Kanada förbjuder Kinas Huawei Technologies från 5G-nätverk

0
47

Kanadas förbud inkluderar även ZTE Corp., ett av Kinas största teknikföretag och ett som är statligt.

Trådlösa operatörer i Kanada kommer inte att tillåtas installera Huawei-utrustning i sina höghastighets 5G-nätverk, sade den kanadensiska regeringen på torsdagen, och gick med allierade i att förbjuda det gigantiska kinesiska teknikföretaget.

Kanada hade varit den enda medlemmen i Five Eyes underrättelsesamlande allians som inte hindrade eller begränsade användning av utrustning från Huawei Technologies Co. Ltd. i dess 5G-nätverk. USA och de andra medlemmarna – Storbritannien, Australien och Nya Zeeland – förbjöd tidigare Huawei.

“Vi tillkännager vår avsikt att förbjuda inkluderingen av Huaweis och ZTEs produkter och tjänster i Kanadas telekommunikationssystem”, säger industriministern sa François-Philippe Champagne.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Kanadas förbud omfattar även ZTE Corp., ett av Kinas största teknikföretag och ett som är statligt.

Best of Express Premium

Premium

Veckohoroskop, 22 maj 2022 – 28 maj 2022: Vågen, Väduren , Fiskarna och o…

Premium

Chirag Dilli och dess svunna dagar av färgglada bröllopPremium

Qasim Rasool Ilyas: För första gången har AIMPLB beslutat att nå ut till…

Premium

Cannes 2022: Döden är ett återkommande tema i några av de indiska filmerna på…Mer Premium Stories >>

Champagne tillade att “leverantörer som redan har den här utrustningen installerad kommer att behöva sluta använda den och ta bort den.” Han sa att Kanadas trådlösa företag inte kommer att erbjudas kompensation.

Kanadas stora trådlösa företag hade redan börjat arbeta med andra leverantörer.

“Det finns många fientliga aktörer som är redo att utnyttja sårbarheter i vårt försvar”, sa ministern för folksäkerhet Marco Mendicino.

Mendicino sa att regeringen gjorde en omfattande granskning och fördubblar ansträngningarna för att skydda kanadensare.

Den amerikanska regeringen har lobbat allierade som Kanada i flera år för att utesluta Huawei från nya ultrasnabba 5G-mobilnät på grund av oro för Kinas kommunist. härskare kunde tvinga företaget att hjälpa till med cyberspionage. USA har varnat att de skulle ompröva underrättelsedelning med alla länder som använder Huawei-utrustning.

Företaget har upprepade gånger förnekat anklagelserna.

– Vi är besvikna men inte förvånade. Vi är förvånade över att det tog regeringen så lång tid att fatta ett beslut, säger Huaweis talesman Alykhan Velshi. “Vi ser det här som ett politiskt beslut, ett som är född av politiskt tryck främst från USA.”

Velshi sa att det kommer att finnas Huawei-utrustning i Kanada i många år framöver. Han sa att företaget har över 1 500 anställda i Kanada och två tredjedelar av dem arbetar med forskning och utveckling.

Utvecklingen av 5G, eller femte generationens, nätverk kommer att ge människor snabbare onlineanslutningar och ge stor datakapacitet för att möta glupande efterfrågan när fler och fler saker länkar till internet och innovationer som virtuell verklighet, uppslukande spel och autonoma fordon dyker upp.< /p>

Huawei är den största globala leverantören av nätverksutrustning för telefon- och internetföretag. Det har varit en symbol för Kinas framsteg i att bli en teknologisk världsmakt – och ett ämne för amerikansk säkerhet och brottsbekämpning. Vissa analytiker säger att kinesiska företag har struntat i internationella regler och normer och stulit teknologi.

Kina, USA och Kanada genomförde vad som i praktiken var ett fångbyte med hög insats förra året som involverade en toppchef från Huawei som hade åtalats med bedrägeri från USA

Kina fängslade två kanadensare kort efter att Kanada arresterade Meng Wanzhou, Huawei Technologies finanschef och dotter till företagets grundare, på en begäran om utlämning från USA. De skickades tillbaka till Kanada i september, samma dag som Meng återvände till Kina efter att ha nått en överenskommelse med amerikanska myndigheter i hennes fall.

Många länder stämplade Kinas agerande som “gisslanpolitik”, medan Kina har beskrivit anklagelserna mot Huawei och Meng som ett politiskt motiverat försök att hålla tillbaka Kinas ekonomiska och tekniska utveckling.

“Beslutet borde ha tagits för två eller tre år sedan, men det är ett fall av bättre sent än aldrig,” Guy Saint-Jacques, en före detta kanadensisk ambassadör i Kina, sa om initiativet att förbjuda Huawei. “Vi står inför ett Kina som är mycket mer aggressivt i sin utrikespolitik men också i sättet det skaffar information för att uppnå sina mål.”

Saint-Jacques sa att enligt kinesisk lag nej företaget kan vägra en begäran från den kinesiska regeringen om att dela information, så det hade varit omöjligt att tillåta Huaweis deltagande.

Han förväntar sig att Kina ska hämnas.

”Jag förväntar mig att vi kommer att höra från dem ganska snabbt, sa han. “De använder handel som ett vapen och jag misstänker att det är vad vi kommer att se i det här fallet.”