Uitgelegd: terwijl Australië op een nieuwe regering en premier stemt, de problemen en kandidaten bij de verkiezingen

0
43

Australische premier Scott Morrison spreekt op een persconferentie in Perth, vrijdag 20 mei 2022. (Mick Tsikas/AAP Image via AP)

Australische kiezers zitten in de stemhokjes voor federale verkiezingen op zaterdag (21 mei) om hun volgende premier te kiezen en te beslissen welke politieke partij aan de macht komt. Ze krijgen ook de kans om een ​​”democratische worst” te kopen, gebaseerd op de decennialange traditie van het plaatsen van worstkraampjes buiten de stemhokjes.

De regerende liberaal-nationale coalitie en oppositie Labour zijn aan de verkiezingen begonnen in een race die volgens opiniepeilers te dichtbij is om te noemen. Hoewel Labour een voorsprong heeft behouden, hebben de laatste onderzoeken aangetoond dat de coalitie de kloof heeft verkleind.

Lees ook |Australische verkiezingspeilingen laten een aanscherping van de race zien in het laatste campagnetraject

De laatste Guardian Essential-peiling gaf Labour een voorsprong van twee punten in de door twee partijen geprefereerde “plus” meet met 48% tegen de 46% van de coalitie. Zeven procent van de respondenten twijfelde. Twee weken geleden was Labour de zittende 49% tot 45% voor.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Premier Scott Morrison van de liberale partij zal aan de macht te blijven, terwijl Anthony Albanese, de Labour-leider van de oppositie, hem zal proberen te verslaan. Als Albanees kan winnen, zal hij de eerste Labour-regering in Australië vormen in bijna 10 jaar.

Best of Express Premium< /h3>Premium

Hoe een energie-expert Vladimir Poetin met één woord triggerde

Premium

Uitgelegd: hoe wetenschappers planten willen gebruiken om giftige metalen uit . ..Premium

FY22: naarmate Covid de drempel vermindert, stijgen de uitgaande overmakingen met 55% tot het hoogste punt ooitPremium

Buiten de rijen wordt een stukje Aurangzeb-geschiedenis aan het licht gebracht in MaharashtraMore Premium Stories >>

Er is echter een kans dat geen van beiden een meerderheid zal behalen en allianties met kleinere partijen of onafhankelijke kandidaten zal moeten vormen om de regering te vormen.

Nu kopen | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs

Stemsysteem

Australië heeft een voorkeurssysteem, waarbij kiezers alle kandidaten op het stembiljet rangschikken in de volgorde van hun voorkeur. De stemmen worden geteld totdat een kandidaat meer dan 50% van alle stemmen krijgt.

Als er echter geen duidelijke winnaar is, valt de kandidaat met het minste aantal stemmen af. Verkiezingsfunctionarissen keren vervolgens terug naar de stembiljetten die de geëlimineerde kandidaat als eerste keuze hebben gekozen en zien wie ze voor hun tweede keuze hebben gekozen. Deze stemmen worden vervolgens overgedragen aan de overige kandidaten en het proces gaat door totdat een kandidaat meer dan de helft van de stemmen behaalt.

Dus, als de eerste voorkeur van een kiezer niet wint, dan kan hun tweede voorkeur.

Lees ook | Droogte, branden en overstromingen: kan klimaatverandering de verkiezing van Australië bepalen?

Verkiezingsproces

Het voorkeurstemsysteem geldt zowel voor de Tweede Kamer (de Tweede Kamer) als de Eerste Kamer (Eerste Kamer). Er worden verkiezingen gehouden voor alle 151 zetels in de Tweede Kamer en 40 van de 76 zetels in de Senaat. Kiezers krijgen een groen stembiljet voor het Huis en een wit voor de Senaat.

Om een ​​meerderheidsregering te vormen, moet één partij meer dan de helft van de zetels in het Huis van Afgevaardigden behalen. Als ze dat niet kunnen, moet het steun krijgen van andere partijen of onafhankelijke kandidaten.

De premier wordt niet rechtstreeks door de kiezers gekozen. In plaats daarvan worden ze gekozen door een stemming van de leden van de regering. De premier kan zijn baan behouden zolang hij de steun van de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden kan krijgen.

In Australië is stemmen verplicht voor elke burger boven de 18 jaar. stem krijgt een boete van $ 20. Ongeveer 17 miljoen, of 96% van de kiesgerechtigden, hebben zich ingeschreven voor de verkiezingen van 2022. Bijna 6 miljoen Australiërs hebben al hun stem uitgebracht via stemmen per post of vroege persoonlijke stemming, meldde Reuters deze week.

Verkiezingsresultaten 2019

Bij de verkiezingen van 2019 won de liberaal-nationale coalitie onder leiding van Morrison een derde termijn van drie jaar. De resultaten waren verrassend, aangezien peilingen de coalitie drie jaar lang consequent achter Labour hadden geplaatst en hun overwinning niet hadden voorspeld.

