Budgettelefoner borde ha en bra kamera, inte fyra skitkameror

0
55
Apple

Du kan inte arbeta för en webbplats som heter Review Geek utan att få praktisk erfarenhet med massor av smartphones. Men varje gång en ny budgettelefon korsar min väg blir jag mer och mer frustrerad över en dum trend. Dessa prisvärda telefoner har alla tre, fyra eller till och med fem kameror, men de kan inte ta ett halvanständigt foto.

Budgettillverkare offrar kamerakvalitet bara för att säga, “titta hur många kameror som finns i vår telefon!” Det är en fruktansvärd situation som inte gynnar kunderna, och det hela skulle kunna lösas genom att koppla ner dessa telefoner till bara en bra kamera och fokusera pengarna på kvalitet.

Innehållsförteckning

Varför har telefoner så många kameror?
Extra kameror ökar tillverkningskostnaderna
En bra kamera är allt Vi behöver
Blir saker och ting bli bättre?

Varför har telefoner så många kameror?

Andrew Heinzman

För tjugo år sedan började folk inse att deras flip-telefoner kunde stå för en peka-och-skjut-kamera. Visst, flip-telefonkameror tog inte de bästa bilderna, men de var otroligt bekväma. Och efter några år av tekniska framsteg blev kameror plötsligt ett av de största försäljningsargumenten för mobiltelefoner.

Det har gått över ett decennium sedan den första smarttelefonen lanserades, och fortfarande är kamerakvaliteten i centrum för nästan varje telefonreklam. Jag skulle vilja hävda att kvaliteten på telefonkameran är viktigare än någonsin tidigare, eftersom det inte finns många sätt att få moderna telefoner att sticka ut från varandra.

RELATERADE5 enkla sätt att frigöra din iPhone-lagring

Denna efterfrågan på högkvalitativa kameror har drivit tillverkare mot en intressant trend. Tillverkare har nu flera kameror i telefoner, var och en med ett specifikt syfte. Och ärligt talat, det är en bra idé. Vissa telefoner har nu ett standard-, ultravidvinkel-, tele- och makroobjektiv för att passa en mängd olika fotograferingsstilar och miljöer.

Om du köper en avancerad telefon med flera kameror kan du förvänta dig att varje objektiv tar bilder av hög kvalitet. Att ha tillgång till all denna hårdvara på begäran är en otrolig bekvämlighet—om inte alla kameror suger, förstås.

De flesta nya budgettelefoner kommer packade med tre eller fyra hemska, hemska kameror. Det är en av de mest bisarra trenderna på den här marknaden, och det gör ingen nytta för kunderna. Men här är grejen; tillverkare kan inte ansluta sig till trenden med flera kameror utan att offra kamerakvaliteten. Det är en mycket enkel avvägning.

Extra kameror Lägg till tillverkningskostnader

Motorola

För att göra fantastiska telefonkameror måste tillverkarna spendera mycket pengar på att välja värdefulla delar, gå igenom forskning och utveckling och anställa begåvade individer. I en värld av $1 000 iPhones betalar sig det här för sig själv, men tillverkare av budgettelefoner måste skära ner.

Att skärpa hörn är inte alltid dåligt—det är anledningen vi har billiga telefoner i första hand! Men när en tillverkare bestämmer sig för att fästa fyra kameror på en telefon på 200 dollar kan den bara göra dumma kompromisser. Resurser sprids tunt, vilket leder till saker som kamerahårdvara av låg kvalitet eller en ofokuserad FoU-process. Till slut får vi ett gäng taskiga kameror i en annars anständig telefon.

Jag bör förtydliga att detta inte bara är en hårdvarugrej. Vissa billiga telefoner har enorma kamerasensorer, som borde ta fantastiska bilder! Men mjukvara verkar vara lite viktigare. Utan bra programvara ser bilderna blöta och missfärgade ut. OnePlus Nord N10 5G är ett bra exempel; dess massiva 64 MP-kamera tar några av de fläckigaste bilder jag någonsin sett.

