Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash

0
44
Monticello/Shutterstock

Adobe Flash drev det mesta interaktiva innehållet på webben under 2000’talet, men introduktionen av iPhone — och ett direktiv från Apples vd Steve Jobs — förändrat allt. Så här hände det.

The Rise of Flash

Det som så småningom blev Adobe Flash började som ett program som hette ‘SmartSketch,’ utvecklad av FutureWave Software. SmartSketch var bara ett vektorritningsprogram för penndatorer, släppt 1993. Frame-by-frame-animeringsförmåga lades så småningom till, och appen blev FutureSplash Animator för Mac och PC.

Macromedia förvärvade FutureSplash 1996 och applikationen delades upp i två produkter. Macromedia Flash skulle användas för att skapa animationer, medan Flash Player skulle tillåta vem som helst att spela dessa animationer utan att betala för någon programvara. Viktigt är att Macromedia skapade en webbläsarpluginversion av Flash Player, som gjorde det möjligt för animationer att köras på webbsidor.

Macromedia produktsida för Flash 1.0 i 1997 Web Design Museum

Den sista pusselbiten för Flashs världsherravälde kom 2000, med lanseringen av Flash 5.0. Den uppdateringen lade till den första versionen av ActionScript-programmeringsspråket, vilket gjorde att Flash-innehåll kunde vara interaktivt. Nu kunde Flash användas för mer än enkla animationer — den kunde hantera allt från klickbara menyer till videospelare och komplexa webbapplikationer.

Enligt Macromedia hade mer än 98 % av datorerna anslutna till webben 2005 Flash Player installerad, och mer än 100 tillverkare byggde produkter med Flash inbyggt. Samma år köpte Adobe Macromedia för 3,4 miljarder dollar i lager, vilket officiellt förvandlade Flash till en Adobe-produkt.

IPhone

Apple introducerade den första iPhonen 2007, och även om iPhone skulle fortsätta att bli en av de viktigaste tekniska produkterna någonsin, var originalmodellen ganska begränsad. Det fanns ingen App Store ännu (som skulle behöva vänta till iOS 2.0 2008), den var bara tillgänglig på AT&T, 3G-stöd saknades, den kunde inte synkronisera med Microsoft Exchange-konton och så vidare.< /p> Annons

Vad iPhone hade var en fullfjädrad Safari-webbläsare, komplett med stöd för då ny webbteknik som HTML5-video. Det fanns dock ingen kompatibilitet med webbplugin, inte ens sådana som fanns på andra telefoner och handdatorer vid den tiden — inklusive Adobe Flash. Apples vd Steve Jobs sa i mars 2008 att den mobila versionen av Flash “inte kunde användas med webben,” och sa att det måste finnas en “mellanväg” för iPhone att lägga till Flash-stöd.

Den ursprungliga iPhone marleyPug/Shutterstock< /figur>

Vad Apple och Steve Jobs inte berättade för någon, åtminstone vid den tiden, var att Apple och Adobe redan hade försökt få Flash till iPhone. Scott Forstall, ingenjörschef på Apple vid den tiden, avslöjade i en deposition från förra årets Epic Games mot Apple-rättegången att tidiga ansträngningar inte var lovande. “Vi försökte få Flash att fungera. Vi hjälpte Adobe. Vi var definitivt intresserade,” Forstall sa, “när vi körde det på iOS var prestandan bara urusel och pinsam och den kunde aldrig nå något som skulle ge konsumentförädling.”

Apple släppte den första iPhone SDK i mars 2008, tillsammans med introduktionen av App Store, vilket gör det möjligt för utvecklare att (officiellt) skapa och distribuera inbyggda iPhone-appar för första gången. Adobe sa senare samma år att de arbetade på en version av Flash Player för iPhone med SDK, men det var vid den tiden oklart om Apple någonsin skulle tillåta det i App Store. Redan från de första dagarna av App Store blockerade Apple utvecklare från att skapa appar som kunde ladda ner och köra annan körbar kod — vilket är anledningen till att webbläsarmotorer från tredje part aldrig har varit tillgängliga på iPhone och iPad. Det uteslöt automatiskt en typisk Flash Player, men det fanns andra alternativ.

Kampen

Adobe kunde inte skapa ett Flash-plugin för Safari på iPhone utan Apple, men det kan gå i en annan riktning: tillåt utvecklare att slå in sitt Flash-innehåll med en inbyggd runtime och skicka in det till App Store. I juni 2008 hade Adobe Flash igång i Apples iPhone-emulator. Vid följande års Adobe MAX-evenemang visade företaget en video med Adobe CTO Kevin Lynch (som ironiskt nog arbetar på Apple) och Creative Solutions SVP Johnny Loiacono i en parodi på Mythbusters.

