Årets Guldspadar utdelade – Salihu bland vinnarna

0
43

SVT-journalisten Diamant Salihu och hans hyllade gängskildring ”Tills alla dör” var en av vinnarna när Föreningen grävande journalister, FGJ, på lördagen delade ut sitt pris Guldspaden. Det rapporterar TT. Bland de övriga vinnarna finns DN:s Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld för adoptionsgranskningen ”Barn till varje pris”, samt Håkan Enmark och Daniel Gökinan för ”Belarusaffären” i TV4:s Kalla fakta. Guldspaden delas årligen ut för undersökande reportage i åtta kategorier. Bok: ”Tills alla dör”, av Diamant Salihu, Mondial förlag. Studentspaden: ”Studentbostadsgranskningen” av Daniel Dewerud, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Heino Ollin och Vilma Stockvall, Göteborgs universitet. Storstadstidning: ”Barn till varje pris” av Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld, Dagens Nyheter. Etermedia riks dokumentär: ”Transbarnen” av Carolina Jemsby och Karin Mattisson, SVT Uppdrag granskning. Etermedia riks nyheter: ”Belarusaffären” av Håkan Enmark och Daniel Gökinan, TV4 Kalla Fakta. Etermedia lokal: ”Malmös förbjudna adresser” av Nellie Erberth, Natalie Medic och Fredrik Svenningsson, SVT Nyheter Skåne. Mindre dagstidning: ”Utan åtgärd – vid Umeå universitet” av Josefin Isaksson, Evelina Lindfors och Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren. Magasin: ”Sjuka Samhall” av Elinor Torp, Dagens Arbete. Juryns särskilda pris: ”Romansbedragare Charlie Anderson och jag” av Ulla Öhman, Sveriges Radio P4 Västernorrland.