Chirag Dilli og dens svunne dager med fargerike bryllup

0
42

I dag er Chirag Dilli en tettbefolket, levende bylandsby i Sør-Delhi. (Ekspressfoto av Amit Mehra)

I vår tredje historie av den femdelte serien om historien og kulturen til Delhis urbane landsbyer, tar vi deg gjennom veiene til Chirag Dilli.

I dag er Chirag Dilli en tettbefolket, levende bylandsby i Sør-Delhi, med en betydelig befolkning av brahminer, jater, jatavs, valmikier, muslimer (Querishis og Nais), punjabier og jainer. Men hvis du krysser gjennom smugene på dette stedet, vil du oppdage historieklumper.

En landsby bygget for å hedre en sufi-helgen

En populær historie sier at Sultan Ghiyasuddin Tughlaq bygde byen Tughlakabad samtidig som byens ærverdige helgen Nizamuddin Auliya bygde en baoli (for tiden Nizamuddin Baoli). Arbeiderne foretrakk å jobbe for sin elskede pir som gjorde sultanen rasende. Den sinte sultanen forbød arbeiderne å jobbe for Baoli på dagtid og forbød salg av olje for ytterligere å hindre dem fra å jobbe på stedet om natten. Det var da en av disiplene til Auliya Hazrat Nasiruddin utførte et mirakel og tente lampene fylt med bare vann. Hazrat Nasiruddin fikk tittelen “Roshan Chirag-i-Dehli” (eller den glødende lampen i Delhi). Han døde i 1356 og ble gravlagt i kammeret han bodde i.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Selv om landsbyen nå er omgitt av noen av de mest eksklusive kolonier i Sør-Delhi, frem til 1950-tallet var det ingenting annet enn jordbruksland og tette jungler. Blant villmarken var helligdommen til Hazrat Nasiruddin Mahmud Chiragh-Dehlavi.

Best of Express Premium

Premium

‘Han slår meg ikke , han tvinger sex for å bryte ånden min’:…

Premium

Hvordan en energiekspert trigget Vladimir Putin med en ordPremium

Forklart: Hvordan forskere planlegger å bruke planter til å fjerne giftige metaller fra …

Premium

FY22: Etter hvert som Covid bremser, øker utbetalinger med 55 % til rekordhøye. Flere premiumhistorier >> Dargah av Nasiruddin Chiragh Dehlavi (ekspressfoto av Amit Mehra)

Lokalbefolkningen sier at de fleste familier kom til å bosette seg her på begynnelsen av 1900-tallet siden det var den eneste landsbyen med en festningsmur og porter.

«Uansett religion eller kaste, tar alle sine syke barn til dargah for velsignelser. Tidligere pleide vi også å ta kvegene våre dit siden de også var som barna våre og babaji beskyttet dem mot det onde øyet. Den første melken til kua var utelukkende forbeholdt dargahen, sier Sanjeev Sehrawat, en innbygger i landsbyen.

Også fra serien om Delhis urbane landsbyer |Feiring av landgudene i landlige Delhi i Khirki landsby

I 1729 bygde keiser Mohammed Shah “Rangela” en festningsmur med fire imponerende porter rundt graven, som et offer til dargahen. Ifølge en studie, da Ahmad Shah Abdali, grunnleggeren av Durrani-imperiet, invaderte Delhi på begynnelsen av 1760-tallet, tok folk fra hele regionen tilflukt innenfor Dargah-murene og dro aldri. Den andre bølgen av nybyggere kom på 1850-tallet da folk igjen strømmet til det befestede området for sikkerhet under uroligheter knyttet til 1857-opprøret og dets etterdønninger. Sikkerheten gitt av portene til landsbyen er kanskje dens mest definerende funksjon. Dessverre er portene nå nedlagt, og bare en brøkdel av deres tidligere herlighet kan sees. Den vestlige gatewayen har forsvunnet fullstendig og tre av dem overlever — The Northern gateway eller Dilli Darwaza, den sørlige gatewayen eller Kasai Darwaza, og den østlige gatewayen eller Takht Darwaza.

Graven til Bahlol Lodi: Den ble bygget av Sikander Lodi, sønn og etterfølger av Bahlul Lodi etter farens bortgang i juli 1489 e.Kr. Sultanen ønsket å bli gravlagt nær helgenen Nasiruddin Chiragh Dehlavi. Noen historikere bestrider imidlertid påstanden og foreslår Sheesh Gumbad i Lodi Gardens som stedet for Bahlul Lodis grav. (Ekspressfoto av Amit Mehra)

Innbyggerne i landsbyen husker imidlertid hvordan de hadde søkt tilflukt her under delingen i 1947. Det var en drastisk økning i befolkningen i landsbyen etter 1947. En betydelig del av landet var eid av Khadims (vaktmestere) av Dargah , som migrerte til Pakistan og ble erstattet av Jat-samfunnet.

I de siste årene har den urbane landsbyen tiltrukket seg småindustri og arbeidsinnvandrere som søker billig overnatting i byen. Landsbyen har også dukket opp som “momo-hub”; gatene er overfylte med momo-“fabrikker” hvor den populære gatematen pakkes og distribueres blant lokale leverandører som selger dem på nærliggende markeder.

