Krisen i Sri Lanka: President Rajapaksa svär in 9 nya ministrar

0
45

President Gotabaya Rajapaksa (höger) hälsar Ranil Wickremesinghe under den senares edsceremoni som ny premiärminister i Colombo på torsdagen. (Foto: AP)

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa svor i fredags in nio nya ministrar i ett försök att säkerställa stabilitet tills ett fullt kabinett bildas i den skuldtyngda önationen som är uppslukad av den värsta ekonomiska krisen sedan dess oberoende.

Ministrarna svors in efter en försening på mer än en vecka sedan presidenten utsåg den nya premiärministern Ranil Wickremesinghe. Rajapaksa återutnämnde den femfaldige Sri Lankas före detta premiärministern Wickremesinghe efter att hans föregångare – presidentens bror Mahinda Rajapaksa – avgått i kölvattnet av sina anhängares våldsamma attacker mot fredliga demonstranter mot regeringen.

Hans avgång upplöste automatiskt regeringen och lämnade ett administrativt vakuum.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De nya ministrarna inkluderar två från den största oppositionen Samagi Jana Balawegaya (SJB) ), medan resten kommer från Rajapaksa’s egna Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) och från gruppen som hade avgått från den styrande koalitionen.

Best of Express Premium

Premium

FY22: När Covid-begränsningarna lättar ökar utbetalningarna med 55 % till den högsta någonsin

Premium

'I Mathura, Radha ki chunari bhi Salma silti hai'

Premium

Ett brev från Varanasi: 'Det är vår waqt… Ayodhya kommer att hända i Kash…

Premium

Ondska under solenFler premiumhistorier >>

President Rajapaksa hade utsett fyra ministrar förra veckan. Ändå har ingen finansminister utsetts vilket är betydelsefullt i kölvattnet av pågående förhandlingar med IMF om en möjlig räddningstjänst.

Kabinettet kommer att vara begränsat till 25 ledamöter, inklusive presidenten och premiärministern , enligt medierapporter.

Tidigare minister Nimal Siripala de Silva som representerar Sri Lanka Freedom Party (SLFP), oberoende parlamentsledamöter Susil Premajayantha, Wijayadasa Rajapaksha, Tiran Alles var bland de nya nio ministrarna som svors in i fredags.

Nimal Siripala De Silva Ports har varit utnämnd till minister för sjö- och luftfartstjänster, Susil Premajayantha till utbildningsminister, Keheliya Rambukwella avlade ed som hälsominister, medan Wijeyadasa Rajapakshe till minister för justitie, fängelsefrågor, konstitutionella reformer.

De andra ministrarna som utsetts inkluderar Harin Fernando som minister för turism och mark, Ramesh Pathirana som minister för plantageindustri, Manusha Nanayakkara som minister för arbetsmarknad och utrikessysselsättning, Nalin Fernando som minister för handel, handel och livsmedelssäkerhet och Tiran Alles som minister för allmän säkerhet.

beväpnade bilar på huvudvägen” förlängdes med ytterligare en extra dag efter en sammandrabbning mellan regeringsfientliga demonstranter och Sri Lankas regeringspartianhängare i Colombo, Sri Lanka, den 11 maj 2022. (Reuter)

Rajapaksa har nu blandat om sin regering fyra gånger, inklusive avgången av hans äldre bror och patriarken av den regerande koalitionen Mahinda Rajapaksa.

Sri Lanka står inför sin värsta ekonomiska kris sedan det blev självständigt från Storbritannien 1948.

Krisen orsakas delvis av brist på utländsk valuta, vilket har gjort att landet inte har råd att betala för import av stapelvaror. livsmedel och bränsle, vilket leder till akut brist och mycket höga priser.

Minst sex personer har dött på grund av utmattning när de stått i långa köer för det nödvändigaste. Ytterligare tio dog i sammandrabbningar den 9 maj när en regeringsvänlig grupp försökte bryta upp anti-regeringsdemonstranter som krävde president Rajapaksas avgång för misskötsel av krisen.

Polisen och militären hade satts in. i Colombo och andra delar av landet efter att våldet spred sig efter en attack mot fredliga demonstranter vid Galle Face, där presidentsekretariatet finns.

En skadad buss av Sri Lankas regeringspartis anhängare blockerar en huvudväg efter att den sattes i brand under en sammandrabbning mellan pro- och regeringsfientliga demonstranter nära premiärministerns officiella bostad, mitt i landet&#8217 ;s ekonomiska kris, i Colombo, Sri Lanka, 10 maj 2022. (Reuters)

Gatuprotester pågår i Sri Lanka utan något slut i sikte för krisen.

Förra månaden förklarade landet sin oförmåga att betala sin skuld på 51 miljarder dollar. År 2022 uppgick de utländska skuldförbindelserna till 6 miljarder dollar.

Indiens ekonomiska stödpaket sedan januari hade hållit Sri Lanka flytande i sin värsta ekonomiska kris sedan självständigheten 1948. Indien gav kreditlinjer för köp av bränsle och nödvändigheter när Sri Lankas valutareserver tömdes.

New Delhi har åtagit sig mer än 3 miljarder USD till skuldtyngda Sri Lanka i lån, kreditlinjer och kreditswappar sedan januari i år.

Den politiska krisen utlöstes i slutet av mars när människor skadades av långa timmar av strömavbrott och väsentliga brister gick ut på gatorna och krävde regeringens avgång.

President Rajapaksa sparkade sin regering och tillsatte ett yngre kabinett som svar på kravet på avgång. En kontinuerlig protest mittemot hans sekretariat har nu pågått i över en månad.

Presidentens bror avgick som premiärminister för att ge plats åt presidenten att utse en tillfällig regering för alla politiska partier.