Uitgelegd: wat is het Indo-Pacific Economic Framework?

0
94

De Biden-administratie projecteert IPEF als het nieuwe Amerikaanse voertuig voor hernieuwde samenwerking met Oost-Azië en Zuidoost-Azië.

De Amerikaanse president Joe Biden, die vrijdag begon aan een reis naar Oost-Azië, waarbij hij zondag voor de Quad-top van 24 mei als eerste landt in Seoul en Tokio, zal naar verwachting de veelbesproken Indo-top van zijn regering lanceren. Pacific Economic Framework (IPEF) in de Japanse hoofdstad samen met premier Kishida Fumio.

Biden sprak voor het eerst over IPEF tijdens de Oost-Azië-top van oktober 2021, waar hij zei dat de “Verenigde Staten met partners zullen verkennen de ontwikkeling van een Indo-Pacific economisch kader dat onze gedeelde doelstellingen zal definiëren rond handelsfacilitering, normen voor de digitale economie en technologie, veerkracht van de toeleveringsketen, decarbonisatie en schone energie, infrastructuur, arbeidsnormen en andere gebieden van gedeeld belang”.< /p>Lees ook |PM Modi om Biden te ontmoeten op 24 mei aan de zijlijn van Quad-top

Volgens een 'inzicht'-paper over IPEF dat in februari door de Amerikaanse Congressional Research Service is gepubliceerd, is de IPEF geen traditionele handelsovereenkomst. Het zou eerder verschillende modules bevatten over “eerlijke en veerkrachtige handel, veerkracht van de toeleveringsketen, infrastructuur en decarbonisatie, en belastingen en anticorruptie”. Landen zouden zich voor alle onderdelen binnen een module moeten aanmelden, maar hoeven niet aan alle modules deel te nemen. De module “eerlijke en veerkrachtige handel” wordt geleid door de handelsvertegenwoordiger van de VS en omvat digitale, arbeids- en milieukwesties, met enkele bindende toezeggingen. De IPEF zal geen markttoegangsverplichtingen omvatten, zoals het verlagen van tariefbarrières, aangezien de overeenkomst “meer een administratieve regeling” is, en goedkeuring door het Congres, die een must is voor handelsovereenkomsten, hiervoor niet verplicht is.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De IPEF wordt ook gezien als een middel waarmee de VS de geloofwaardigheid in de regio probeert terug te winnen nadat voormalig president Donald Trump zich terugtrok uit het Trans Pacific Partnership TPP). Sindsdien bestaat er bezorgdheid over het ontbreken van een geloofwaardige Amerikaanse economische en handelsstrategie om de economische invloed van China in de regio tegen te gaan. China is een invloedrijk lid van de TPP en heeft verzocht om lidmaatschap van de opvolger van de Comprehensive and Progressive Agreement on Trans Pacific Partnership. Het maakt ook deel uit van het 14-koppige Regional Comprehensive Economic Partnership, waarvan de VS geen lid is (India trok zich terug uit RCEP). De Biden-administratie projecteert IPEF als het nieuwe Amerikaanse voertuig voor hernieuwde betrokkenheid bij Oost-Azië en Zuidoost-Azië.

Best of Express Premium

Premium

FY22: Terwijl Covid de versoepeling in toom houdt, stijgen de uitgaande overmakingen met 55% tot het hoogste punt ooit

Premium

Een brief van Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash…Premium

Tavleen Singh schrijft: Evil under the sunMore Premium Stories >>

Eerder deze week beschreef de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan het als een “economische regeling van de 21e eeuw”. Maar IPEF maakt misschien niet alle landen in de Indo-Pacific-regio even enthousiast, omdat het gepaard gaat met bindende handelsregels, maar geen garanties voor markttoegang. Japan heeft de IPEF verwelkomd en Thailand kondigde eerder deze week aan dat het zou deelnemen aan de onderhandelingen. Australië en Nieuw-Zeeland mogen ook meedoen. Zuid-Korea, de Filippijnen en Singapore hebben voorzichtige interesse getoond.

De Japanse nieuwsorganisatie Nikkei beschreef het als “een meer op maat gemaakt mechanisme [dan een vrijhandelsovereenkomst] dat streeft naar de voordelen van handelspartnerschappen en tegelijkertijd Amerikanen isoleert van de nadelen van handelsliberalisering”.

Biden wordt verwacht. om India uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingen voor de IPEF wanneer hij premier Narendra Modi ontmoet aan de zijlijn van de Quad-top. India is het enige lid van de groep dat er niets over heeft gezegd.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Donderdag zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA), Arindam Bagchi, in antwoord op een vraag over de mogelijkheid of India toetreden tot de IPEF: “Dit is een initiatief van de Verenigde Staten. Hiervan hebben we details ontvangen. En we onderzoeken het.”

In een paper getiteld ‘Deciphering the IPEF’ in maart van dit jaar schreef Prabir De van het Onderzoeks- en Informatiesysteem voor Ontwikkelingslanden, een denktank van de MEA, dat India “zich misschien ook ongemakkelijk voelt met de hoge Amerikaanse normen en risico's wil vermijden” en “tijd kan kosten om te overwegen lid te worden, mocht een uitnodiging om lid te worden van de IPEF worden verlengd door de Biden Administration”.

Volgens De, “lijken sommige gebieden die in de IPEF worden voorgesteld niet de belangen van India te dienen. De IPEF spreekt bijvoorbeeld over digitaal bestuur, maar de IPEF-formulering bevat kwesties die rechtstreeks in strijd zijn met het verklaarde standpunt van India. Hiertoe behoren het verbod/beperkingen op grensoverschrijdende gegevensstromen en gegevenslokalisatievereisten, ook voor financiële diensten; het verbod op het heffen van douanerechten op langs elektronische weg gedistribueerde digitale producten; bevordering van de interoperabiliteit van privacyregels en gerelateerde handhavingsregimes, zoals de APEC Cross-Border Privacy Rule, met inachtneming van de Amerikaanse federale en staatsprivacywetten en -regelgeving.”

Nu kopen | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs