Vad gör tangentbordsgenvägen Ctrl+Z?

0
43

Om du har skrivit fel sak, raderad av misstag, eller utfört en annan oavsiktlig åtgärd i Windows, kommer du förmodligen att vilja använda Ctrl+Z någon gång. Så här gör den.

Det är genvägen för ångra

Om du trycker på Ctrl+Z på Windows 10 eller Windows 11, du ångrar din tidigare åtgärd i de flesta appar. Detta är praktiskt när du gör ett inmatningsfel eller tar bort något innehåll och du snabbt vill fixa det. Genvägen fungerar även i Filutforskaren när du byter namn på filer och när du utför vissa andra åtgärder.

ojovago/Shutterstock.com

Ofta kan du också utföra ett Ångra från ett menykommando i en app, som Redigera > Ångra i appar med en traditionell menyrad överst.

Genvägen Ctrl+Z Ångra har sitt ursprung i Windows med version 3.1 1992, lånad från Apple Macintosh (var är det Command+Z istället). Macen lånade kommando+Z genväg från Apple Lisa (1983), som (tillsammans med genvägarna för klipp/kopiera/klistra in) skapades av Larry Tesler som Apple+Z för Lisa tangentbordslayout på den tiden.

Före Windows 3.1 stödde tidiga Windows-versioner en alternativ genväg för Ångra, Alt+Backspace, som fortfarande är användbar i många Windows-appar idag, men den kanske inte stöds universellt i alla appar.

< strong>RELATERAT: Hur man ångrar (och gör om) på en Windows-dator

Du kan göra om också

När du har tryckt på Ctrl+Z för att ångra kan du återgå till det tidigare tillståndet (före ångra) i många appar genom att utföra en “Gör om.” För att göra det, tryck på Ctrl+Y eller välj “Gör om” från en meny.

ojovago/Shutterstock.com

Lycka till och lycka till med redigeringen!

RELATERAT: Windows 3.1 fyller 30: Så här gjorde det Windows Essential

LÄS NÄSTA

  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
  • › Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash
  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri