Wat doet de sneltoets Ctrl+Z?

0
51

Als je het verkeerde hebt getypt, per ongeluk verwijderd, of een andere onbedoelde actie in Windows hebt uitgevoerd, zult u waarschijnlijk op een gegeven moment Ctrl+Z willen gebruiken. Dit is wat het doet.

Het is de sneltoets Ongedaan maken

Als je op Ctrl+Z drukt Windows 10 of Windows 11, u zult uw vorige actie in de meeste apps ongedaan maken. Dit is handig wanneer u een invoerfout maakt of inhoud verwijdert en deze snel wilt herstellen. De snelkoppeling werkt ook in Verkenner bij het hernoemen van bestanden en bij het uitvoeren van enkele andere acties.

ojovago/Shutterstock.com

Vaak kunt u ook een Ongedaan maken uitvoeren vanuit een menuopdracht in een app, zoals Bewerken > Ongedaan maken in apps met een traditionele menubalk bovenaan.

De sneltoets Ctrl+Z Undo is ontstaan ​​in Windows met versie 3.1 in 1992, geleend van de Apple Macintosh (waar is het in plaats daarvan Command+Z). De Mac leende de Command+Z-snelkoppeling van de Apple Lisa (1983), die (samen met de snelkoppelingen voor knippen/kopiëren/plakken) door Larry Tesler was gemaakt als Apple+Z voor de toenmalig Lisa-toetsenbordindeling.

Vóór Windows 3.1 ondersteunden vroege Windows-releases een alternatieve snelkoppeling voor ongedaan maken, Alt+Backspace, die vandaag de dag nog steeds in veel Windows-apps kan worden gebruikt, maar mogelijk niet overal in elke app wordt ondersteund.

< strong>GERELATEERD: Ongedaan maken (en opnieuw doen) op een Windows-pc

Je kunt ook opnieuw doen

Nadat je op Ctrl+Z hebt gedrukt om ongedaan te maken, kun je in veel apps terugkeren naar de vorige staat (vóór ongedaan maken) door een “Redo.” Om dit te doen, drukt u op Ctrl+Y of selecteert u “Opnieuw” uit een menu.

ojovago/Shutterstock.com

Veel succes en veel plezier met bewerken!

GERELATEERD: Windows 3.1 wordt 30: zo werd Windows essentieel

LEES VOLGENDE

  • › ExpressVPN Review: een gebruiksvriendelijke en veilige VPN voor de meeste mensen
  • › 10 dingen die uw wifi-signaal thuis blokkeren
  • › Dit is hoe Steve Jobs Adobe Flash vermoordde
  • › Hier leest u hoe Mozilla Thunderbird een comeback maakt in 2022
  • › Wat kunt u doen met de USB-poort op uw router?
  • › 4 manieren om de batterij van uw smartphone te verpesten