Land voor spoorwegbanen: CBI boekt Lalu, verwanten in nieuwe corruptiezaak

0
111

Voormalig hoofdminister van Bihar, Lalu Prasad Yadav (Bestand)

Het Centraal Bureau voor Onderzoek (CBI) heeft een corruptiezaak aangespannen tegen de voormalige hoofdminister van Bihar, Lalu Prasad en zijn familieleden wegens vermeende acceptatie percelen in ruil voor banen tijdens zijn periode als minister van Spoorwegen van de Unie.

Het bureau heeft vrijdag 16 locaties doorzocht die verband houden met Prasad en zijn familieleden, waaronder zijn dochter Misa Bharti.

< p>CBI-bronnen zeiden dat de locaties verspreid waren over Delhi, Patna en Gopalganj (Bihar). Het bureau beweerde dat maar liefst 12 mensen uit Patna werden aangesteld op Groep D-posten bij de Spoorwegen toen Prasad de minister van de Unie was. In plaats van deze benoemingen kreeg de familie zeven percelen grond in de stad en elders voor een schijntje, zeiden ambtenaren. De percelen behoorden toe aan de families van die 12 mensen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens de CBI verwierf de familie van de Rashtriya Janata Dal-chef meer dan 1 lakh sq. ft land voor Rs 26 lakh – de cirkelsnelheid van die tijd brengt de cumulatieve waarde van het land op meer dan Rs 4,39 crore.

Best of Express Premium
Premium

Interview met Mehbooba Mufti: ‘Natuurlijk PDP gaat de verkiezingen bestrijden…Premium

Waarom ontmoet NCP-chef Sharad Pawar de leiders van de brahmaanse gemeenschap in Pune t. ..Premium

De eerste stop voor Azam, zoon uit de gevangenis, was het huis van deze SP-leider

Premium

Abhinav Prakash Singh schrijft: Op het spel in Gyanvapi, de hoop van een beschaafde… Meer Premium Stories >>

Zestien mensen zijn beschuldigd in de FIR. Het zijn Prasad, zijn vrouw Rabri Devi en zijn dochters Misa Bharti en Hema Yadav, naast de 12 mensen die banen kregen in de spoorwegzones van Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur en Hajipur.

Het CBI begon vorig jaar september met een vooronderzoek naar deze beschuldigingen.

De ontwikkeling komt weken nadat Yadav op borgtocht vrijkwam in een van de voederfraudezaken. Hij is veroordeeld in vier voederfraudezaken en staat voor de rechter in een andere.

Yadav en zijn familieleden worden ook berecht in een andere zaak van vermeende corruptie die teruggaat tot zijn ambtstermijn als minister van Spoorwegen – hij wordt beschuldigd van de voorkeur geven aan een particulier bedrijf bij het toekennen van exploitatie- en onderhoudscontracten voor twee IRCTC-hotels in plaats van eersteklas grond in Patna.

Het CBI heeft Prasad, Rabri en hun zoon Tejashwi aangeklaagd in de zaak, bekend als de IRCTC-zwendel, in 2018.

De CBI FIR in de nieuwe zaak zegt: “Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige individuen, hoewel ingezetene van Patna, Bihar, maar werden aangesteld als plaatsvervangers in groep D-post in de periode 2004-2009 in verschillende spoorzones in Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur, Hajipur en in plaats daarvan hebben de individuen zelf of hun familieleden hun land overgedragen in de naam van familieleden van
Lalu Prasad Yadav, de toenmalige minister van Spoorwegen, Govt of India en een bedrijf M/s AK Infosystems Private Limited .”

Volgens het bureau zijn alle rechten op de activa van AK Infosystems in 2014 overgedragen aan de familieleden van Prasad. “Smt Rabri Devi had in 2014 de meerderheid van de aandelen van het bovengenoemde bedrijf gekocht en werd vervolgens directeur in het bedrijf.”

Volgens het CBI zijn er van de zeven grondverkoopakten drie geëxecuteerd ten gunste van Rabri, één op naam van Misa, één op naam van M/s AK Infosystems en twee schenkingsakten ten gunste van Hema.

“Er is geen advertentie of enige openbare kennisgeving gedaan voor de benoeming van vervangers in Zonal Railway, maar de bovengenoemde vervangers die inwoners van Patna zijn, werden aangesteld als vervangers in verschillende zonale spoorwegen in Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur en Hajipur,” het zei.

Volgens het CBI werden aanvragen verwerkt ondanks dat ze niet waren geadresseerd aan de Central Railway, Mumbai.

“Er werd overmatige haast getoond bij het verwerken van bepaalde sollicitaties van kandidaten en verrassend genoeg werden hun benoemingen als plaatsvervangers binnen drie dagen na de datum van ontvangst van de respectieve sollicitaties goedgekeurd. In andere spoorzones, namelijk West Central Railway, Jabalpur en Western Railway, Mumbai, werden de aanvragen, zonder het volledige adres van de respectieve geadresseerden, verwerkt en goedgekeurd voor benoeming”, aldus de CBI FIR.

De RJD noemde de zaak “politieke vendetta van de slechtste orde”.

Senior RJD-leider Shakti Singh Yadav zei: “We hebben dit vanaf het begin gezegd. Het is politieke vendetta van de ergste orde. BJP richt zich op regionale partijen.”

Gevraagd of de invallen iets te maken hebben met de groeiende nabijheid van JD(U) en RJD de laatste tijd, zei Yadav: “Dat zou mogelijk kunnen zijn. BJP is erop uit geweest om regionale partijen zoals de onze te vernietigen.”

RJD-woordvoerder Mrityunjay Tewari voegde toe: “De timing van de invallen riekt naar politieke vendetta. Telkens als er een hint is dat RJD en JD(U) dichterbij komen, neemt BJP zijn toevlucht tot dergelijke tactieken.”

BJP-woordvoerder en Bihar minister van Industrie Syed Shahnawaz Hussain zei: “Beschuldigingen van misbruik van het CBI komen voort uit de De frustratie van RJD.”

Senior JD(U)-leider en minister van Bouwconstructie Ashok Kumar Choudhary nam een ​​voorzichtig standpunt in. “Het CBI heeft zijn werk gedaan. Laten we er geen politiek in lezen.”

Ook op vrijdag hield de hoofdminister van Bihar, Nitish Kumar, een bijeenkomst van JD(U)-ministers en MLA's die aanwezig waren in Patna. JD(U)-bronnen zeiden dat leiders werd gevraagd zich te onthouden van commentaar op de actie van het CBI en geen enkele partij aan te vallen of te verdedigen.

Koop nu | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs

CBI-teams vielen de 10, Circular Road, Patna-residentie van Rabri binnen. De teams bezochten ook drie andere locaties in Patna waar de familie van Prasad percelen of huizen bezit. Deze locaties bevinden zich in het Mahuabagh-gebied in de buurt van Phulwari Sharif, Danapur Khatal (koeienstal) en Marachhiya Devi-appartementen in Ranjan Path. Naast Patna worden er ook invallen gedaan in het Gopalganj-huis van Lalu Prasad.

Er worden invallen uitgevoerd in Gurgaon en Delhi en op enkele andere locaties waar het CBI vermoedt dat de familie eigenaar is van eigendommen.

Terwijl de zieke Prasad in Delhi is, is Tejashwi weggeweest in Londen. Rabri is in haar residentie in Patna samen met haar oudste zoon Tej Pratap Yadav, die niet genoemd wordt in de zaak.

Met input van Santosh Singh in Patna