Budgettelefoons moeten één goede camera hebben, geen vier waardeloze camera's

0
37
Apple

Je kunt niet werken voor een site met de naam Review Geek zonder praktische ervaring op te doen met een heleboel smartphones. Maar elke keer dat er een nieuwe budgettelefoon op mijn pad komt, raak ik meer en meer gefrustreerd door een stomme trend. Deze betaalbare telefoons hebben allemaal drie, vier of zelfs vijf camera's, maar ze kunnen geen half fatsoenlijke foto maken.

Budgetfabrikanten offeren camerakwaliteit op om te zeggen: “kijk eens hoeveel camera's er in onze telefoon zitten!” Het is een verschrikkelijke situatie waar klanten niet van profiteren, en het kan allemaal worden opgelost door deze telefoons terug te brengen tot slechts één goede camera en geld te besteden aan kwaliteit.

Inhoudsopgave

Waarom hebben telefoons zoveel camera's?
Extra camera's verhogen de productiekosten
Eén goede camera is alles We hebben nodig
Zal het beter worden?

Waarom hebben telefoons zoveel camera's?

Andrew Heinzman

Twintig jaar geleden begonnen mensen te beseffen dat hun flip-telefoons een point-and-shoot-camera konden vervangen. Natuurlijk maakten flip-telefooncamera's niet de beste foto's, maar ze waren ongelooflijk handig. En na een paar jaar van technologische vooruitgang werden camera's plotseling een van de grootste verkoopargumenten voor mobiele telefoons.

Het is meer dan tien jaar geleden sinds de eerste smartphone werd gelanceerd, en nog steeds is de camerakwaliteit in het midden van bijna elke telefoonadvertentie. Ik zou beweren dat de kwaliteit van de telefooncamera belangrijker is dan ooit tevoren, aangezien er niet veel manieren zijn om moderne telefoons van elkaar te laten onderscheiden.

GERELATEERD5 eenvoudige manieren om uw iPhone-opslag vrij te maken

Deze vraag naar hoogwaardige camera's heeft fabrikanten in de richting van een interessante trend geduwd. Fabrikanten steken nu meerdere camera's in telefoons, elk met een specifiek doel. En eerlijk gezegd, het is een geweldig idee. Sommige telefoons bevatten nu een standaard, ultragroothoeklens, telelens en macrolens voor verschillende opnamestijlen en omgevingen.

Als je een high-end telefoon met meerdere camera's koopt, kun je verwachten dat elke lens foto's van hoge kwaliteit maakt. On-demand toegang hebben tot al deze hardware is een verbazingwekkend gemak, tenzij alle camera's slecht zijn natuurlijk.

De meeste nieuwe budgettelefoons worden geleverd met drie of vier vreselijke, vreselijke camera's. Het is een van de meest bizarre trends in deze markt, en het is niet goed voor de klanten. Maar hier is het ding; fabrikanten kunnen zich niet aansluiten bij de trend van meerdere camera's zonder in te boeten aan camerakwaliteit. Het is een zeer eenvoudige afweging.

Extra camera's toevoegen aan fabricagekosten

Motorola

Om geweldige telefooncamera's te maken, moeten fabrikanten veel geld uitgeven aan het kiezen van waardevolle onderdelen, door R&D te gaan en getalenteerde mensen in dienst te nemen. In de wereld van $ 1.000 iPhones betaalt dit spul zichzelf terug, maar fabrikanten van goedkope telefoons moeten bezuinigen.

Bezuinigen is niet altijd een slechte zaak, het is de reden we hebben in de eerste plaats goedkope telefoons! Maar wanneer een fabrikant besluit vier camera's op een telefoon van $ 200 te plakken, kan hij alleen maar stomme compromissen sluiten. Middelen worden dun verspreid, wat leidt tot zaken als camerahardware van lage kwaliteit of een ongericht R&D-proces. Uiteindelijk krijgen we een stel waardeloze camera's in een verder fatsoenlijke telefoon.

Ik moet verduidelijken dat dit niet alleen een hardware-ding is. Sommige goedkope telefoons hebben enorme camerasensoren, die geweldige foto's moeten maken! Maar software lijkt iets belangrijker te zijn. Zonder goede software zien foto's er wazig en verkleurd uit. De OnePlus Nord N10 5G is een goed voorbeeld; zijn enorme 64MP camera maakt enkele van de meest smeuïge foto's die ik ooit heb gezien.

