Vad visade en undersökning om mobbning med 1500 elever och 83 lärare?

0
43

Om du märker att ditt barn har kämpat känslomässigt och tror att hon/han kan utveckla psykiska problem, tveka inte att få professionell hjälp. (Foto: Getty/Thinkstock)

I den sista kolumnen identifierade vi vad som är mobbning och vad det har för effekter. Den här gången tittar vi på fallstudier och avslutar en undersökning gjord i sex skolor från Delhi och Bengaluru, över socioekonomiska gränser.

Vad undersökningen avslöjade

I undersökningen som gjordes 2013-14 deltog närmare 1500 elever och 83 lärare. Att mobbning är utbredd och vanligt var det mest definitiva fyndet, i statliga och privata skolor. Men det accepterades som normalt bland elever och lärare, och barn förväntades helt enkelt ta itu med det. Medan förövarna sa att de främst använde verbala och sociala mediersom ett medel för aggression kände de som var mottagarna att de var utvalda för sitt utseende, sitt sätt att tala eller sina akademiska prestationer. Medan de flesta häcklare sa att de gjorde det här för att lära den andra en läxa, var alla elever illamående av sina lärares partiskhet. Att de flesta lärare gynnar elever som har goda akademiska register lyfter också fram de hierarkiska strukturer som gör det lättare för mobbning att hända, tolereras, försummas eller ignoreras. Samtidigt visade undersökningen också att 12 till 18 procent av åskådarna tyckte om processen, även om vissa till och med försökte stoppa mobbningen.

LÄS OCKSÅ |Blir ditt barn mobbad? Så här gör du skillnad 

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

FY22: När Covid-bekämpningen lättar ökar utbetalningarna med 55 % till den högsta någonsin

Premium

'I Mathura, Radha ki chunari bhi Salma silti hai'Premium

Ett brev från Varanasi: 'Det är vår waqt… Ayodhya kommer att hända i Kash…Premium

Ondskan under solenFler premiumhistorier >>

Fallstudie I

Ett barn från en minoritetsgemenskap kom till oss när han var 12. Han gick i en gammal, välkänd skola i Delhi och mådde dåligt mobbad. Under vår bedömning fick vi veta att han hade ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)och inlärningssvårigheter, och hans klasskamrater valde honom ofta, vilket ofta är fallet med barn som är annorlunda. De knuffade runt honom, inte inkluderade honom i spel, kallade honom namn och ganska ofta provocerade honom mellan lektionerna eller på lekplatsen. Till sitt försvar reagerade han och slog ut, vilket väckte irritation hos hans lärare, som bara såg honom inleda en kamp eller attack. När han i själva verket blev utsatt för mobbning. Han blev avstängd från skolan och vad som var värre är att lärarna hade skapat ett hemskt rykte om honom – att han var ouppmärksam i klassen, aggressiv, skötte sig illa etc. När föräldrarna träffade oss skrev vi till skolan och träffade skolan rådgivare men det var bara symboliska handlingar som de erbjöd. Föräldrar till pojken, som stod upp för honom hela tiden, skrev till National Commission for Minorities och Delhi Commission for Protection of Child Rights. Båda organen skrev svidande brev till skolan och bad om en ordentlig bedömning och en detaljerad rapport om frågan, vilket skolan motvilligt gjorde. Men förbittringen mot pojken växte till en punkt där han slutligen hoppade av skolan. Hans tillflyktsort låg då i prylar, och med låsningen blev det värre. Han halkade in i depression och var nära att avsluta sitt liv. Så även om familjen hade vidtagit åtgärder för att agera i frågan om mobbning, hade systemet svikit honom. Mer än sju år senare bär han fortfarande på djupa ärr av det traumat.

LÄS OCKSÅ |'De största problemen som föräldrar hittar hos barn är skärmberoende, brist på fysiskt umgänge': Författaren RamG Vallath

Cast Study 2

Den här tjejen gick i en rik skola i staden, var bra i sina studier men inte fysiskt aktiv. Hon var runt 14 när vi träffade henne. När flickor är i sina interpoleringar och börjar bli medvetna om sitt utseende, hade hon klasskamrater som kunde skicka kommentarer om hennes utseende och utfrysa henne, inte inkludera henne i deras lekar eller födelsedagsfester. Eftersom hon var lyhörd kunde hon fånga upp dessa subtila signaler. För övrigt kom hon från en familj av högflygare som alla var intresserade av hälsa och fitness. Hon hade andra intressen, och därför stack hon ut från sin familj också.

Efter en första tvekan lyckades hon prata om verbal och social mobbninghemma. Men eftersom familjen var orolig över hennes vikt och hälsa tog de henne inte på allvar först. De förväntade sig att hon alltid skulle prestera och stå upp mot sina kamrater. Hon kände sig inte hörd, och i ett försök att ha lite kontroll över sitt liv började hon kontrollera sin kost och kastade upp det mesta hon skulle äta. Snart utvecklade hon en fullständig ätstörning och halkade in i depression också. Det var då som föräldrarna märkte hennes lidande och tog henne till psykvården. Skolan hade i det här fallet en upprättelsemekanism för mobbning. Genom en samlad insats från sin familj, skolan och sin egen beslutsamhet kunde hon återhämta sig och läka från traumat.

LÄS ÄVEN |Hur man hanterar stressen med hybridinlärning när proven närmar sig

Vad ska en förälder göra i sådana situationer?

Till exempel när ett barn tar mod till sig För att säga ifrån är det du ska göra att öppna upp och säga: “Vi är så ledsna att det här händer dig”, “Hur har du hanterat det?”, “Hur kan vi hjälpa?”.

Sitt och lyssna på ditt barn och ställ känsliga frågor med nyfikenhet. Var stödjande. Döm inte barnet eller säg, “Varför kan du inte stå upp för dig själv?”, “Om du inte studerar, kommer dina klasskamrater att ta på dig”. Skyll inte på barnet, var där för honom/henne.

LÄS OCKSÅ |Oregelbundet pandemibeteende hos barn: När rekommenderar skolor rådgivning?

Informera skolan och låt dem veta att mobbning är helt oacceptabelt. Bygg en gemenskap inom skolan för att hantera ett sådant fall.

Och om du märker att ditt barn har kämpat känslomässigt och tror att hon/han kan utveckla psykiska problem, tveka inte att få professionell hjälp.

(Dr Amit Sen är en barn- och ungdomspsykiater som arbetar i Delhi. Han har tjänstgjort i Army Medical Corps från december 1982 till januari 1988)

(Denna kolumn av olika experter kommer att dyka upp var fjortonde dag )

För alla de senaste föräldranyheterna, ladda ned Indian Express-appen.