Jakhar, valsspeler van Cong krijgt nieuw politiek leven

0
54

Punjab-congresleider Sunil Jakhar voegt zich donderdag bij de BJP in aanwezigheid van partijvoorzitter JP Nadda in New Delhi. (Express Foto: Tashi Tobgyal)

Voor voormalig PPCC-chef Sunil Kumar Jakhar, die een valsspeler van het Congres is geweest, is het lid worden van de BJP in Delhi op donderdag gelijk aan een nieuw leven in het politieke leven krijgen.

< p>Bronnen geven aan dat Jakhar, die voorafgaand aan de Punjab Assembly-verkiezingen had aangekondigd dat hij zich had teruggetrokken uit de actieve politiek, kan worden genomineerd voor Rajya Sabha, naast een rol in de staatseenheid van de BJP. De BJP wil haar partij in Punjab versterken als het heeft geen sterke basis in de staat. Nominatie voor Rajya Sabha is een lang gekoesterde droom van Jakhar, die in 2015 door het congres een ligplaats werd beloofd toen hem werd gevraagd af te treden als leider van de Congress Legislative Party (CLP) in Vidhan Sabha, samen met Partap Singh Bajwa, die werd gevraagd om af te treden als PPCC-chef om plaats te maken voor Amarinder Singh. Terwijl Bajwa in maart 2016 werd genomineerd als lid van Rajya Sabha, werd Jakhar genegeerd. De partij had toen een andere ligplaats gegeven aan SC-leider Shamsher Singh Dullo om een ​​boodschap over te brengen. Jakhar was destijds verbitterd tegen Amarinder omdat men vond dat hij niet aandrong op Jakhars plaats in de Eerste Kamer.

Hoewel Jakhars loyaliteit en toewijding aan het Congres onbetwistbaar bleef, omdat hij in het verleden veel aanbiedingen van andere politieke partijen weigerde, en vaak regels citeerde uit een Bollywood-lied – Jeena yahaan, marna yahan, iske bina jaana kahan, heeft zijn toetreding tot BJP zijn aanhangers in het Congres geschokt en sprakeloos. “Het valt niet te ontkennen dat Jakhar de valsspeler van het congres was. Hij werd gevraagd om af te treden als CLP-leider, alleen maar om Bajwa het gevoel te geven dat hij niet de enige was die werd afgezet als PPCC-chef. Later werd hij genegeerd terwijl hij Bajwa nomineerde voor Rajya Sabha. In 2021 werd hij gevraagd om af te treden als PPCC-chef om plaats te maken voor Navjot Singh Sidhu. Hij werd getipt om Amarinder op te volgen als CM na zijn afzetting, maar zijn verheffing werd geblokkeerd op het argument dat hij een hindoe-leider was en dat alleen een Sikh de CM van Punjab kan zijn. Hij had alle reden om bitter te zijn. Hij voelde zich ook vernederd dat hij een bericht van het Congres had gekregen toen zoveel leiders vragen hadden gesteld over de partij. Dit is niet gedaan”, zei een aanhanger van Jakhar over anonimiteit.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Zijn tegenstanders zeggen echter: “Dat is allemaal prima. Maar men kan er ook op een andere manier naar kijken. Hij kreeg gewaardeerde functies van CLP-leider, PPCC-chef. Hoeveel leiders krijgen ze eigenlijk? Zijn bitterheid tegenover het Congres is begrijpelijk, maar zijn toetreding tot de BJP kwam als een schok. Als hij 50 jaar aan het Congres gaf, dan gaf de partij hem genoeg. In de afgelopen 10 jaar won hij slechts een tussentijdse verkiezing van Gurdaspur. Hij bleef tegelijkertijd partijlid en PPCC-chef.” PPCC-chef Amrinder Singh Raja Warring heeft al gezegd dat Jakhar's overstap naar BJP lang geleden is ontworpen. Dat is de reden waarom hij een verhaal aan het maken was over het hindoeïstische leiderschap dat door het Congres werd genegeerd. Bronnen zeiden dat Bharat Bhushan Ashu, de huidige president van de PPCC, hem was gaan ontmoeten en hem was gaan paaien nadat hem een ​​bericht was gestuurd. De PPCC voelde dat hij zich niet bij een rivaliserende partij mocht aansluiten. “Destijds had Jakhar niet eens aangegeven dat hij zich bij een andere partij zou aansluiten.”

Best of Express Premium

Premium

FY22: naarmate Covid de versoepeling in toom houdt, stegen uitgaande overmakingen met 55% tot het hoogste punt ooit

Premium

Een brief van Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash…Premium

Tavleen Singh schrijft: Evil under the sunMore Premium Stories > >

Het is vernomen dat de BJP hem mag nomineren voor Rajya Sabha uit Rajasthan. De BJP kan ook twee leden voor Rajya Sabha uit Haryana nomineren, maar hoogstwaarschijnlijk zal hij niet uit Haryana worden voorgedragen.

Jakhars oversteek naar de BJP heeft een situatie gecreëerd voor het Congres en zijn neef, Sandeep Jakhar, die is verkozen tot een MLA van Abohar op een congresticket. Hij heeft aangegeven bij de grote oude partij te blijven. Het zou echter een moeilijke situatie zijn, aangezien het gezin als hecht wordt beschouwd en twee leden met verschillende politieke voorkeuren voor problemen zullen zorgen. Voor Sandeep Jakhar, een first timer, is zijn lidmaatschap van Vidhan Sabha belangrijk. Voor het Congres ook, met 18 leden in een huis van 117 kan de partij de functie van leider van de oppositie behouden. Als een MLA mislukt, kan deze de post van LOP verliezen.