Förklarat: Vem är Anthony Albanese, Australiens troligen nästa premiärminister?

0
45

Son till en ensamstående mamma som växte upp i singelboende, Albanese kommer att nå toppen av sin karriär, efter att ha varit parlamentsledamot sedan 1996. Känd som “Albo”, Albanese hade också en kort period som vice premiärminister 2013. (Twitter/@AlboMP)

Anthony Albanese Labour Party besegrade den regerande koalitionen ledd av Scott Morrison i Australiens federala val 2022 på lördagen (21 maj). Morrison medgav, satte Labour i kö för att återvända till makten efter nästan ett decennium av konservativt styre, och satte Albanese till att bli Australiens 31:a premiärminister.

Den liberal-nationella koalitionen lyckades inte vinna tillräckligt många platser i valet och delresultaten sent på lördagskvällen (indisk tid) visade att de straffades av väljarna i västra Australien och särskilt de rikare stadsplatserna.

Det förblev dock oklart om Labour skulle kunna säkra en majoritetsregering, eller skulle ha att gå in i en koalition med oberoende och andra partier.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

För att bilda en majoritetsregering måste ett parti vinna mer än hälften av 151 platser i representanthuset. Prognoser från The Guardian visade att Labour hade säkrat 71 platser, till koalitionens 50. Oberoende kandidater hade vunnit 7 platser.

Best of Express Premium

Premium

C Raja Mohan skriver: Vid Quad-möte, tillfälle för Indien att stärka…

Premium

Presidentundersökningar: För kongressen, en upptakt till striderna framåt

Premium

ExplainSpeaking: Skattemässigt i tiden för monetära åtstramningar

Premium

Delhi Konfidentiellt: Haryana CM Manohar Lal Khattar och hans kärlek till japanskaFler premiumhistorier >> Läs också |Förklarat: När Australien röstar på en ny regering och premiärminister, frågorna och kandidaterna i valet

Anthony Albanese, troligen nästa premiärminister

Albanese, son till en ensamstående mamma som växte upp i singelbostad, kommer att nå toppen av sin karriär, efter att ha varit parlamentsledamot sedan 1996. Känd som “Albo”, Albanese hade också en kort period som vice premiärminister 2013.

Oppositionsledaren sedan 2019, Albanese har länge varit en av de mest framstående rösterna för partiets vänsterfraktion. Men för denna valcykel hade Labour-ledaren mjukat upp sin vänsterbild. Albanese hade baserat sin kampanj på blygsamma politiska förslag enligt BBC och lovade att förbättra Australiens äldreomsorgssektor, förbättra dess tillverkningsindustri, tillhandahålla billigare barnomsorg och minska löneklyftan mellan könen.

Best of Explained

Klicka här för fler

Frågor: Klimat, kön, levnadskostnader

Klimatförändringarna var ett av de viktigaste problemen för australiensiska väljare detta val, särskilt efter de nyligen katastrofala skogsbränderna och översvämningarna. Under skogsbränderna kritiserades Morrison av många för att ha semestrat på Hawaii medan bränder härjade i landet.

Läs också |Australiska valundersökningar visar att raserna skärps under sista kampanjsträckan

Undersökningar hade konsekvent visat att väljarna hade strävat efter en större minskning av utsläpp. Båda stora politiska enheterna hade lovat nettonollutsläpp till 2050; båda fortsätter dock att stödja landets gruvindustri, en viktig bidragande orsak till klimatförändringarna.

Resultaten indikerade en stark prestation av oberoende kandidater vars kampanjer var starkt fokuserade på mer ambitiösa klimatförändringslösningar. De kallades “the teal independents”, de var en grupp av mestadels kvinnliga kandidater som tog sig an mestadels manliga liberala kandidater i många av Australiens rika väljare.

Teal oberoende kandidat Allegra Spender säkrade Wentworth-platsen av besegra den sittande Dave Sharma, den liberala parlamentsledamoten och tidigare ambassadören i Israel.

Kvinnornas röst spelade också en viktig roll för att avgöra vem som bildade regeringen i år, och Morrison misslyckades med att få kontakt med kvinnor. Den liberala senatorn Simon Birmingham hade sagt till Australian Broadcasting Corporation att kön var “uppenbarligen en faktor” i valresultatet.

Liberal-National Coalitions egen spårningsundersökning antydde att den sittande Morrison var impopulär bland kvinnor, som rapporterats av Australian Broadcasting Corporation. Hans regering drogs in i kontrovers i februari 2021 efter att ett antal kvinnor anklagat politiker för våldtäkt och sexuella övergrepp. Tusentals australiensare gick ut på gatorna för att protestera mot trakasserier och sexuella övergrepp mot kvinnor.

Kampanjerna fokuserade också kraftigt på de ökande levnadskostnaderna, med undersökningar som tydde på att det stigande priset på bränsle och el var en nyckelfaktor. fråga för väljarna. Australien upplever sin högsta inflation på två decennier. Med stagnerande löneökning i landet blir effekterna av ekonomisk ojämlikhet allt mer framträdande. Studier av Bloomberg visar att de översta 20 % av australierna har mer än 90 gånger så mycket rikedom som de lägsta 20 %.

Albaneser och Indien

Albaneser hade på onsdagen (18 maj) sagt att om han vinner det allmänna valet skulle han resa till Tokyo för ett möte med Quad-gruppen. Han sa, “det första jag kommer att göra är att träffa våra allierade… Möte med president Biden, möte med premiärminister Kishida, möte med Narendra Modi nästa vecka — det är min prioritet.”

Albaneser hade sagt att han skulle svära sig in som premiärminister senast på måndag för att närvara vid toppmötet på tisdag (23 maj).

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

The Quadrilateral Security Dialogue (Quad) är ett strategiskt och säkerhetsforum för Australien, Indien, Japan och USA som inleddes 2007.

I lördags sa Indiens utrikesminister Vinay Mohan Kwatra att “ett möte med den nya premiärministern förväntas äga rum” vid Quad-toppmötet. “Indien, Australiens strategiska partnerskap har tvåpartsstöd och diskussionen mellan de två ledarna kommer att vara framåtlutad och hur man kan bygga vidare på det”, sa han.

Australiens högkommissarie i Indien, Barry O&#8217 Farrell twittrade att Albanese har haft långvariga band med Indien. Den troligen nya premiärministern reste i Indien som backpacker 1991 och hade lett en parlamentarisk delegation till New Delhi 2018, sa O’Farrell.

Högkommissarien twittrade att Albanese i sin valkampanj hade “engagemang att fördjupa ekonomiska, strategiska och folk-till-människa förbindelser” mellan de två länderna.