Monkeypox: Kanada bekräftar de två första fallen; Australien rapporterar troligt fall

0
48

Människor går förbi en skylt vid ingången till Massachusetts General Hospital, där en patient behandlas för appox, i Boston, Massachusetts, USA, 19 maj 2022. (Reuters)

Kanadas folkhälsomyndighet bekräftade i torsdags de två första fallen av appoxvirusinfektioner i landet efter att myndigheterna i Quebec-provinsen sa att de undersökte 17 misstänkta fall. Samtidigt sa australiensiska myndigheter på fredagen att de hade identifierat ett troligt fall av apkoppor hos en nyligen återvänd resenär till Europa, med bekräftande tester på gång.

En man i 40-årsåldern utvecklade en mild sjukdom flera dagar efter att ha kommit tillbaka till Sydney med symptom som är kliniskt kompatibla med apkoppor, säger New South Wales statliga hälsoavdelning. Mannen och en hushållskontakt isolerar sig hemma, heter det i ett uttalande.

Flera länder inklusive Portugal och Spanien har rapporterat fall av apkoppor under de senaste veckorna, med ett fall i USA som identifierats av Massachusetts folkhälsomyndigheter på onsdag i en man som nyligen hade rest till den kanadensiska provinsen Quebec.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Ikväll meddelades provinsen Quebec att två prover som tagits emot av NML (National Microbiology Laboratory) har testat positivt för apkoppor. Dessa är de två första fallen som bekräftats i Kanada,” Public Health Agency of Canada (PHAC) sa i ett uttalande och tillade att Kanada aldrig tidigare sett fall av apkoppor.

Best of Express Premium

Premium

Varför möter NCP-chefen Sharad Pawar brahminska samhällsledare i Pune t…

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var detta SP-ledarens hus

Premium

Abhinav Prakash Singh skriver: Förhoppningarna står på spel i Gyanvapi av en civil…Fler Premiumberättelser >>

Monkeypox, som mest förekommer i västra och centrala Afrika, är en sällsynt virusinfektion som liknar mänskliga smittkoppor, även om den är mildare. Den spelades in första gången i Demokratiska republiken Kongo på 1970-talet. Antalet fall i Västafrika har ökat under det senaste decenniet.

Explained | | Apkoppors sjukdom: Symtom och behandling

Symtom inkluderar feber, huvudvärk och hudutslag som börjar i ansiktet och sprider sig till resten av kroppen.

Hälsomyndigheter i Montreal, Quebecs största stad, berättade för reportrar tidigare på torsdagen att det fanns en koppling mellan USA:s fall av apkoppor i Massachusetts och några av de misstänkta fallen i Montreal-regionen.

PHAC sa att den amerikanska medborgaren som nyligen hade rest till Kanada från USA med privat transport “kan ha blivit infekterad före eller under” hans besök i Montreal.