Finland säger att Ryssland stoppar naturgasleveranserna

0
51

Putin har förklarat att “ovänliga utländska köpare” öppnar två konton i statligt ägda Gazprombank, ett för att betala i euro och dollar enligt kontrakten och ett annat i rubel. (Alexander Nemenov/Pool Photo via AP, fil)

Ryssland kommer att stänga av naturgas till Finland efter att det nordiska landet som ansökte om NATO-medlemskap den här veckan vägrade president Vladimir Putins krav på att betala i rubel, sade det finska statsägda energibolaget i fredags, den senaste upptrappningen av europeisk energi mitt i  krig i Ukraina.

Finland är det senaste landet som förlorat energiförsörjningen, som används för att generera el och kraftindustrin, efter att ha avvisat Rysslands dekret. Polen och Bulgarien stängdes av i slutet av förra månaden men hade förberett sig på förlusten av naturgas eller får leveranser från andra länder.

Express Opinion |Vad tvåfrontskriget i Ukraina betyder för världen

Putin har förklarat att “ovänliga utländska köpare” öppnar två konton i statligt ägda Gazprombank, ett för att betala i euro och dollar enligt kontrakten och ett annat i rubel. Det italienska energiföretaget Eni sa i veckan att det “startade procedurer” för att öppna ett euro- och ett rubelkonto.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Europeiska kommissionen, EU:s verkställande arm, har sagt att systemet inte bryter mot EU:s sanktioner om länder gör en betalning i den valuta som anges i deras kontrakt och sedan formellt signalerar att betalningsprocessen är avslutad. Men det står att öppna ett andra konto i rubel skulle bryta mot sanktioner.

Best of Express Premium

Premium

Varför möter NCP-chefen Sharad Pawar brahminska samhällsledare i Pune t…

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var detta SP-ledarens hus

Premium

Står på spel i Gyanvapi, hopp om en civilisationFler premiumberättelser >>

Det har fått länder att krångla för att bestämma vad de ska göra härnäst. Analytiker säger att EU:s hållning är tillräckligt tvetydig för att tillåta Kreml att fortsätta försöka undergräva enheten bland de 27 medlemsländerna – men att förlora stora europeiska kunder som Italien och Tyskland skulle kosta Ryssland hårt. Det kommer när Europa försöker minska sitt beroende av rysk olja och gas för att undvika att hälla hundratals miljoner i Putins krigskassa varje dag men bygga tillräckligt med reserver innan vintrarna från knappa världsomspännande förnödenheter.

Finland vägrade det nya betalningssystemet. , med energibolaget Gasum som sa att leveransen från Ryssland skulle stoppas på lördag.

VD Mika Wiljanen kallade avbrottet “mycket beklagligt.”

Förklarat |NATO-expansion & Ryssland

Men “förutsatt att det inte blir några störningar i gasöverföringsnätet kommer vi att kunna förse alla våra kunder med gas under de kommande månaderna”, sa Wiljanen.

Naturgas stod för bara 6 % av Finlands totala energiförbrukning år 2020, sa det finska TV-bolaget YLE. Nästan all gas kom från Ryssland. Det bleknar i jämförelse med stora importörer som Italien och Tyskland, som får 40 % respektive 35 % av sin gas från Ryssland.

Enligt finska Gasum sa den ryska statliga energijätten Gazprom i april att framtida betalningar i dess leveransavtal måste göras i rubel istället för euro.

Avbrottet tillkännagavs samma vecka som Finland, tillsammans med Sverige, ansökte om att gå med i NATO:s militära organisation, vilket markerar en av krigets största geopolitiska konsekvenser som kan skriva om Europas säkerhetskarta.

Regeringen i Helsingfors sa i fredags att den hade undertecknat ett 10-årigt hyresavtal för en flytande terminal för flytande naturgas i Finska viken och att nödvändiga hamnstrukturer kommer att byggas längs kusterna i Norden och Estland, sade ekonomiminister Mika Lintila. i ett uttalande.

Läs också |Ryssland kommer att återuppbygga “befriade” territorier i Ukraina: RIA

Det “kommer att spela en viktig roll för att säkra gasförsörjningen för Finlands industri”, sa Lintila. Fartyget ska vara klart att trafikera nästa vinter.

Finland och Estland har samarbetat om att hyra LNG-terminalfartyget, som kommer att ge tillräckligt med lagrings- och försörjningskapacitet för att ryska gas ska kunna överges i grannländerna , säger Gasgrid Finland, transmissionsnätföretaget. En gasledning mellan grannarna kommer att göra det möjligt att importera gas från de baltiska staterna istället för Ryssland.

Under tiden sa italienska företaget Eni på tisdagen att man rör på sig för att följa Putins dekret “med tanke på den förestående betalningen kommer inom de kommande dagarna” men höll inte med om ändringarna.

Italiens premiärminister Mario Draghi har sagt att han anser att det är ett brott mot kontraktet och har uppmanat EU-kommissionen att fatta ett beslut så att företag veta om efterlevnad strider mot sanktioner.