Förklarat: Varför HC upphävde Delhi-regeringens hemransoneringssystem

0
41

Folk väntar på att hämta ranson i New Delhi. (Expressfoto: Amit Mehra, fil)

Delhis högsta domstol i torsdags stoppade ett föreslaget systemför hemleverans av ranson i den nationella huvudstaden. Från det ögonblick som förslaget gavs klartecken av Arvind Kejriwal-regeringen 2018, mötte det hårt motstånd från såväl guvernörslöjtnanten som centralregeringen av tekniska skäl. När AAP-regeringen beslutade att gå vidare med systemet 2021, trots oppositionen, nådde ärendet High Court. I sin dom instämde HC med LG:s åsikt och sa att schemat inte kan implementeras i sin nuvarande form.

Politisk puls |'Milduppfostrad, okunnig': Anil Baijal kan ha varit att L-G AAP kunde leva med

schemat och hindren

I mars 2018 godkände Delhis regering ett system för leverans av ransoner till förmånstagarnas tröskel under det riktade offentliga distributionssystemet. Den kallades “Mukhya Mantri Ghar Ghar-rationen Yojna”. Den första invändningen mot planen kom från ingen mindre än guvernören, som sa att den kanske inte skulle eliminera korruption – ett av systemets uttalade mål – eftersom det bara försökte ersätta gamla tjänsteleverantörer med nya. LG rådde också AAP-regeringen att lägga ärendet till centret för godkännande.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men Delhi-regeringen beslutade 2021 att gå vidare med programmet trots att LG upprepade sina tidigare invändningar. Systemet anmäldes i februari 2021 och centret i mars invände mot dess namn. Centret sa också att det “inte kommer att ha några invändningar om ett separat system görs av delstatsregeringen utan att blanda in delar av NFSA (National Food Security Act) livsmedelskorn”.

Det bästa med Express Premium

Premium

Delhi Confidential: Love For Japanese

Premium

‘Han slår mig inte, han tvingar sex för att bryta min själ’:…Premium

Hur en energiexpert triggade Vladimir Putin med ett ord

Premium

Förklarat: Hur forskare planerar att använda växter för att ta bort giftiga metaller från …Fler premiumhistorier >>

Efter detta tog Delhi-regeringen bort “Mukhya Mantri” från namnet och beslutade att gå vidare med implementeringen. Det klargjorde också att de befintliga butikerna för rimliga priser inte kommer att stängas och människor kommer att ges en möjlighet att välja.

Den föreslagna implementeringen

Matsädslagret för programmet skulle lyftas av mjölnare med panelen Delhi State Civil Supplies Corporation Limited och transporteras till malningsenheter för bearbetning och förpackning. De förpackade föremålen skulle sedan levereras till utsedda Fair Price-butiker som skulle inrättas av Delhi Consumer's Cooperative Wholesale Store Ltd. Det sista steget var att leverera de förpackade föremålen till förmånstagarnas tröskel genom statliga emballerade direkt-till-hem-leveransbyråer.

Läs också |Mann tillkännager leverans av ransoner till dörren, Kejriwal säger att alla delstater snart kommer att vilja ha det

Rättsstriden

Delhi Sarkari Ration Dealers Sangh och Delhi Ration Dealers Union flyttade High Court förra året och ifrågasatte systemet och anbuden som utfärdades av Delhis regering i januari 2021. De hävdade att systemet går förbi befintliga butiksägare till rimliga priser. Anbuden gällde urval av byråer för hemleverans. Fackföreningarna hävdade att NFSA ingenstans övervägde att avskaffa den befintliga Fair Price Shop-strukturen, och det var inte rätt att ersätta densamma med en helt ny uppsättning återförsäljare. Centret, samtidigt som det stödde framställningarna, hävdade att anbuden och systemet strider mot NFSA. Den hävdade att Delhi-regeringen inte kan mixtra med arkitekturen hos PDS, som hade Fair Price Shops som en integrerad del av distributionsmekanismen.

Domstolens dom

En divisionsbänk ledd av den tillförordnade överdomaren Vipin Sanghi ansåg att en stat kan erbjuda leverans av matsäd till förmånstagarna, men med sina egna resurser. Domstolen sa också att Delhis regering inte kan fortsätta att implementera systemet utan att ta itu med farhågorna hos befintliga FPS-ägare angående deras ekonomiska bärkraft som den ansåg vara lagstadgat skyddad.

Rätten instämde också i LG:s uppfattning att systemet krävde godkännande av centralregeringen eftersom NFSA är en lag som antagits av parlamentet.

Domstolen påpekade vidare att Delhis kabinett var skyldigt att hänskjuta ärendet till presidenten för beslut efter en meningsskiljaktighet med LG. Systemet, enligt högsta domstolen, måste med nödvändighet rullas ut i LG:s namn, och tillade att godkännandet av ministerrådet i sig inte kan beskrivas som en åtgärd från Delhi-regeringen eller ens verkställande åtgärd.

Best of Explained

Klicka här för mer

LG:s befogenheter i Delhi

Delhis högsta domstol diskuterade också det befintliga konstitutionella systemet i Delhi. Domstolen ansåg att Delhis kabinetts befogenheter inte är obegränsade. Den påpekade att även om det kanske inte finns något behov, enligt konstitutionen, för ett regeringsbeslut som kräver LG’s godkännande, “finns det en skyldighet för CM att meddela ministerrådets beslut till löjtnantguvernören” .

Den sade att i de fall det uppstår meningsskiljaktigheter mellan kabinettet och LG, kan ärendet hänskjutas till presidenten för ett sista samtal.

“Löjtnanten ska guvernören ska agera sedan enligt presidentens beslut. I avvaktan på ett sådant beslut, i de fall brådskande kräver att löjtnantguvernören agerar, kan han agera och ge anvisningar i ärendet, som han anser vara nödvändigt”, sa Bänken.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg