Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura en de uitdaging van het 'compromis' uit 1968 tussen hindoes en moslims

0
48

Een zicht op de Shri Krishna Janmasthan-tempel en de Shahi Idgah-moskee, in Mathura, donderdag 19 mei 2022. (PTI)

Op donderdag, dezelfde dag toen bleek dat een rechtbank – In opdracht van videografisch onderzoek van het Gyanvapi-moskeecomplex in Varanasi had puin gevonden van oude tempels en hindoe-motieven op pilaren, een districtsrechter in Mathura stond de heropening van een rechtszaak toe over de eigendom van een stuk grond waarop een andere moskee staat, gebouwd in de 17e eeuw.

De Shahi Idgah-moskee in Mathura werd gebouwd in opdracht van keizer Aurangzeb naast de Krishna Janmasthal – vermoedelijk de plaats waar Heer Krishna werd geboren – na het slopen van een tempel.

Redactioneel |Elke poging om het karakter van de Gyanvapi-moskee te veranderen, is in strijd met de wet van het land, ondermijnt het sociale, politieke pact van na 1947

Wat heeft de rechtbank van Mathura geoordeeld?

Rechter van het district en zittingen Rajiv Bharti stond hoger beroep toe door de Shri Krishna Janmabhoomi Trust en andere partijen die eigendom zoeken van de grond waarop de moskee is gebouwd. Het geschil betreft de eigendom van 13,37 acres, waarvan de indieners beweren dat deze toebehoort aan de godheid Lord Shri Krishna Virajman.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het pleidooi werd eerder afgewezen door een lagere rechtbank en vervolgens werd een herzieningsverzoek ingediend bij de districtsrechter. De civiele procedure zal nu worden behandeld door een lagere rechtbank.

Best of Express Premium

Premium

Wat Arivu's strijd en geloof me hebben geleerd

Premium

Interview met Mehbooba Mufti: ‘Natuurlijk gaat PDP de verkiezingen bestrijden…

Premium

Waarom ontmoet NCP-chef Sharad Pawar de leiders van de brahmaanse gemeenschap in Pune t…

Premium

De eerste stop voor Azam, zoon uit de gevangenis was dit Het huis van de SP-leiderMeer Premium Stories >>

Afgezien van het onderzoeken van inkomstengegevens, zal de rechtbank ook moeten beslissen over de geldigheid van een “compromisovereenkomst” uit 1968 tussen de Shri Krishna Janmasthan Seva Sansthan – de tempelbeheerautoriteit, een wettelijk geregistreerd genootschap – en de Trust Shahi Masjid Idgah. Het was onder deze overeenkomst dat de tempelautoriteit het omstreden deel van het land had afgestaan ​​aan de Idgah waarop de moskee staat.

Wat is het proces tot nu toe?

Minstens een dozijn zaken zijn door verschillende indieners ingediend bij rechtbanken in Mathura. Een rode draad in alle petities is een gebed voor de verwijdering van de moskee van het 13,77 hectare grote complex, dat het deelt met de Katra Keshav Dev-tempel.

Andere pleidooien zijn een video-enquête van de moskee ( wat zou zijn in de lijn van het onderzoek dat is toegestaan ​​door de rechtbank van Varanasi in de Gyanvapi-moskee), en het recht om op het terrein te bidden.

Het Hooggerechtshof van Allahabad behandelt een proces van algemeen belang door advocaat Mehek Maheshwari, waarin wordt geëist dat de moskee door de overheid wordt verworven. Aanvankelijk werd de PIL afgewezen omdat de advocaat niet op de hoorzitting verscheen, maar een bank bestaande uit opperrechter Rajesh Bindal en rechter Prakash Padia nieuw leven ingeblazen. Naar verwachting wordt het op 25 juli gehoord.

Lees ook |RSS op Gyanvapi: Tijd om historische feiten in het juiste perspectief te plaatsen

In een afzonderlijke zaak heeft het Hooggerechtshof op 12 mei de civiele rechter (senior afdeling), Mathura, opgedragen om binnen vier maanden een beslissing te nemen over zaken over de kwestie Krishna Janmabhoomi. Rechter Salil Kumar Rai hoorde een zaak aanhangig maken door Manish Yadav, die beweert naaste verwanten van de godheid te zijn, en verzocht om een ​​tijdelijk verbod tegen de Shahi Idgah om het terrein te betreden.

Wie is de eigenaar van het land in kwestie ?

De moskee werd in 1670 door Aurangzeb gebouwd op de plaats van een eerdere tempel. Het gebied werd beschouwd als nazulland – niet-agrarische staatsgrond die eigendom was van de Maratha's en vervolgens van de Britten. Voordat de moskee werd gebouwd, had Raja Veer Singh Bundela van Orchha in 1618 ook een tempel op hetzelfde terrein gebouwd.

In 1815 kocht Raja Patni Mal van Benaras de 13,77 acres op een veiling van de Oost-Indische Compagnie. De afstammelingen van de Raja – Rai Kishan Das en Rai Anand Das – verkochten het land aan Jugal Kishore Birla voor Rs 13.400, en het werd geregistreerd op de namen van Pandit Madan Mohan Malaviya, Goswami Ganesh Dutt en Bhiken Lalji Aattrey.

< p>De Shri Krishna Janmabhoomi Trust werd opgericht door Birla en verwierf de eigendomsrechten over de Katra Keshav Dev-tempel. In 1951 werden de 13,77 acres in de trust geplaatst, met de voorwaarde dat het “trustbezit nooit zal worden verkocht of verpand”.

In 1956 werd de Shri Krishna Janmasthan Sewa Sangh opgericht om de zaken van de tempel. In 1977 werd het woord 'Sangh' in de naam van het geregistreerde genootschap vervangen door 'Sansthan'.

Op welke petitie is het bevel van donderdag uitgevaardigd?

In 2020 diende de in Lucknow gevestigde advocaat Ranjana Agnihotri, samen met zes anderen, een pleidooi in voor de civiele rechter (senior divisie) om de Shahi Idgah-moskee uit het tempelcomplex te verwijderen. Agnihotri – die overigens in 2017 een boek schreef met de titel SriRam Janmbhoomi Ayodhya Unpunished Conspiracy: Brutal Killing, Mischief and Interpolation – beweerde namens Shri Krishna Virajman een aanklacht in te dienen als “nabestaanden” van de godheid.

< p>De indieners voerden aan dat de oorspronkelijke kaaraagar (gevangenis) waar Heer Krishna zou zijn geboren “onder de constructie ligt die is opgericht door het Committee of Management Trust Masjid Idgah” en dat “het echte feit na opgraving voor de rechtbank zal komen”. (Volgens de legende waren Lord Krishna's ouders Devaki en Vasudev gevangengezet door de kwaadaardige koning Kansa, nadat was voorspeld dat Devaki's kind zijn aartsvijand zou zijn.)

In september 2020 verwierp rechter Chaya Sharma het pleidooi op grond van onderhoudbaarheid, van oordeel dat Agnihotri en de andere indieners geen locus hadden en geen “nabestaanden” van de godheid konden zijn wanneer er al een tempelbeheersautoriteit bestaat.

De rechtbank zei ook dat de tempel en de Shahi Idgah waren in 1968 een compromis aangegaan, dat vervolgens werd geformaliseerd door een besluit van de rechtbank.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Wat het compromis van 1968 zegt

Volgens de rechtbankverslagen stonden er vóór 1968 verschillende hutten op het perceel van 13,77 hectare. Na de nederzetting werden de huurders van de Idgah gevraagd te vertrekken zodat er een nieuwe tempel kon komen. Grenzen werden hertekend zodat beide gebedshuizen tegelijk konden functioneren. Een muur scheidde hen; er werd overeengekomen dat de moskee geen raam, deur of open afvoer naar de tempel zou hebben.

De indieners zeggen dat de overeenkomst op frauduleuze wijze is gesloten en wettelijk ongeldig is. In ieder geval maakte de godheid geen deel uit van de procedure, en Zijn rechten kunnen niet teniet worden gedaan door de overeenkomst.

DAARwas een geschil tussen Shri Krishna Janmasthan Seva Sangh en Trust Shahi Masjid Idgah en bepaalde moslims die beweerden huurders van de Trust of licentiehouders te zijn. Veel civiele en strafzaken waren in behandeling.

NOORDELIJKE en zuidelijke muur van Idgah's “Kachchi Kursi” zal door Trust naar het oosten worden verlengd tot aan de spoorlijn.

< p>VERTROUWENzal de ontruimde bewoner Muslim Ghosis, enz. buiten de muur aan de noord- en zuidkant krijgen en het land aan Sangh afleveren. Het zal zich daarna geen zorgen meer maken over zijn eigendom, en de Sangh zal zich geen zorgen maken over het eigendom van het land binnen de noordelijke muren.

LAND OP de west-noordhoek van Kachchi Kursi is van de Sangh. Vertrouwen zal Kachchi Kursi rechthoekig maken; het zal worden beschouwd als zijn eigendom.

Tegen 15 oktober 1968 zal Trust het puin van de trappen aan de zuidkant verwijderen die onderwerp zijn van de rechtszaak, en Sangh zal het eigendom van dat land hebben.

LAND BUITENde noord- en zuidmuren zullen tegen 15 oktober 1968 door de Trust aan Sangh worden geleverd, voordat de muren enz. worden gebouwd. Trust zal geen deur, raam of rooster in deze muren of muren van Kachchi Kursi in de richting van de Sangh aanbrengen, of een afvoer of waterafvoer in die richting openen. Sangh zal dergelijk werk ook niet doen.

SANGH ZAL op eigen kosten het water van de Idgah-afvoeren afvoeren door leidingen te bevestigen en vervolgens een gemetselde afvoer aan te leggen. Trust zal geen bezwaar hebben tegen het bevestigen van leidingen in de muren van Masjid Idgah.

SANGH ZAL het land voor de Idgah binnen de noordelijke en zuidelijke muren, vanaf de spoorlijn, aan Trust leveren land dat Sangh verwerft.

BEIDE partijen zullen in alle hangende gevallen een compromis indienen in overeenstemming met de Overeenkomst, nadat aan alle voorwaarden is voldaan.

< strong>IN HET GEVAL een partij zich niet aan de voorwaarden houdt, hebben beide partijen het recht om deze te laten afdwingen door de rechtbank of op welke manier dan ook.

(Verkorte versie) en bewerkt)