Your Daily Wrap: SC överför Gyanvapi-fallet till Varanasi distriktsdomare, MEA på den kinesiska bron på Pangong Tso; och mer

0
42

(medurs) Gyanvapi-moskén, Navjot Singh Sidhu, Raj Thackery och Lalu Prasad Yadav.

◾ Högsta domstolen beordrade idag överföringen av förfarandet som pågår i Varanasi civil domare (senior division) i samband medGyanvapi-tvisten till Varanasi distriktsdomare för rättegång. Domstolen beslutade också att dess interimistiska beslut av den 17 maj för att skydda den påstådda “shiva lingam” utan att hindra muslimers rätt att tillbe i moskén skulle fortsätta att gälla i avvaktan på att kommitténs ansökan avskaffades.

◾ Den tidigare chefen för Punjab-kongressen Navjot Singh Sidhu kapitulerade på fredagskvällen inför en domstol i Patialaefter att han tilldelades ett års rigoröst fängelse av högsta domstolen i torsdags i ett mål om vägraseri 1988 som ledde till att en 65-årig man dog.

◾ Utrikesministeriet sa i torsdags att en en ny “så kallad” bro som byggs av Kina på Pangong Tso ligger i ett område som Indien anser har varit ockuperat av Kina i decennier. Enligt högt uppsatta tjänstemän i försvarsväsendet är dock bron i fråga en bredare, andra bro som Kina byggerprecis bredvid den som den hade byggt tidigare i år. Arbetet med detta har pågått i några månader och det kommer att möjliggöra förflyttning av alla typer av militära fordon, inklusive stridsvagnar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

◾ Aviation regulator DGCA har beviljat Jet Airways Air Operator Certificate (AOC), vilket gör att flygbolaget, som har varit på grund sedan april 2019, kan återuppta kommersiell flygverksamhet.

Best of Express Premium

Premium

Mehbooba Mufti-intervju: ‘Naturligtvis kommer PDP att slåss mot val…

Premium

Varför möter NCP-chefen Sharad Pawar brahminska samhällsledare i Pune t…

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var detta SP-ledarens hus

Premium

Abhinav Prakash Singh skriver: På spel i Gyanvapi, förhoppningarna om en civil…Fler premiumhistorier >>

◾ Justice V S Sirpurkar-kommissionen, inrättad av högsta domstolen för att undersöka dödsfallen på de fyra anklagade i våldtäkten och mordet på en veterinär i Chattanpally i Shadnagar i utkanten av Hyderabad den 27 november 2019, har uttalat i dess rapport att den tror att de anklagade avsiktligt beskjutits med avsikt att orsaka deras död. Den de anklagades familjer har välkomnat fynden och sökt ekonomisk hjälp.

◾ Central Bureau of Investigation (CBI) bokade tidigare Bihars chefsminister Lalu Prasad Yadav i en nytt fall av korruption och inledda sökoperationer på 17 platser kopplade till presidenten Rashtriya Janata Dal (RJD) och hans familjemedlemmar, inklusive dottern Misa Bharti, bland andra. Utvecklingen kommer veckor efter att Yadav fick borgen i ett foderbedrägeriärende. Den RJD kallade razziorna “politisk vendetta av värsta ordningen”.

Politisk puls

◾ I vad som ses som en viss förlust i ansiktet har Maharashtra Navnirman Sena (MNS) chef Raj Thackery ställt in sitt besök i Ayodhya, som hade tillkännagivits tidigare med stor fanfar. Medan MNS har gjort mycket för att understryka att besöket avbröts på grund av hälsoproblem som har återuppstått, tar de flesta det med en klick salt.

◾ När han gick ut ur fängelset i fredags var alla ögon riktade mot den äldre Samajwadi-partiets ledare och Rampur MLA Azam Khan. Azam Khan har varit fängslad under de senaste två åren och förblev i hög grad en del av den politiska diskursen, särskilt sedan de senaste resultaten i Uttar Pradesh, och de val han gör nu kommer att forma oppositionens politik under de kommande dagarna i delstaten.

< p>Express Explained

◾ En distriktsdomare i Mathura tillät torsdagen (19 maj) återupptagandet av en rättegång om äganderätten till marken där en 1600-talsmoské står idag . Vad har domstolen beslutat? Vad är rättstvisterna kring tvisten så här långt? Vem äger marken i fråga? Vi förklarar.

◾ Högsta domstolen har slagit fast att rekommendationer från Goods and Services Tax (GST) Council endast har övertygande värde och inte kan bindande för centrum och stater. Vilka iakttagelser gjorde SC om landets federala struktur? Hur har centret och staterna reagerat?