Cannes 2022: De dood is een terugkerend thema in enkele Indiase films op het festival

0
45

Een still uit 'Nauha'

De dood doemde vanaf het begin groot op. De officiële opening van het Filmfestival van Canneswerd vertraagd door de Tweede Wereldoorlog. Toen het zijn gordijn ophief, gaf het Chetan Anand's Neecha Nagar (1946) de Palme d'Or (toen de Grand Prix du Festival International du Film genoemd) voor de beste film, de enige Indiase film met die prestatie tot nu toe. De Zohra Segal en Kamini Kaushal-starrer film stond stil bij dialogen tussen twee India's (rijk/hoog en arm/laag), excessen van macht, ecologische vijandigheid, ziekte en dood. Sommige van deze thema's komen aan bod in India's enige officiële selectie (in het niet-competitieve Special Screening-segment) op het festival dit jaar, Shaunak Sen's 2022 Sundance Grand Jury Prize-winnende documentaire All That Breathes, waar twee broers geven alles om de “meer dan menselijke” (zwarte wouwen) te redden die dood/gewond uit de giftige lucht van Delhi vallen. En je kunt het niet helpen een terugkerend thema van de dood op te merken in een aantal van India's showcases in Cannes.

“De dood is het enige dat het leven echt maakt”, zegt Pratham Khurana, 23, wiens Whistling Woods' diplomafilm Nauha een van de 16 studentenfilms is die meededen in de sectie La Cinef (voorheen Cinéfondation). Eerdere FTII-afgestudeerden Payal Kapadia (Afternoon Clouds, 2017; haar documentaire A Night of Knowing Nothing won vorig jaar de Oeil d'Or) en Ashmita Guha Neogi (CatDog, die de hoofdprijs van 2020 won in de categorie) vertegenwoordigden India.

Een still uit ‘Godavari’

Een kamerfilm, Nauha (Urdu voor rouw/klaagzang) is het verhaal van conciërge Kishan (Azhar Khan) en zijn onopvallende relatie met Babuji (Uday Chandra). Het ontbreken van een naam van de bedlegerige zevenjarige is van belang. Het generieke adres “babuji” stelt leeftijd en klasse vast. Zijn in de VS gevestigde familie is niet relevant, en dus worden hun gezichten/hoofden uit het beeld gesneden in de begrafenisscènes, wanneer ze thuiskomen. De echtheid van de dood dempt echter nooit de ongewone, kinderlijke uitwisselingen, gedurende drie dagen, tussen een chagrijnige maar ondeugende oudje en zijn gekwelde, maar toch tedere verzorger.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png LEES OOK |Toen Pasoori-danser Sheema Kermani sari en dans gebruikte om het Zia-regime in Pakistan te trotseren

Het verhaal is geïnspireerd op Khurana's eigen ervaring met de vader van zijn vriend, voor wie hij zorgde toen deze op een handmatige ventilator, die in de film voorkomt. “Moeders zijn anders, ze behandelen je als hun eigen kind, maar je ontwikkelt nooit een hechte band met de vader van je vriend. Het is altijd heel praktisch. Maar op die momenten was er een emotionele band tussen ons ontstaan”, zegt Khurana, die op jonge leeftijd zijn tante en moeder verloor. Vragen die diep van binnen verborgen bleven, probeert hij te beantwoorden door middel van zijn films.

Best of Express Premium

Premium

FY22: naarmate Covid de versoepeling inperkt, stijgen uitgaande overmakingen met 55% tot het hoogste punt ooit

Premium

Een brief van Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'

Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash…Premium

Tavleen Singh schrijft: Het kwaad onder de zonMeer Premium Stories >> Een still uit ‘All That Breathes’

Gesitueerd in de winter van Noida, hoewel opgenomen in Mira Road in Mumbai tijdens de pandemie, was de essentie van de symboliek van het weer wat de in Mumbai woonachtige Delhi-jongen in Nauha wilde oproepen – winter en nachtsignaal dood – een openbaring die hij had tijdens het kijken naar Shoojit Sircar's October (2018). Als 13-jarige deed Raanjhanaa (2013), en Dhanush' laatste monoloog-voice-over waarin zijn stervende personage nadenkt over loslaten, hem het belang van een schrijver en een regisseur realiseren.

Terwijl de lens blijft staan. op Kishan's gezicht, in een aangrijpend vreugdevuur-at-night scene, zien we zijn reacties op de twee huishoudsters die stilstaan ​​bij de toekomst van Kishan. De klassenkloof wordt, net als de dood, met gratie en gravitas behandeld. Was het een pandemie bijzaak? “De film komt uiteindelijk zo over”, zegt Khurana, “maar het kwam ter sprake tijdens onze repetities voor de pandemie, vragen over wat de migrerende werknemers voelen, wat het gevoel is om gescheiden te zijn van hun huizen en, als het erop aankomt, , hoe iedereen naar huis wil', zegt hij.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/Starfruits-a-representational-image.jpg" />Een representatief beeld voor "Starfruits"

Marathi-regisseur Nikhil Mahajans meeslepende meditatieover de acceptatie van de dood, markeert een verschuiving met krijt en kaas van zijn vorige thrillers naar familiedrama. Godavari – onderdeel van de delegatie van zes films van de Indiase regering op de markt, waaronder Rocketry: The Nambi Effect van R Madhavan, dat daar zijn wereldpremière beleefde, Dhuin van Achal Mishra, Boomba Ride van Biswajeet Bora, Alpha Beta Gamma van Shankar Srikumar en Niraye Thathakalulla van Jayaraj Maram (Tree Full of Parrots) — is een eerbetoon aan wijlen Marathi-regisseur Nishikant Kamath, die stierf in 2020.

