Land for jernbanejobber: CBI bokfører Lalu, pårørende i fersk korrupsjonssak

0
47

Tidligere Bihar-sjefsminister Lalu Prasad Yadav (fil)

Sentralbyrået for etterforskning (CBI) har anlagt en korrupsjonssak mot tidligere Bihar-sjefsminister Lalu Prasad og hans familiemedlemmer for angivelig å ha akseptert tomter i bytte mot jobber under hans periode som Union Railways Minister.

Byrået gjennomførte fredag ​​søk på 16 steder knyttet til Prasad og hans familiemedlemmer, inkludert datteren Misa Bharti.

< p>CBI-kilder sa at lokasjonene var spredt over Delhi, Patna og Gopalganj (Bihar). Byrået har påstått at så mange som 12 personer fra Patna ble utnevnt til gruppe D-stillinger i jernbanen da Prasad var unionsminister. I stedet for disse utnevnelsene, fikk familien syv tomter i byen og andre steder for småpenger, sa tjenestemenn. Tomtene tilhørte familiene til de 12 personene.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I følge CBI skaffet Rashtriya Janata Dal-sjefens familie over 1 lakh sq. ft land for Rs 26 lakh – sirkelhastigheten på den tiden setter landets kumulative verdi til mer enn Rs 4,39 crore.

Beste av Express Premium

Premium

Mehbooba Mufti-intervju: ‘Selvfølgelig PDP skal kjempe mot valget…

Premium

Hvorfor møter NCP-sjef Sharad Pawar Brahmin-samfunnsledere i Pune t. ..

Premium

Det første stoppet for Azam, sønn ut av fengselet var denne SP-lederens hus

Premium

Abhinav Prakash Singh skriver: På spill i Gyanvapi er håpene av en sivil…Flere Premium-historier >>

Seksten personer har blitt anklaget i FIR. De er Prasad, hans kone Rabri Devi, og hans døtre Misa Bharti og Hema Yadav, i tillegg til de 12 personene som fikk jobb i jernbanesonene i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur og Hajipur.

CBI startet en foreløpig undersøkelse av disse påstandene i september i fjor.

Utviklingen kommer uker etter at Yadav fikk kausjon i en av fôrsvindelsakene. Han er dømt i fire saker om fôrsvindel og står overfor rettssak i en annen.

Yadav og hans familiemedlemmer står også overfor rettssak i en annen sak om påstått korrupsjon som dateres tilbake til hans periode som jernbaneminister – han er anklaget for favoriserer et privat selskap ved tildeling av drifts- og vedlikeholdskontrakter for to IRCTC-hoteller i stedet for førsteklasses land i Patna.

CBI anklaget Prasad, Rabri og deres sønn Tejashwi i saken, kjent som IRCTC-svindel, i 2018.

CBI FIR i den ferske saken sier: “Undersøkelsen har avslørt at noen individer selv om de er bosatt i Patna, Bihar, men ble utnevnt til vikarer i gruppe D-stilling i perioden 2004-2009 i forskjellige soner av jernbanen i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur, Hajipur og i stedet for disse overførte individene selv eller deres familiemedlemmer deres land i navnet til familiemedlemmer til
Lalu Prasad Yadav, daværende minister for jernbane, regjeringen i India og et selskap M/s AK Infosystems Private Limited .”

Ifølge byrået ble alle rettigheter med eiendelene til AK Infosystems overført til Prasads familiemedlemmer i 2014. «Smt Rabri Devi hadde kjøpt majoriteten av aksjene i selskapet ovenfor i 2014 og ble deretter direktør i selskapet.”

I følge CBI ble tre av de syv jordsalgsbrevene henrettet til fordel for Rabri, en var i Misas navn, en til fordel for M/s AK Infosystems, og to gavebrev til fordel for Hema.

“Ingen annonse eller offentlig kunngjøring ble utstedt for utnevnelse av vikarer i Zonal Railway, men vikarene ovenfor som er innbyggere i Patna ble utnevnt til vikarer i forskjellige Zonal Railway lokalisert i Mumbai, Jabalpur, Kolkata, Jaipur og Hajipur,” den sa.

I følge CBI ble søknader behandlet til tross for at de ikke ble adressert til Central Railway, Mumbai.

“Det ble vist unødig hast med å behandle visse søknader fra kandidater, og overraskende innen tre dager fra datoen for mottak av respektive søknader, ble deres utnevnelser som vikarer godkjent. I andre jernbanesoner også, nemlig West Central Railway, Jabalpur og Western Railway, Mumbai, ble søknadene, uten fullstendig adresse til de respektive adressatene, behandlet og godkjent for utnevnelse», sa CBI FIR.

RJD kalte saken “politisk vendetta av verste orden”.

Senior RJD-leder Shakti Singh Yadav sa: “Vi har sagt dette helt fra begynnelsen. Det er politisk vendetta av verste orden. BJP retter seg mot regionale partier.”

På spørsmål om raidene har noe å gjøre med økende nærhet til JD(U) og RJD på det siste, sa Yadav: “Det kan være mulig. BJP har vært ute etter å ødelegge regionale partier som vårt.»

RJD-talsperson Mrityunjay Tewari la til: «Tidspunktet for raidene lukter politisk vendetta. Hver gang det har vært antydninger til at RJD og JD(U) kommer nærmere, tyr BJP til slike taktikker. RJDs frustrasjon.”

Senior JD(U)-leder og bygningskonstruksjonsminister Ashok Kumar Choudhary tok et forsiktig standpunkt. «CBI har gjort jobben sin. La oss ikke lese politikk inn i det.»

Også på fredag ​​holdt Bihars sjefsminister Nitish Kumar et møte med JD(U)-ministre og MLA-er som var til stede i Patna. JD(U)-kilder sa at ledere ble bedt om å avstå fra å kommentere CBI-aksjonen og ikke angripe eller forsvare noen parti.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

CBI-team raidet Rabri-residensen 10, Circular Road, Patna. Teamene besøkte også tre andre steder i Patna der Prasads familie eier tomter eller hus. Disse stedene er i Mahuabagh-området nær Phulwari Sharif, Danapur Khatal (fjøs) og Marachhiya Devi-leilighetene i Ranjan Path. I tillegg til Patna, gjennomføres det også raid i Gopalganj-huset til Lalu Prasad.

Raid blir utført i Gurgaon og Delhi og noen andre steder der CBI mistenker at familien eier eiendom.

Mens den syke Prasad er i Delhi, har Tejashwi vært borte i London. Rabri er i Patna-boligen sammen med sin eldste sønn Tej Pratap Yadav, som ikke er navngitt i saken.

Med innspill fra Santosh Singh i Patna