VS waarschuwen dat Noord-Korea Biden zou kunnen begroeten met nucleaire, rakettesten

0
58

De Amerikaanse president Joe Biden. (Reuters)

Amerikaanse inlichtingendiensten tonen aan dat er een Noord-Koreaanse kernproef zou kunnen zijn, of een langeafstandsrakettest, of beide, voor, tijdens of na de reis van president Joe Biden naar Zuid-Korea en Japan die deze week begint , zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan woensdag.

Het Witte Huis zei dat Biden de gedemilitariseerde zone (DMZ) die Noord- en Zuid-Korea scheidt, niet zal bezoeken tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea, dat begint op Vrijdag, nadat hij vorige week zei dat hij een dergelijke reis overwoog.

“Onze inlichtingen weerspiegelen een reële mogelijkheid dat er ofwel een nieuwe rakettest zal plaatsvinden, inclusief langeafstandsrakettest, of een nucleaire test, of eerlijk gezegd beide, in de dagen voorafgaand aan, op of na het vertrek van de president. 8217;s reis naar de regio,” Sullivan vertelde een briefing van het Witte Huis. “We bereiden ons voor op alle onvoorziene omstandigheden,” zei hij.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sullivan zei dat de Verenigde Staten nauw samenwerkten met Zuid-Korea en Japan en dat hij ook Noord-Korea had besproken met zijn Chinezen tegenhanger Yang Jiechi in een telefoongesprek op woensdag.

Het beste van Express Premium

Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#… Premium

UPSC CSE Key – 20 mei 2022: Wat u vandaag moet lezen

Premium

Tijdens proef MVA govt als BJP, Center nemen het tegen elkaar op in rechtbanken

Premium

Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura en de uitdaging om … Meer Premium Stories >> Lees ook |Noord-Korea's vermoedelijke Covid-19-caseload nadert 2 miljoen

Biden's reis van 20-24 mei zal zijn eerste naar Azië zijn als president. Het omvat zijn eerste topontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, die op 10 mei aantrad en een hardere lijn heeft gezworen tegen de Noord-Koreaanse “provocaties”.

Sullivan zei dat de Verenigde Staten bereid waren om zowel op korte als op langere termijn aanpassingen aan hun militaire houding aan te brengen, om ervoor te zorgen dat we zowel verdediging als afschrikking bieden aan onze bondgenoten in de regio en dat we te reageren op een Noord-Koreaanse provocatie.”

Eerder zeiden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen dat Noord-Korea voorbereidingen leek te treffen om een ​​intercontinentale ballistische raket (ICBM) te testen voorafgaand aan de reis van Biden naar Zuid-Korea, ondanks een grote Covid-19-uitbraak.

De Zuid-Koreaanse plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur Kim Tae-hyo zei dat een dergelijke test op handen was en een Amerikaanse functionaris zei dat het donderdag of vrijdag zou kunnen gebeuren. Kim Tae-hyo zei een “Plan B” was voorbereid in het geval van een kleine of grote Noord-Koreaanse “provocatie” wat zou kunnen betekenen dat het schema van de top moet worden gewijzigd.

Lees ook |N.Korea mobiliseert leger, voert opsporing uit te midden van Covid-19-golf

Een wapentest zou de bredere focus van Biden op China, handel en andere regionale kwesties kunnen overschaduwen, en het gebrek aan vooruitgang in de denuclearisatiegesprekken met Noord-Korea onderstrepen, ondanks de belofte van zijn regering om de patstelling te doorbreken met praktische nadert.

Noord-Korea heeft herhaalde rakettests uitgevoerd sinds Biden vorig jaar aantrad en dit jaar voor het eerst sinds 2017 de lanceringen van ICBM's hervat. Na elke lancering heeft Washington er bij Noord-Korea op aangedrongen terug te keren naar de dialoog, maar geen reactie.

Ondertussen stuitten de Amerikaanse inspanningen om strengere internationale sancties aan te moedigen op weerstand van Rusland en China.

Analisten zeggen dat hoewel China's kijk op sancties zou kunnen veranderen met een nieuwe nucleaire test, Russische steun onwaarschijnlijk leek na de campagne van Door de VS geleide sancties vanwege de interventie van Moskou in Oekraïne.

Lees ook |Hoe de uitbraak van Covid-19 in Noord-Korea een grote gezondheidscrisis zou kunnen veroorzaken

Yoon zal naar verwachting meer garanties vragen van Biden dat Washington de 'uitgebreide afschrikking' zal versterken. tegen Noord-Korea – een verwijzing naar de Amerikaanse kernwapenparaplu die zijn bondgenoten beschermt. De regering van Yoon heeft Washington gevraagd om meer 'strategische activa' met nucleaire capaciteit te stationeren. zoals langeafstandsbommenwerpers, onderzeeërs en vliegdekschepen in de regio.

Kim zei dat de kans dat Noord-Korea dit weekend een kernproef zou uitvoeren klein leek, maar als het een grote provocatie zou organiseren, zouden dergelijke middelen klaar om gemobiliseerd te worden.

Een kernproef zou de internationale inspanningen om Pyongyang hulp te bieden bij het aanpakken van de COVID-crisis kunnen bemoeilijken.

Yoon heeft aangeboden Noord-Korea te helpen met dit probleem, en analisten verwachten dat Biden deze inspanning zal steunen, ook al heeft zijn regering dat wel gedaan. zei dat het geen plannen heeft om vaccins rechtstreeks naar Noord-Korea te sturen en Pyongyang heeft voortdurend hulp geweigerd via het wereldwijde vaccininitiatief.

De stijgende caseload en een gebrek aan moderne zorg voor Covid-19 in Noord-Korea baart functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie zorgen dat een ongecontroleerde verspreiding kan leiden tot dodelijkere nieuwe varianten. Noord-Korea stuurde vliegtuigen naar China om medische voorraden op te halen, dagen nadat het de uitbraak had bevestigd, meldden media dinsdag.

Een nieuw rapport van het Washington's Center for International and Strategic Studies zei dat commerciële satellietbeelden lieten zien het werk gaat door op de belangrijkste nucleaire site van Noord-Korea, waar ondergrondse testtunnels in 2018 werden gesloten nadat leider Kim Jong Un een moratorium had afgekondigd op nucleaire en ICBM-tests.

Sindsdien heeft hij gezegd dat hij niet langer gebonden aan dat moratorium vanwege een gebrek aan vooruitgang in de besprekingen met de Verenigde Staten. Hoewel Noord-Korea de ICBM-tests heeft hervat, heeft het sinds 2017 geen atoombom meer getest.

Noord-Korea heeft ook de bouw hervat aan een lang slapende kernreactor die de productie van plutonium voor kernwapens zou verhogen met een factor 10, rapporteerden onderzoekers van het in de VS gevestigde James Martin Center for Nonproliferation Studies vorige week, daarbij verwijzend naar satellietbeelden.