Dagelijkse briefing: regering verlaagt accijns op brandstof; Modi-Biden praat om naar mondiale problemen te kijken, zegt de regering

0
39

Topnieuws op 22 mei 2022

Big Story 

Om de retailinflatie, die steeg tot een Op het hoogtepunt van het jaar kondigde de regering een reeks maatregelen aan, waaronder een verlaging van de accijns op benzine met Rs 8 per liter en op diesel met Rs 6 per liter. De minister van Financiën van de Unie Nirmala Sitharaman zei dat de verlaging van de accijns op brandstof een inkomstenimplicatie van Rs 1 lakh crore per jaar heeft en drong er bij de deelstaatregeringen op aan dit voorbeeld te volgen. Volgens analisten zou de stap de inflatie vanaf juni tot 20 basispunten kunnen verlagen.

Alleen in de Express 

In een online interactie bij The Indian Express Idea Exchange, vertelde Nikhat Zareen, die pas de vijfde Indiase vrouw werd die het kampioenschap won, over haar strijd in een conservatieve samenleving, hoe mensen haar keuze om te boksen als een meisje, en hoe ze moest vechten, zowel binnen als buiten de ring, om haar droom te verwezenlijken.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop vandaag, 24 mei, 2022: Kreeft, Leeuw, Weegschaal en andere tekens — check…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 23 mei 2022: wat u moet vandaag lezenPremium

Opinie: Kan India van Quad een instrument maken om zijn significante.. .Premium

Presidentiële peilingen: voor het Congres een opmaat voor toekomstige gevechtenMeer Premium Stories >>

Voormalig minister van de Unie P Chidambaram schrijft over de baanbrekende liberalisering van de Indiase economie 31 jaar geleden en dat de argumenten voor een reset overtuigend zijn.

“We kunnen niet afwijken van het pad van een open, liberale en marktgebaseerde economie. Dat zou zelfmoord zijn. Toch moeten we de balans opmaken en, rekening houdend met de mondiale en binnenlandse ontwikkelingen, ons economisch beleid bijstellen. Dat vereist de moed, duidelijkheid en snelheid van 1991.”

Van de voorpagina 

Premier Narendra Modi ontmoet de Amerikaanse president Joe Bidenop 24 mei aan de zijlijn van de Quad-leiderstop in Tokio. De Russische invasie van Oekraïne en de groeiende assertiviteit van China in de Indo-Pacific zullen de discussies tussen premier Modi, president Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de Australische premier domineren. nederlaag van de regerende coalitie van premier Scott Morrison.

Dominicaanse autoriteiten verwierpen de aanklacht van illegale binnenkomst tegen de voortvluchtige juwelier Mehul Choksi, bijna een jaar nadat hij gekneusd en gehavend op het eiland verscheen natie. Choksi, een staatsburger van Antigua en Barbuda en gezocht in India voor zijn vermeende rol in de Punjab National Bank-fraudezaak, beweerde dat hij uit Antigua en Barbuda was ontvoerd, naar verluidt door Indiase agenten, en met geweld in een jacht naar Dominica was gebracht.

Senior congresleider Rahul Gandhi, sprekend op een evenement in Londen, zei dat het land op een “kruitvat” zat en beschuldigde de BJP-regering ervan de stem van de natie en haar institutionele kader te hebben “verpletterd”. Gandhi noemde de Indiase democratie een 'wereldwijd publiek goed' en zei dat als het 'kraakt', dit een 'probleem voor de planeet' zal veroorzaken.

Moet lezen 

Van de hernieuwde ruzie over de door hem gebouwde Gyanvapi-moskee in Varanasi tot de verstoorde stilte rond zijn extra graf bij Aurangabad, Aurangzeb bevindt zich weer in het hart van controverses. Een stukje geschiedenis met betrekking tot de Mughal-keizer komt echter langzaam tot leven in Maharashtra. De afgelopen zes maanden heeft de Archaeological Survey of India (ASI) een 400 jaar oude hamam opgegravengelegen tegenover de 'Bibi Ka Maqbara' gebouwd door Aurangzeb in Aurangabad. De maqbara was gebouwd door de zesde Mughal-keizer in 1660, ter nagedachtenis van zijn eerste vrouw en oppergemalin Dilras Banu Begum, als een replica van de Taj Mahal, die door zijn vader Shahjehan voor zijn vrouw was gebouwd.

Te midden van een door de rechtbank bevolen videografisch onderzoek van het Gyanvapi-moskeecomplex in Varanasi, stond een districtsrechter in Mathura op 19 mei de heropening toe van een rechtszaak over de eigendom van het land waarop Shahi Idgah Masjid staat. We reizen naar Varanasi en Mathura, twee van de oudste steden van het land waar de geschiedenis is opgeroepen om de toekomst vorm te geven. In Mathura, terwijl secties aan beide kanten van het debat “buitenstaanders” en de media de schuld geven van het sensationeel maken van het nieuws, spreken velen ook op gedempte toon over het wandelen in de onheilspellende voetsporen van Ayodhya,  Ondertussen, aan de andere kant van Varanasi, de enquête en zijn Er wordt nog steeds enthousiast over 'bevindingen' gesproken — of voorzichtig omzeild.

Deviezen, waaronder de Amerikaanse dollar en de euro, die door ingezeten Indiërs het land zijn uitgezet, zijn tijdens het fiscale jaar dat eindigde in maart 2022 met 54,60 procent gestegen toen landen opengingen en vliegdiensten werden hervat nadat de Covid-19-pandemie het verkeer van ingezetenen beperkte Indianen in het voorgaande jaar. Het totale aantal uitgaande overmakingen in het kader van de geliberaliseerde overmakingsregeling (LRS) van de RBI stegen tot een recordhoogte van $ 19,610 miljard in het jaar eindigend in maart 2022 tegen $ 12,684 miljard in maart 2021, volgens de laatste RBI-gegevens .

En tot slot

Je kunt niet anders dan eenterugkerend thema van de dood opmerken in een aantal van India's showcases in Cannes. “De dood is het enige dat het leven echt maakt”, zegt Pratham Khurana, 23, wiens Whistling Woods' diplomafilm Nauha een van de 16 studentenfilms is die meededen in de sectie La Cinef (voorheen Cinéfondation). Ondertussen markeert de meeslepende meditatie van arathi-regisseur Nikhil Mahajan over de acceptatie van de dood een verschuiving met krijt en kaas van zijn eerdere thrillers naar familiedrama.

Tot morgen,

Leela Prasad G en Rahel Philipose