Hoewel geen biopic, bepaalde aspecten van Kamaths leven, zoals zijn woede en vragen over zijn gebrek van geloofin dingen, kroop binnen toen zijn goede vriend en de hoofdrolspeler Jitendra Joshi Nishikant Deshmukh speelde: een prikkelbare, explosieve, ongelukkige man, die in alles geen vertrouwen heeft – zijn huwelijk, gezin, huis, religie, de rivier, maar zijn zoektocht naar geloof begint wanneer het leven hem op het punt staat op te geven.

Een still uit ‘The Tale of a Santa and his Moth’

De explosies in Mumbai uit de jaren 90 en de gemeenschappelijke spanningen vormen de achtergrond van het work-in-progress-project Starfruits, geregisseerd door Gourab Kumar Mullick en geproduceerd door Umesh Kulkarni. Het is geselecteerd uit 10 films om te pitchen voor fondsen in La Fabrique, een Institut Français-programma dat verband houdt met Cannes. Het speelt zich af in een kustplaatsje in Konkan, een doorvoerhaven voor smokkel in RDX, met op de voorgrond het verhaal van de rechterhand van een gangster, geliefd bij een andere man. “Homoseksualiteit is slechts een ondertoon, het is voornamelijk geïnspireerd op het schilderij Yayati (1987) van Bhupen Khakhar, dat stilstaat bij lichamelijkheid”, zegt Mullick. Er is liefdesverdriet en een sterfgeval.

Bengaalse filmmaker Aneek Chaudhuri in zijn Pawan Chopra-starrer Hindi-film, The Tale of a Santa and His Moth, een verhaal van een biseksuele arme weduwnaar die tot het uiterste gaat om een ​​bijzondere wens van zijn terminaal zieke dochter te vervullen: amandelcake eten op Kerstmis. De speelfilm — die wordt gespeeld in Marche du Film, waar India het land van eer is — denkt na over de dood en hoe de nasleep van een oorlog de ontwikkelingslanden beïnvloedt, dat “zelfs de kleinste wezens de behoeften van hun dierbaren vervullen voordat ze aan hun eigen overleven/onderhoud”, zegt Chaudhuri.

Een still uit ‘Thamp’

Opgestaan ​​uit de dood zijn twee gerestaureerde klassiekers. Govindan Aravindan's Thamp (The Circus Tent, 1978), voor een wereldpremière voor restauratie, en Satyajit Ray's Pratidwandi (The Adversary, 1970), door Shivendra Singh Dungarpur's Film Heritage Foundation en cameraman Sudeep Chatterjee voor het National Film Archive of India (nu onder NFDC), respectievelijk. Restauratie is, naast het creëren van origineel werk, de beste manier om de meesters te eren, en niet het maken van fotokopieën van hun klassiekers om eer te bewijzen. Het is een harde maar noodzakelijke pil die hedendaagse Bengaalse filmmakers maar beter zouden kunnen slikken, in plaats van de legendes op te roepen en ze opnieuw te vermoorden met ondermaatse lofzangen.

LEES OOK |'Conversations With Friends' voelt als een hart onder de riem -naar hart met BFF's

Als in Aravindan’slyrische “locatiefilm”, een reizend circus aan de oevers van Bharathappuzha wekt leven en ontzag in een slaperig dorp, enthousiasmeert zijn bijna-dode zielen en haalt een gedesillusioneerde jeugd weg uit zijn doorleefde dorp, Ray's werkloze jeugd van de jaren '70 Siddhartha (Dhritiman Chatterjee) is verontwaardigd, over kapitalisme, oorlog in Vietnam, zijn dood-van-binnen-kakofone-buiten grote stad achterlatend, en explodeert op het einde. De film begint en eindigt met een eigenaardige vogelroep, die hem het grootste deel van zijn leven heeft achtervolgd, en de dood (van zijn vader en later van een vreemdeling).

Een still uit ‘Pratidwandi’

De dood is echter geen verkoopbaar onderwerp. “Pitchen aan producenten was erg moeilijk (de zelf gefinancierde Godavari wordt nu ondersteund door Jio Studios). Sairat is bijvoorbeeld de meest winstgevende Marathi-film, maar als iemand zegt: 'Ik ga een jongen en een meisje uit een dorp halen en ze aan het eind vermoorden,' gaan investeren in jou. Godavari gaat over een man die het idee van de dood ontdekt. Wie gaat zijn geld inzetten?” zegt Mahajan, die eraan toevoegt dat hij gelukkiger zou zijn op de dag dat zijn film wordt geselecteerd/concurreert in Cannes: “De huidige regering stimuleert cinema, op 's werelds grootste filmfestival, het is geweldig, maar is het het beste? Ik denk het niet.”