Mark för järnvägsjobb: CBI bokar Lalu, anhöriga i nytt korruptionsfall

0
49

Fd Bihars chefsminister Lalu Prasad Yadav (Arkiv)

Central Bureau of Investigation (CBI) har lämnat in ett korruptionsfall mot tidigare Bihars Chief Minister Lalu Prasad och hans familjemedlemmar för att de påstås ha accepterat tomter i utbyte mot jobb under sin tid som unionens järnvägsminister.

Byrån genomförde fredag ​​sökningar på 16 platser med anknytning till Prasad och hans familjemedlemmar, inklusive hans dotter Misa Bharti.

< p>CBI-källor sa att platserna var spridda över Delhi, Patna och Gopalganj (Bihar). Byrån har hävdat att så många som 12 personer från Patna utsågs till grupp D-poster på järnvägarna när Prasad var unionsminister. I stället för dessa utnämningar fick familjen sju tomter i staden och på andra ställen för en spottstympning, sa tjänstemän. Tomterna tillhörde familjerna till dessa 12 personer.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Enligt CBI förvärvade Rashtriya Janata Dal-hövdingens familj över 1 lakh sq. ft mark för 26 lakh Rs – dåtidens cirkelhastighet sätter markens ackumulerade värde till mer än Rs 4,39 crore.

Best of Express Premium

Premium

Mehbooba Mufti-intervju: ‘Naturligtvis PDP ska slåss mot val…

Premium

Varför träffar NCP-chefen Sharad Pawar brahminska samhällsledare i Pune t. ..

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var denna SP-ledares hus

Premium

Abhinav Prakash Singh skriver: Förhoppningarna står på spel i Gyanvapi av en civil…Fler Premiumberättelser >>

Sexton personer har anklagats i FIR. De är Prasad, hans fru Rabri Devi och hans döttrar Misa Bharti och Hema Yadav, förutom de 12 personer som fick jobb i järnvägszonerna i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur och Hajipur.

CBI påbörjade en preliminär undersökning av dessa anklagelser i september förra året.

Utvecklingen kommer veckor efter att Yadav fick borgen i ett av foderbluffärendena. Han är dömd i fyra foderbedrägerifall och står inför rätta i ett annat.

Yadav och hans familjemedlemmar står också inför rätta i en annan fråga om påstådd korruption som går tillbaka till hans tid som järnvägsminister – han anklagas för gynnar ett privat företag för att tilldela drift- och underhållskontrakt för två IRCTC-hotell i stället för bästa mark i Patna.

CBI åtalade Prasad, Rabri och deras son Tejashwi i fallet, känt som IRCTC-bluffen, 2018.

CBI FIR i det nya fallet säger: “Undersökningen har avslöjat att vissa individer även om de är bosatta i Patna, Bihar men utsågs till ersättare i grupp D-tjänst under perioden 2004-2009 i olika järnvägszoner i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur, Hajipur och i stället för dessa överförde individerna själva eller deras familjemedlemmar sin mark i namn av familjemedlemmar till
Lalu Prasad Yadav, dåvarande minister för järnväg, Indiens regering och ett företag M/s AK Infosystems Private Limited .”

Enligt byrån överfördes alla rättigheter med tillgångarna i AK Infosystems till Prasads familjemedlemmar 2014. “Smt Rabri Devi hade köpt majoriteten av aktierna i ovanstående företag 2014 och blev därefter direktör i företaget.”

Enligt CBI verkställdes tre av de sju markköpebreven till förmån för Rabri, en var i Misas namn, en till förmån för M/s AK Infosystems och två gåvobrev till förmån för Hema.

“Ingen annons eller något offentligt tillkännagivande har utfärdats för utnämning av ersättare i Zonal Railway, men ovanstående ersättare som är bosatta i Patna utsågs till ersättare i olika Zonal Railway i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur och Hajipur,” det sa.

Enligt CBI behandlades ansökningar trots att de inte adresserades till Central Railway, Mumbai.

“Otillbörlig brådska visade sig vid behandlingen av vissa ansökningar från kandidater och överraskande nog inom tre dagar från dagen för mottagandet av respektive ansökningar godkändes deras utnämningar som ersättare. I andra järnvägszoner också, nämligen West Central Railway, Jabalpur och Western Railway, Mumbai, behandlades ansökningarna, utan fullständig adress till respektive adressat, och godkändes för utnämning”, sa CBI FIR.

RJD kallade fallet “politisk vendetta av värsta ordningen”.

Senior RJD-ledare Shakti Singh Yadav sa: “Vi har sagt detta ända från början. Det är politisk vendetta av värsta ordningen. BJP riktar sig mot regionala partier.”

På frågan om razziorna har något att göra med den växande närheten till JD(U) och RJD på senare tid, sa Yadav: ”Det kan vara möjligt. BJP har varit ute efter att förstöra regionala partier som vårt.”

RJD:s talesperson Mrityunjay Tewari tillade: “Tidpunkten för räden luktar av politisk vendetta. Närhelst det har funnits någon antydan om att RJD och JD(U) kommer närmare, tar BJP till sådan taktik.”

BJP:s talesperson och Bihars industriminister Syed Shahnawaz Hussain sa: “Anklagelser om att CBI missbrukas härrör från RJD:s frustration.”

Senior JD(U)-ledare och byggnadskonstruktionsminister Ashok Kumar Choudhary tog en försiktig ställning. “CBI har gjort sitt jobb. Låt oss inte läsa in politik i det.”

Också på fredagen höll Bihars chefsminister Nitish Kumar ett möte med JD(U) ministrar och MLAs som var närvarande i Patna. JD(U)-källor sa att ledare ombads att avstå från att kommentera CBI-åtgärden och inte attackera eller försvara något parti.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

CBI-team gjorde en razzia på Rabris residens 10, Circular Road, Patna. Teamen besökte också tre andra platser i Patna där Prasads familj äger tomter eller hus. Dessa platser är i Mahuabagh-området nära Phulwari Sharif, Danapur Khatal (kohus) och Marachhiya Devi lägenheter i Ranjan Path. Förutom Patna genomförs även räder i Gopalganj-huset i Lalu Prasad.

Räder genomförs i Gurgaon och Delhi och några andra platser där CBI misstänker att familjen äger egendom.

Medan den sjuka Prasad är i Delhi har Tejashwi varit borta i London. Rabri är i sin bostad i Patna tillsammans med sin äldre son Tej Pratap Yadav, som inte är namngiven i fallet.

Med synpunkter från Santosh Singh i Patna