RELATERATVarför du bör uppgradera din Android-telefon vartannat år

Varumärken som Google och Apple är mästare på mjukvara, vilket är anledningen till att iPhones och Pixel-telefoner använder relativt små kamerasensorer. iPhone 13, till exempel, har en 12 MP huvudkamera. Men det tar fantastiska bilder eftersom Apple spenderar massor av pengar på att utveckla beräkningsfotograferingsalgoritmer.

Uppenbarligen har små varumärken inte pengarna att slå Apple eller Googles kameraprogramvara. Men budgettelefoner behöver inte perfekta kameror; de behöver bara kameror som konsekvent tar bra bilder. Det är tydligt att dessa varumärken helt enkelt inte spenderar pengar på rätt grejer—så vad är lösningen?

En bra kamera är allt vi behöver

Google

Istället för att tänja på en liten budget för att dumpa fyra kameror i en billig telefon, borde tillverkare fokusera på att bara utveckla en bra kamera (plus en anständig selfiekamera, så klart). Det kommer att ge företagen mer pengar att investera i hårdvara, mjukvara och optimering.

Till en början kanske resultatet av detta schema inte är alltför imponerande. Men en budgettillverkare kan återanvända samma kameror i flera telefoner och därigenom utöka mjukvaruutvecklingen över flera år. Det är vad Google och Apple gör med sina kameror, och det verkar fungera ganska bra!

Jag ska erkänna att det har sina nackdelar att använda bara en kamera i en telefon. Du kan inte ta en ultrabredbild utan en ultrabredkamera, och allt det där. Men jag skulle fortfarande föredra att bara ha en bra kamera, och realistiskt sett vet vissa människor inte ens hur de ska använda de extra kamerorna på sina telefoner.

Vissa märken har också framgångsrikt testat strategin för en kamera. Google Pixel 3a, som är en av de bästa budgettelefonerna genom tiderna, har bara en bakre kamera. Och medan Apples iPhone SE regelbundet slängs under bussen, brukar folk klaga på dess föråldrade design, inte på bristen på linser.

Will Blir det bättre?

TCL

Det är tydligt att budgettillverkare bör fokusera på substans, inte utseende. Det är vad kunderna vill ha och behöver från sina telefoner. Men jag tvivlar på att den här situationen kommer att förändras snart, eftersom varje försök att lösa problemet kan skada tillverkarens resultat.

Telefoner är inte gratis, och det är inte telefonabonnemang heller. Ändå krävs i princip en telefon om du vill behålla en inkomst, ett hem och andra förnödenheter. Det räcker med att säga att folk inte vill att dessa pengar ska gå till spillo—de vill ha en anständig telefon!

Här är problemet; Att lära sig om telefoner tar tid, och kunskapen du får blir ständigt föråldrad. En vanlig person köper bara en snygg telefon när deras gamla slutar fungera. Att ta sig tid att lära sig om det här skulle vara ett slöseri.

RELATEDBästa mobilwebbläsare för iPhone

Om du inte kan mycket om telefoner och behöver en ny direkt, kommer du att ta saker till nominellt värde. Och det inkluderar kamerorna. Ur företagssynpunkt är det en dum idé att bara sätta en kamera i en telefon, eftersom den telefonen kommer att se ut som en ripoff som sitter bredvid luren för 200 dollar med en massiv fyrkamerapuckel på ryggen.

Medan det kanske inte är den mest lönsamma hållningen, jag hoppas verkligen att tillverkarna hoppar av multikameratrenden och fokuserar på kvalitet. Men jag är inte optimistisk.

Om det finns något guldkant, är det att kamerakvaliteten sakta kommer att förbättras i branschen. Framtidens prisvärda telefoner kommer att ta bättre bilder än dagens iPhones. Åtminstone hoppas jag verkligen det!