Chirag Dillis historie gjennom bryllupslinsen

Da vi snakket med lokalbefolkningen for å vite mer om historien til denne landsbyen, innså vi at livene og rytmene til innbyggerne i Chirag Dilli også kunne forstås gjennom historier om en av de viktigste dagene i livet deres: bryllupet.

En kvinne som ble spurt om fortiden til deres historiske landsby, sa: «Itihas ka hume itna nahi pata beti. Shaadi kay baad se ye gaon hi hamara sab hai (Vi vet ikke mye om historien, men denne landsbyen har vært min verden etter bryllupet mitt).»

Innbyggere i Chirag Dilli sitter i nabolagets park. (Ekta Chauhan)

68 år gamle Shanti, som mimret om dagene som ny brud i landsbyen, sa: «I disse dager kan du kle deg ut når du vil og spise god mat på en restaurant hver dag. Vi hadde begrensede midler den gang. Glem å kle deg ut, vi tok et bad ved landsbybrønnen bare en gang i løpet av et par dager. Vi ville bare raskt helle en bøtte med vann på oss selv (mens vi var fullt påkledd), og det var det. Tenk deg nå å være bruden og bli badet i gurkemeie og melk. Det var noe.»

Kvinnene fortalte hvordan familier samlet essensielle matvarer som hvete, ghee og sukker. Kvinner satt sammen nesten en måned i forveien og begynte å male hveten til mel.

En annen innbygger, Manjula, bemerket: “Ingen familie ville ha maten til å mate baraat (bryllupsprosesjon). Et bryllup vil ikke bare være vert for en familie, det vil bli arrangert av hele klanen. Jeg husker vi sang folkesanger og jobbet med chakkis (melkvern). Noen av oss ville lage og pakke ladooer til shagun (seremoni).»

Manjula husket at bruder i hennes tid ikke hadde noe å si når de skulle velge sin livspartner. Mange av dem ville gifte seg så unge som 8–12 år gamle. Hun legger til «Vi ville bare sitte i det lange sløret vårt og ikke engang vite hvem som var til stede i bryllupet. Brudgommen og hans familie så på brudens føtter for å se om hun var rettferdig eller ikke. Men i disse dager sier unge hei-hei, klem og kysser hverandre før bryllup.”

Når vi snakker om dagens unge, kom kvinnene frem til enighet om at “moderne kjærlighetsekteskap” er bedre for kvinner siden de har friheten til å velge riktig livspartner. Imidlertid uttrykker de sin bekymring over “nedbrytningen” av de “tradisjonelle måtene” ettersom flere og flere ungdommer gifter seg utenfor deres kaste. Ideen om kasteendogami fortsetter å svaie over de fleste innbyggerne i urbane landsbyer.

Feirer i tider med uro

Shami Sultan, en annen beboer, fortalte oss hvordan han møtte sin kone etter Indo-Pak-krigen i 1965. Han sa: “Alt var uklart da familien min møtte brudens familie. Krigen varte til september 1965, med tristhet i luften; Jeg var bare 21. Daværende statsminister, Lal Bahadur Shastri, innførte matrasjonering, som forbød oss ​​å holde store bryllup og sammenkomster. Tanken hans var å bringe økonomien tilbake til normalitet, men jeg ville bare gifte meg. Sorgen og tristheten i atmosfæren holdt oss uansett tilbake og sørget for en dempet feiring, og statlige forbud presset oss videre.”

Ikke gå glipp av |Eid i Hauz Rani: Ett tak, mange kulturer og skikker

Sultan husket: “Jeg hadde en statlig melding skrevet på kortet mitt om kontrollen og reguleringen. Men jeg kunne ikke kontrollere det og fikk 100 mennesker til å delta på bryllupet mitt. Maten var begrenset, og i stedet for risphirni hadde bryllupet mitt rawa phirni (semi semulepudding), pulao og kaliya. Hver gjest fikk servert en paan (betelnøtt) på slutten.”

Sammen med landsbyen har dens bryllupstradisjoner, kvinners valg, og deres klær, mat og kultur også utviklet seg over tid. Det konstante samspillet mellom landlige og urbane påvirkninger er synlig selv i de mest intime rom i folks liv. Kampen mellom en sjokoladekake og en batasha er like kraftig som kampen til individene som prøver å omfavne moderne regler for frieri og samtidig glede de ærefulle adferdsreglene rundt kaste, religion og kjønn.

Sammen med landsbyen har dens bryllupstradisjoner, kvinners valg og deres klær, mat og kultur også utviklet seg over tid. (Ekspressfoto av Amit Mehra)

Den eneste ubrutte tråden som binder fellesskapet (spesielt dets eldre medlemmer) er følelsen av tap; tapet av jordbruksland, landsbyer og livsstil. Som Sehrawat uttrykker det: “ Har cheez ke liye paisa lagta hai. Pehle milkar kar lete the. Ab kaun ghar kay bane ladoo-batashe khayega ( Alt koster penger nå. Tidligere pleide vi å styre bryllupsforberedelsene sammen. Hvem skal spise hjemmelaget søtsaker nå?)”