Play Video

Annons

Videon placerar båda cheferna i rollen som “hacking” en myt presenterad av “Steve från Cupertino” (Steve Jobs), som skickade in ett brev där det stod “det är inte möjligt att köra Flash på iPhone.” Efter några gaggs ringer de någon från Adobe som säger att de precis har kört Flash på iPhone.

Flash-utvecklare var tvungna att vänta till lanseringen av Flash CS5 2010 för att skapa Flash-baserade iPhone-appar, men precis innan den släpptes blockerade Apple apputvecklare från att använda den eller andra ramverk från tredje part. iOS 4 SDK (då kallad iPhone OS 4) i april 2010 sa att iPhone-applikationer endast kunde skrivas i Objective-C, C, C++ eller JavaScript — alla andra programmeringsmiljöer eller kompatibilitetslager var förbjudna.

Adobe klagade till U.S. Federal Trade Commission angående Apples nya regler, som började utreda Apple för eventuella antitrustöverträdelser. I augusti 2010 hade FTC nästan 200 sidor med register relaterade till klagomålet och avslog Wired‘s FOIA-begäran eftersom “avslöjandet av det materialet rimligen kunde förväntas störa kommissionens beteende’ s brottsbekämpande verksamhet.” Med andra ord, FTC förberedde sig för rättsliga åtgärder.

Tankar om Flash

Bråken mellan Adobe och Apple kulminerade den 29 april 2010, när Apples vd Steve Jobs publicerade ett öppet brev med titeln “Tankar om Flash.” Jobs sa i brevet, “Adobe har karakteriserat vårt beslut som att det primärt är affärsdrivet — de säger att vi vill skydda vår App Store — men i verkligheten bygger den på teknikfrågor. Adobe hävdar att vi är ett slutet system och att Flash är öppet, men i själva verket är det tvärtom.”

Brevet fortsätter med att förklara Apples (och Jobs) resonemang för att blockera Flash på iPhone. De flesta av punkterna fokuserar på att Flash är ett “slutet system” med dålig batteritid, stöd för pekskärm, prestanda, hårdvaruavkodning för video och säkerhet. Jobs betonade också att många av Flashs funktioner skulle kunna hanteras med HTML5-video och andra funktioner som iPhone stödde, och om Flash-utvecklare måste uppdatera sin kod för att stödja pekskärmar och iPhones ändå, borde de bara gå hela vägen och skriva om sina appar i native- eller webbkod.

Jobb’ brevet var definitivt hycklande på vissa områden — några av hans poänger om att Flash är ett slutet system kan också appliceras på Apples App Store — men de flesta av hans poäng var fortfarande giltiga. Han avslutade med att “kanske Adobe borde fokusera mer på att skapa fantastiska HTML5-verktyg för framtiden, och mindre på att kritisera Apple för att ha lämnat det förflutna bakom sig.”

Adobes vd Shantanu Narayen intervjuades kort därefter. Han kallade brevet en “extraordinär attack,” och förnekade påståenden om överdriven batteriförbrukning. “Vi har olika syn på världen,” sa han, “vår syn på världen är flera plattformar.”

A Victory Too Late

Kanske på grund av troliga rättsliga åtgärder från FTC, ändrade Apple sina utvecklaravtal igen i september 2010. Företaget tillät nu apputvecklare att använda vilka verktyg de ville, inklusive Adobe Flash, “så länge de resulterande apparna inte laddas ner valfri kod.” Kort därefter återupptog Adobe utvecklingen av sin Flash-till-iPhone-kompilator.

Annons

Tyvärr för Adobe hade världen redan börjat gå vidare från Flash. Fler webbplatser uppdaterades för att stödja HTML5-video, eller erbjöds inbyggda appar för iPhone, iPad, Android och andra mobila plattformar. Adobe lade ner Flash Player för alla mobila enheter 2011, vilket lämnade paketeringsverktyg (som det som nu tillåts av Apple) som det enda sättet att köra Flash-programvara på Android och andra mobila plattformar.

Flash föll också långsamt i onåd på stationära plattformar, mest på grund av dess långvariga säkerhetsproblem. Apple använde sitt skyddssystem för skadlig programvara för att blockera Flash Player från att köras på Mac nästan varje gång en säkerhetsbrist upptäcktes, till exempel.

RELATERATAdobe Flash är död: Här är vad det betyder

Adobe Flash avbröts officiellt på alla plattformar den 31 december 2020. De flesta webbläsare hade redan avbrutit stödet för Flash-plugin vid den tidpunkten, och Microsoft tryckte ut uppdateringar för Windows som tog bort Flash om det var installerat.

Flash hade en otrolig effekt på datorer, och det banade väg för moderna webbapplikationer. Men 2010 var det definitivt dags att gå vidare — och Steve Jobs gav utan tvekan branschen en liten push.

Den här historien var ursprungligen ett avsnitt av Tech Tales, en podcast som täcker teknikens historia.

LÄS NÄSTA

    < li>› 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › Varför ser jag “FBI Surveillance Van” i Min Wi-Fi-lista?
  • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?