Apple TV versus Amazon Fire Stick: wat is beter voor streaming?

0
110

De strijd van de streamingdiensten woedt voort en niemand kan beslissen of de Apple TV 4K of de Amazon Fire TV Stick 4K de betere keuze is. Beide kunnen van een gewone tv een smart-tv maken en beide geven een zekere mate van controle over het slimme huis. Dat gezegd hebbende, het beste streamingapparaat is afhankelijk van meer dan een paar functies.

Zowel de Apple TV 4K als de Amazon Fire Stick kunnen een deel van je favoriete inhoud streamen, maar de juiste keuze voor jou hangt af van het ecosysteem waarin je het meest betrokken bent en van je eigen persoonlijke voorkeuren. 

Inhoudsopgave

  Prijs en betaalbaarheid

  De Apple TV 4K begint bij $ 179 voor het 32GB-model, of $ 199 voor het 64GB-model. Als je de Apple TV HD 32 GB-optie wilt, kijk je naar $ 150. Een meer betaalbare optie is om te zoeken naar een Apple TV van de vorige generatie die te koop is bij een tweedehandswinkel.

  De Amazon Fire Stick kost $ 50 voor de 4K-versie, of $ 40 voor de HD-versie.

  p>

  De Amazon Fire Stick is meteen de veel goedkopere optie, maar hij mist ook functies en mogelijkheden die de Apple TV 4K niet heeft. Als je op zoek bent naar een gelijkwaardiger equivalent, is de Amazon Fire TV Cube een krachtiger streamingapparaat met veel meer opties, maar het kost $ 120 – nog steeds betaalbaarder dan de Apple TV 4K. 

  Winnaar Prijs: Amazon Fire Stick

  Functies

  Het echte vergelijkingspunt tussen deze twee apparaten ligt in de functies. Hoewel de Apple TV de duurdere optie is, is daar een andere reden voor dan het dragen van het Apple-logo. 

  Apple TV

  De Apple TV ondersteunt HDR 10 en Dolby Vision. Op het audiofront ondersteunt het Dolby 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial Audio. De Apple TV 4K is een doos die naast je scherm zit; hoewel klein van vorm, heb je een plek nodig om het neer te zetten. Hij past niet in een HDMI-poort zoals andere streaming-apparaten.

  De Apple TV 4K heeft een Siri-afstandsbediening met aanraakfunctie die je nauwkeurige controle geeft over de cursor op het scherm. Je kunt ook stembesturing gebruiken om exclusieve inhoud aan te vragen die alleen op de Apple TV te vinden is, zoals Apple Fitness+ of Apple Arcade.

  Als je zwaar geïnvesteerd hebt in het Apple-ecosysteem, is de Apple TV een goede keuze. Je kunt je iPhone gebruiken als afstandsbediening voor de Apple TV. Er is een app voor Android-telefoons, maar deze is van een extern bedrijf en niet goed beoordeeld – de enige officiële ondersteuning komt van Apple. Een groot voordeel van de Apple TV is een Ethernet-poort voor een consistentere kwaliteit.

  Amazon Fire Stick

  De Amazon Fire Stick 4K ondersteunt HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Het ondersteunt ook Dolby Atmos, Dolby 7.1 surround, HDMI audio pass-through en 2-kanaals stereo. De Fire Stick 4K past in een HDMI-slot op je tv, maar wordt geleverd met een HDMI-kabelverlenger die kan worden gebruikt om het signaal te verbeteren. Het kan ook stroom krijgen via de tv, of optioneel worden aangesloten op een stopcontact voor betere prestaties. 

  Met de Alexa-compatibele spraakafstandsbediening kun je met alleen je stem naar inhoud zoeken en bevat ook vier sneltoetsen: Amazon Prime Video, Netflix, Hulu en Disney+. Hoewel de Fire Stick 4K is ontworpen met Prime Video in gedachten, blinkt hij uit in het streamen van andere soorten inhoud. 

  Als je andere Alexa-apparaten in huis hebt, is de Fire Stick een geweldige toevoeging. Je kunt het bedienen via de Alexa-app op je telefoon, of je kunt het bedienen via elk Echo-apparaat. Het slanke profiel van de Fire Stick maakt hem perfect voor mensen die niet veel ruimte in de buurt van hun tv hebben, bijvoorbeeld als hij hoog aan de muur is gemonteerd. 

  Winnaar Kenmerken: Apple TV

  Streamingdiensten

  Zowel Amazon Fire Stick als Apple TV bieden de meeste streamingdiensten die u zou kunnen vragen. Beide platforms kunnen Spotify, Netflix, Hulu en andere streaming-apps streamen.

  Fire Stick ondersteunde HBO Max lange tijd niet, maar nu wel. Het grootste verschil tussen de twee is dat Apple TV zowel AirPlay als streaming vanuit iTunes ondersteunt, iets wat de Fire Stick niet doet.

  Volgens app-onderzoeksbureau 42matters zijn er in totaal 17.122 apps in de Apple TV App Store, tegenover slechts 14.798 apps op de Fire TV.

  Buiten videostreaming, er zijn veel muziekstreamingservices op beide platforms, zoals Apple Music. 

  Winnaar Streaming: Apple TV

  Gamen

  Natuurlijk zijn beide apparaten meer gericht op thuisbioscoopopstellingen en het streamen van tv-programma's dan op gamen, maar er is een duidelijk deel van de bevolking dat games naar hun apparaten streamt.

  Apple TV heeft toegang tot Apple Arcade , een samengestelde lijst met enkele van de beste games die beschikbaar zijn op iOS. Deze games gaan veel verder dan de typische mobiele games en bevatten echte RPG's van meerdere uren en andere ervaringen.

  Je kunt Amazon Luna streamen via Fire TV. De streamingdienst is vergelijkbaar met Google Stadia, met een wisselende lijst van games die elke maand beschikbaar is voor Amazon Prime-abonnees. De prestaties zijn misschien niet perfect, afhankelijk van je wifi, maar Luna zit vol met consolegames die je kunt spelen zonder dat je een pc of console nodig hebt.

  Winnaar Gaming: Gelijkspel

  Smart Home-prestaties

  De tv-afstandsbedieningen van beide platforms bieden iets dat noch Chromecast, de Roku-streamingstick of een van hun andere concurrenten bieden: controle over slimme apparaten.

  Je kunt HomePods gebruiken om de Apple TV en andere Apple-apparaten te bedienen. HomeKit heeft een beperkt aantal compatibele apparaten in vergelijking met Alexa, maar het voordeel van het Apple-ecosysteem is dat je afstandsbediening hebt via iPad en andere apparaten, aangezien de Apple TV fungeert als een HomeKit-hub.

  Alexa is een van de meest populaire smart home-platforms op internet en alle Fire TV-apparaten geven je volledige controle over je smart home. Je kunt de afstandsbediening gebruiken om spraakopdrachten aan Alexa te geven en je lichten aan of uit te zetten, het volume op de Fire TV te wijzigen en meer.

  Winnaar: Fire TV

  Algemeen Winnaar: Apple TV

  Uiteindelijk is de Apple TV is voor de meeste mensen de beste streamer. Hoewel het duurder is, zit de Apple TV boordevol functies waar de Fire TV gewoon niet tegen kan. Je kunt bijvoorbeeld zelfs een koptelefoon via Bluetooth op je Apple TV aansluiten. Dat kan niet met Fire TV.