GERELATEERDWaarom u uw Android-telefoon elke twee jaar zou moeten upgraden

Merken als Google en Apple zijn meesters in software, daarom gebruiken iPhones en Pixel-telefoons relatief kleine camerasensoren. De iPhone 13 heeft bijvoorbeeld een 12MP hoofdcamera. Maar er zijn geweldige foto's voor nodig, want Apple besteedt veel geld aan het ontwikkelen van computationele fotografie-algoritmen.

Het is duidelijk dat kleine merken het geld niet hebben om de camerasoftware van Apple of Google te verslaan. Maar budgettelefoons hebben geen perfecte camera's nodig; ze hebben alleen camera's nodig die consequent goede foto's maken. Het is duidelijk dat deze merken gewoon geen geld uitgeven aan de juiste dingen, dus wat is de oplossing?

Eén goede camera is alles wat we nodig hebben

Google

In plaats van een klein budget uit te rekken om vier camera's in een goedkope telefoon te dumpen, zouden fabrikanten zich moeten concentreren op het ontwikkelen van slechts één goede camera (plus een fatsoenlijke selfiecamera natuurlijk). Dat geeft de bedrijven meer geld om te investeren in hardware, software en optimalisatie.

In het begin zijn de resultaten van deze regeling misschien niet al te indrukwekkend. Maar een budgetfabrikant kan dezelfde camera's in meerdere telefoons hergebruiken, waardoor de softwareontwikkeling over meerdere jaren wordt verlengd. Dat is wat Google en Apple doen met hun camera's, en het lijkt redelijk goed te werken!

Ik geef toe dat het gebruik van slechts één camera in een telefoon nadelen heeft. U kunt geen ultragroothoekopname maken zonder een ultragroothoekcamera en zo. Maar ik zou nog steeds liever één goede camera hebben, en realistisch gezien weten sommige mensen niet eens hoe ze de extra camera's op hun telefoon moeten gebruiken.

Ook hebben sommige merken de strategie met één camera met succes getest. De Google Pixel 3a, een van de beste budgettelefoons aller tijden, heeft slechts één achteruitrijcamera. En hoewel Apple's iPhone SE regelmatig onder de bus wordt gegooid, klagen mensen meestal over het verouderde ontwerp, niet over het gebrek aan lenzen.

Zal Wordt het beter?

TCL

Het is duidelijk dat budgetfabrikanten zich moeten concentreren op inhoud, niet op uiterlijk. Dat is wat klanten willen en nodig hebben van hun telefoons. Maar ik betwijfel of deze situatie snel zal veranderen, omdat elke poging om het probleem op te lossen de winst van een fabrikant kan schaden.

Telefoons zijn niet gratis, en telefoonabonnementen ook niet. Toch is een telefoon in principe vereist als je een inkomen, een huis en andere benodigdheden wilt onderhouden. Het volstaat te zeggen dat mensen niet willen dat dit geld verloren gaat, ze willen een fatsoenlijke telefoon!

Hier is het probleem; leren over telefoons kost tijd en de kennis die u opdoet, raakt voortdurend verouderd. De gemiddelde persoon koopt gewoon een mooie telefoon als zijn oude niet meer werkt. De tijd nemen om over dit soort dingen te leren zou zonde zijn.

GERELATEERDBeste mobiele browsers voor iPhone

Als je niet veel weet over telefoons en meteen een nieuwe nodig hebt, neem je de zaken op het eerste gezicht. En daar horen de camera's bij. Vanuit zakelijk oogpunt is het een stom idee om slechts één camera in een telefoon te steken, omdat die telefoon eruitziet als een oplichter naast de handset van $ 200 met een enorme bult met vier camera's op zijn rug.

Terwijl het is misschien niet de meest winstgevende houding, ik hoop echt dat fabrikanten de trend met meerdere camera's laten varen en zich concentreren op kwaliteit. Maar ik ben niet optimistisch.

Als er een lichtpuntje is, is het dat de camerakwaliteit in de hele industrie langzaam zal verbeteren. Betaalbare telefoons van de toekomst zullen betere foto's maken dan de iPhones van vandaag. Tenminste, dat hoop ik zeker!