Forklart: Hvem er Anthony Albanese, Australias sannsynligvis neste statsminister?

0
33

Sønnen til en alenemor som vokste opp i enslig bolig, Albanese vil nå toppen av sin karriere, etter å ha vært parlamentsmedlem siden 1996. Kjent som “Albo”, Albanese hadde også en kort periode som visestatsminister i 2013. (Twitter/@AlboMP)

Anthony Albanese sitt Arbeiderparti beseiret den regjerende koalisjonen ledet av Scott Morrison i Australias føderale valg i 2022 lørdag (21. mai). Morrison innrømmet, og satte Labour i kø for å komme tilbake til makten etter nesten et tiår med konservativt styre, og satte Albanese opp til å bli Australias 31. statsminister.

Den liberale-nasjonale koalisjonen klarte ikke å vinne nok seter i valget og delresultater sent på lørdag kveld (indisk tid) viste at de ble straffet av velgerne i Vest-Australia og spesielt de rikere bysetene.

Det forble imidlertid uklart om Labour ville være i stand til å sikre en flertallsregjering, eller ville ha å gå inn i en koalisjon med uavhengige og andre partier.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

For å danne en flertallsregjering, må et parti vinne mer enn halvparten av 151 seter i Representantenes hus. Anslag fra The Guardian indikerte at Labour hadde sikret seg 71 seter, til koalisjonens 50. Uavhengige kandidater hadde vunnet 7 seter.

Beste av Express Premium

Premium

C Raja Mohan skriver: På Quad-møte, mulighet for India å styrke…

Premium

Presidentielle meningsmålinger: For Kongressen, et forspill til kamper foran

Premium

ExplainSpeaking: Skattemessig i tiden med pengeinnstramminger

Premium

Delhi konfidensielt: Haryana CM Manohar Lal Khattar og hans kjærlighet til japanskFlere premiumhistorier >> Les også |Forklart: Mens Australia stemmer for en ny regjering og statsminister, vil sakene og kandidatene i valget

Anthony Albanese, sannsynligvis neste statsminister

Sønnen til en alenemor som vokste opp i enslig bolig, vil Albanese nå toppen av karrieren, etter å ha vært parlamentsmedlem siden 1996. Kjent som «Albo», hadde Albanese også en kort periode som visestatsminister i 2013.

Opposisjonslederen siden 2019, Albanese har lenge vært en av de mest fremtredende stemmene til partiets venstrefraksjon. For denne valgsyklusen hadde imidlertid Labour-lederen mildnet sitt venstresidebilde. Albanese hadde basert kampanjen sin på beskjedne politiske forslag ifølge BBC, og lovet å forbedre Australias eldreomsorgssektor, forbedre produksjonsindustrien, tilby billigere barnepass og redusere lønnsgapet mellom kjønnene.

Best of Explained

Klikk her for flere

problemer: Klima, kjønn, levekostnader

Klimaendringer var en av de viktigste bekymringene for australske velgere dette valget, spesielt etter de katastrofale skogbrannene og flommene nylig. Under skogbrannene ble Morrison kritisert av mange for å feriere på Hawaii mens branner herjet landet.

Les også |Australske valgmålinger viser at rasetilstrammingen i siste kampanjestrekning har gått

Målinger hadde konsekvent vist at velgerne hadde søkt større reduksjon i utslipp. Begge de store politiske enhetene hadde lovet netto nullutslipp innen 2050; begge fortsetter imidlertid å støtte landets gruveindustri, en viktig bidragsyter til klimaendringer.

Resultatene indikerte en sterk ytelse fra uavhengige kandidater hvis kampanjer var sterkt fokusert på mer ambisiøse klimaendringer. Kalt «the teal independents», de var en gruppe av hovedsakelig kvinnelige kandidater som tok på seg for det meste mannlige liberale kandidater i mange av Australias velstående velgere.

Teal uavhengige kandidat Allegra Spender sikret Wentworth-setet av beseire den sittende Dave Sharma, det liberale parlamentsmedlem og tidligere ambassadør i Israel.

Kvinnenes stemme spilte også en viktig rolle i å bestemme hvem som dannet regjeringen i år, og Morrison klarte ikke å få kontakt med kvinner. Den liberale senator Simon Birmingham hadde fortalt Australian Broadcasting Corporation at kjønn var “klart en faktor” i valgresultatet.

Liberal-National Coalitions egen sporingsmåling antydet at den sittende Morrison var upopulær blant kvinner, som rapportert av Australian Broadcasting Corporation. Regjeringen hans ble trukket inn i kontrovers i februar 2021 etter at en rekke kvinner anklaget politikere for voldtekt og seksuell overgrep. Tusenvis av australiere gikk ut i gatene for å protestere mot trakassering og seksuelle overgrep mot kvinner.

Kampanjene fokuserte også sterkt på de økende levekostnadene, med meningsmålinger som tyder på at den økende prisen på drivstoff og elektrisitet var en nøkkelfaktor. sak for velgerne. Australia opplever sin høyeste inflasjonsrate på to tiår. Med stagnerende lønnsvekst i landet blir virkningene av økonomisk ulikhet stadig mer fremtredende. Studier utført av Bloomberg viser at de 20 % beste australierne har mer enn 90 ganger rikdommen til de nederste 20 %.

Albanesere og India

Albanesere hadde onsdag (18. mai) sagt at hvis han vinner stortingsvalget, ville han reise til Tokyo for et møte med Quad-gruppen. Han sa, «det første jeg skal gjøre er å møte våre allierte… Møte med president Biden, møte med statsminister Kishida, møte med Narendra Modi neste uke — det er min prioritet.»

Albaneseren hadde sagt at han ville sverget inn som statsminister innen mandag for å delta på toppmøtet tirsdag (23. mai).

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

The Quadrilateral Security Dialogue (Quad) er et strategisk og sikkerhetsforum for Australia, India, Japan og USA som ble startet i 2007.

På lørdag sa Indias utenriksminister Vinay Mohan Kwatra at «et møte med den nye statsministeren forventes å finne sted» på Quad-toppmøtet. “India, Australia strategiske partnerskap har bipartisan støtte og diskusjonen mellom de to lederne vil være fremoverlent og hvordan man kan bygge videre på det,” sa han.

Den australske høykommissæren til India, Barry O&#8217 Farrell tvitret at Albanese har hatt langvarige bånd med India. Den trolig nye statsministeren reiste i India som backpacker i 1991, og hadde ledet en parlamentarisk delegasjon til New Delhi i 2018, sa O’Farrell.

Høykommissæren tvitret at Albanese i valgkampen hans hadde “forpliktet til å utdype økonomiske, strategiske og folk-til-folk-forbindelser” mellom de to landene.