Uitgelegd: hoe Joe Biden het tekort aan babyvoeding in de VS tegengaat

0
43

Een medewerker loopt op maandag 16 mei 2022 in de buurt van lege schappen waar babyvoeding normaal gesproken zou liggen bij een CVS in New Orleans. (Chris Granger/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate via AP)

Te midden van een groot landelijk tekort aan babyvoeding, deed de Amerikaanse president Joe Biden een beroep op een wet uit het Koreaanse oorlogstijdperk om de binnenlandse productie op te voeren, en kondigde aan dat hij zal commerciële vliegtuigen inzetten om voorraden te importeren als onderdeel van een missie genaamd 'Operation Fly Formula'.

“Ik weet dat ouders in het hele land zich zorgen maken over het vinden van voldoende flesvoeding om hun baby's te voeden”, zei Biden in een videoverklaring die woensdag door het Witte Huis werd vrijgegeven. “Als ouder en als grootouder weet ik hoe stressvol dat is.”

Ook in Explained |Wat zit er achter het tekort aan babyvoeding in de VS?

De afgelopen maanden is de VS geplaagd door een tekort aan babyvoedingwaardoor duizenden ouders in het hele land op zoek zijn naar het product waarop ze vertrouwen om hun baby's te voeden. Hoewel de productie van flesvoeding al werd getroffen door pandemische blokkades in de toeleveringsketen, werd de crisis verergerd toen een van de grootste producenten van babyvoeding zijn producten terugriep nadat verschillende baby's ziek begonnen te worden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Op welke wet heeft Joe Biden een beroep gedaan om het tekort aan babyvoeding aan te pakken?

De regering-Biden reageerde op het tekort door een beroep te doen op de Defense Production Act, die voor het eerst werd ingevoerd tijdens de Koreaanse oorlog om aan de groeiende vraag naar defensiematerieel te voldoen. Het werd ingevoerd in 1950 en stelt de president in staat om bedrijven te sturen om prioriteit te geven aan het leveren van producten voor de verdediging van het land. Het voorkomt ook prijsopdrijving in tijden van schaarste en inflatie, en geeft de president de macht om de uitbreiding van de productie te stimuleren.

Best of Express Premium

Premium

Tijd voor een reset

Premium

'In Mathura, Radha ki chunari bhi Salma silti hai'

Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash…Premium

Evil under the sunMore Premium Stories >>

Met de laatste stap van de Biden-administratie zullen leveranciers van belangrijke formule-ingrediënten prioriteit moeten geven aan de levering van deze middelen aan formulefabrikanten.

Eerder beriepen zowel Biden als voormalig president Donald Trump zich tijdens de Covid-19-pandemie op de wet om de productie van cruciale medische benodigdheden en vaccins op te voeren.

Tekort aan babyvoeding: wat is ‘Operation Fly Formula’?

Om de import van babyvoeding te versnellen, kondigde Biden ook een nieuwe operatie aan, genaamd 'Operation Fly Formula', op grond waarvan vrachtvliegtuigen onder contracten met het ministerie van Defensie toestemming krijgen om flesvoeding die voldoen aan federale normen van het buitenland naar de VS te vliegen, Dat meldt de Associated Press.

“Het omzeilen van reguliere luchtvrachtroutes zal de invoer en distributie van formules versnellen en dienen als een onmiddellijke ondersteuning terwijl fabrikanten de productie blijven opvoeren”, aldus een verklaring van het Witte Huis.

De nieuwste richtlijnen van het Witte Huis kwam slechts enkele uren voordat het Amerikaanse congres overweldigend een wetsvoorstel goedkeurde om de toegang tot babyvoeding onder Amerikanen met een laag inkomen uit te breiden, meldde The Washington Post.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Wat leidde tot het tekort aan babyvoeding in de VS?

Terwijl de impact van de Covid-pandemie op de toeleveringsketens de productie van babyvoeding vertraagde, veranderde de situatie in een complete crisis toen Abbott Laboratories, de topfabrikant van formules, aankondigde zijn formule terug te roepen te midden van meldingen van baby's die ziek werden na het consumeren van formule in poedervorm van een van zijn fabrieken.

Abbott is een van de vier fabrikanten die samen goed zijn voor ongeveer 90 procent van het aanbod van babyvoeding in de VS.

In februari kondigde Abbott aan te stoppen een van zijn productiefaciliteiten in Michigan nadat een federaal onderzoek was gestart om te beoordelen waarom vier baby's die de formule kregen, bacteriële infecties ontwikkelden, van wie er twee stierven. Abbott houdt vol dat er geen verband is tussen de formule en de ziekten, meldde The Guardian.

Staten als Tennessee, Texas en Iowa ervaren het tekort acuut, met meer dan 50 procent van het product dat niet op voorraad is, meldde CBS. Huishoudens met een laag inkomen worden onevenredig hard getroffen. Bijna de helft van de babyvoeding in de VS wordt gekocht in het kader van het WIC-programma van de Amerikaanse overheid, een aanvullend voedingsprogramma voor vrouwen, zuigelingen en kinderen. Abbott zorgt voor ongeveer de helft van de baby's die onder dit programma zijn geregistreerd.

Ook in Explained |Explained: NATO expansion & Rusland

Hoe lang zal het tekort aan babyvoeding naar verwachting aanhouden?

Onlangs begon de Amerikaanse regering nauw samen te werken met Abbott om haar fabriek in Michigan veilig te heropenen. Volgens het bedrijf zal het meer dan een maand duren voordat zijn producten weer verkrijgbaar zijn in supermarkten.

Om het aanbod van babyvoeding in het land te vergroten, heeft de FDA een serie geïntroduceerd van maatregelen om het voor buitenlandse fabrikanten van babyvoeding gemakkelijker te maken om hun producten in de VS te verkopen.