Analys: Zelenskyj har rätt – diplomati vägen till fred

0
41

Kriget blir blodigt och det enda som kommer föra konflikten till ett definitivt slut är diplomati, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under lördagen. Han får medhåll från BBC:s James Waterhouse. I en snabbanalys skriver han att Zelenskyj vet om att hans militär inte kommer klara av att trycka tillbaka Rysslands trupper och att presidenten måste förlita sig på ett fredsavtal för att kriget ska nå ett slut. ”Men trots det ser vi inga tecken på att den ukrainska motståndskraften på något sätt har minskat”‚ skriver Waterhouse. Till Sky News säger säkerhetsanalytikern Michael Clarke att vi inte kommer att se några större militära avancemang de kommande veckorna. – Striderna är över i Mariupol och Ryssland har fått sin landbro från Donbas till Krym, säger han i kanalens sändning. Han understryker att det skulle krävas en enorm insats från Ukraina för att återta det här området från de ryska styrkorna, och att Ukraina istället fokuserar på att försvara Donbasregionen.