.

Morrisons håndtering av utenrikspolitikk, spesielt med hensyn til Kina, har også vært et stridspunkt. I 2021 forhandlet han fram en kritisk forsvarsavtale med USA og Storbritannia kalt AUKUS, som ble sett på som et forsøk på å motvirke Kinas voksende militære ekspansjonisme. Avtalen ble imidlertid rystet av kontrovers da Morrison trakk seg ut av en ubåtavtale på 37 milliarder dollar med Frankrike i oktober, noe som førte til en diplomatisk konflikt med det landet.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

I april i år signerte Kina en sikkerhetspakt med Salomonøyene. Dette er spesielt bekymret for Australia, ikke bare fordi det er Salomonøyenes største bistandsgiver, men også fordi kinesiske krigsskip nå vil kunne legge til kai på øya. Labour har beskyldt Morrison for å tillate kinesisk militær ekspansjon i nabolaget, “den verste feilen i australsk utenrikspolitikk i Stillehavet” om 80 år.