Sindsdien heeft de coalitie 76 zetels in het Huis van Afgevaardigden behouden. Labour heeft 68 zetels, terwijl de overige zetels worden ingenomen door kleinere partijen en onafhankelijken.

Om aan de macht te komen, moet Labour de helft van 76 in het Huis van 151 — wat betekent dat het zijn 68 zetels moet behouden en meer moet winnen van een van de andere partijen.

Kiezers lopen vrijdag een pre-stemhokje in Sydney, Australië binnen , 20 mei 2022. (AP Photo/Mark Baker)

De belangrijkste kandidaten

Hoewel er een aantal kleine partijen en onafhankelijke kandidaten zijn, zijn de twee populairste kandidaten van de Liberal-National Coalition en de Labour Party.

Morrison is sinds 2018 premier, na Malcom Turnbull (ook van de Liberale Partij) teruggetreden uit de post. Tijdens de campagne noemde Morrison het succes van zijn regering bij het aanpakken van de coronaviruspandemie. Vanwege strikte grenscontroles had het land een van de laagste sterftecijfers als gevolg van Covid-19.

De focus van de campagne van Morrison lag ook op het beheer van de economie door zijn regering. Australië zal dit jaar naar verwachting met 4,25% groeien, een verbetering van de economische activiteit sinds pre-pandemische tijden. Volgens een bericht in de BBC is de werkloosheid gedaald tot 4% in 2022.

De premier heeft echter kritiek gekregen vanuit zijn eigen partij. De liberale senator Concetta Fierravanti-Wells heeft Morrison “een autocraat, een pestkop, die geen moreel kompas heeft” genoemd. De premier gaf onlangs toe dat “hij een beetje een bulldozer was”, en zei dat “nu we de volgende periode aan de andere kant van deze verkiezingen ingaan, ik weet dat er dingen zijn die zullen moeten veranderen met de manier waarop ik doe dingen.”

Morrisons belangrijkste uitdager, Labour's Albanese, is parlementslid sinds 1996 en was in 2013 kort vice-premier.

Albanese, leider van de oppositie sinds 2019, is van oudsher een prominente stem in de linkse factie van Labour. Maar voor deze verkiezing heeft hij zijn linkse imago afgezwakt en zijn campagne gebaseerd op bescheiden beleidsvoorstellen, waarin hij belooft de ouderenzorgsector en de maakindustrie te verbeteren, goedkopere kinderopvang te bieden en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Problemen bij de verkiezingen

Klimaatverandering is een van de grootste zorgen van kiezers, vooral na de recente bosbranden en overstromingen. Morrison is in binnen- en buitenland bekritiseerd omdat hij een van de slechtste klimaatdoelen heeft onder de G20-leiders. Hoewel beide grote kanshebbers tegen 2050 netto nul-emissies hebben beloofd, blijven beide de Australische mijnindustrie steunen, die een belangrijke bijdrage levert aan de uitstoot.

Hoewel de Australische economie het niet slecht doet, blijkt uit peilingen dat de stijgende kosten van levensonderhoud, vooral die van brandstof en elektriciteit, een van de belangrijkste problemen is voor kiezers. Nu de loongroei vertraagt ​​en de inflatie overal ter wereld stijgt, worden de effecten van economische ongelijkheid steeds prominenter. Studies door Bloomberg geven aan dat de top 20% van Australië meer dan 90 keer de rijkdom heeft van de onderste 20%.

De stem van de vrouw kan een cruciale rol spelen bij het bepalen wie de volgende regering vormt. De regering van Morrison raakte in februari 2021 in controverse nadat een aantal vrouwen politici beschuldigde van verkrachting en seksueel wangedrag. Duizenden Australiërs gingen de straat op om te protesteren tegen intimidatie en aanranding van vrouwen.

Morrisons omgang met het buitenlands beleid, vooral met betrekking tot China, is ook een twistpunt geweest. In 2021 onderhandelde hij over een cruciale defensieovereenkomst met de VS en het VK, AUKUS genaamd, die algemeen werd gezien als een poging om het groeiende militaire expansionisme van China tegen te gaan. De overeenkomst werd echter opgeschrikt door controverse toen Morrison zich in oktober terugtrok uit een onderzeeërovereenkomst van 37 miljard dollar met Frankrijk, wat leidde tot een diplomatieke ruzie met dat land.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

In april van dit jaar tekende China een veiligheidspact met de Salomonseilanden. Dit is met name een punt van zorg voor Australië, niet alleen omdat het de grootste hulpdonor van de Salomonseilanden is, maar ook omdat Chinese oorlogsschepen nu op het eiland kunnen aanmeren. Labour heeft Morrison de schuld gegeven van het toestaan ​​van Chinese militaire expansie in de buurt, “de ergste mislukking van het Australische buitenlandse beleid in de Stille Oceaan” over 80 jaar.