Uitgelegd: wat zijn BA.4- en BA.5-subvarianten van Omicron en kunnen ze leiden tot een Covid-golf in India?

0
45

Een gezondheidswerker neemt een uitstrijkje van een NCC-cadet voor Covid-19-test, op de eerste dag van een 10-daags NCC-kamp in Nagrota, aan de rand van Jammu, woensdag mei 18, 2022. (PTI-foto)

Het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie heeft de subvarianten BA.4 en BA.5 van Omicron uitgeroepen tot 'zorgwekkende varianten'. Als subvariant van Omicron beschouwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beide al als ‘zorgwekkende varianten'.

Waarin verschillen deze twee subvarianten van Omicron van de eerder gerapporteerde – BA.1 en BA.2 – die in januari de derde golf in India veroorzaakten? Kunnen de twee nieuwe subvarianten leiden tot een nieuwe golf van Covid-19 in het land? Kunnen eerdere infecties en hoge vaccinatieniveaus beschermen tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopnames?

Lees ook |India roept het Westen op, zegt dat voedselgranen niet de weg mogen gaan van Covid-vaccins

De Indian Express bekijkt wat we tot nu toe weten over BA.4- en BA.5-subvarianten van Omicron:

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hoe verschillen de twee nieuwe Omicron-subvarianten van degene die de derde golf van Covid-19 in India veroorzaakten?

Best of Express Premium

Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 20 mei 2022: Wat u vandaag moet lezenPremium

Ter terechtzitting MVA-regering als BJP, Center nemen het tegen elkaar op in rechtbanken

Premium

Uitgelegd: de zaak Krishna Janmabhoomi in Mathura en de uitdaging om …Meer Premium Stories >>

Ten eerste zijn de nieuwe subvarianten niet zo nieuw. Ze werden voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika in januari van dit jaar, terwijl India getuige was van de derde golf van Covid-19. In de komende vier maanden werden BA.4 en BA.5 de dominante varianten die in dat land in omloop waren en vervingen ze samen 55 procent van de andere Covid-19-varianten, volgens het National Institute of Communicable Disease-Zuid-Afrika.

De twee subvarianten zijn inmiddels in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten aangetroffen. De Europese CDC heeft de twee uitgeroepen tot ‘zorgwekkende varianten’, anticiperend op “een significante algemene toename van Covid-19-gevallen in de komende weken en maanden.”

Wat wetenschappers het meest zorgen baarde waren twee mutaties die beide subvarianten droegen op hun receptorbindingsdomein – het deel van de viruspiek dat zich hecht aan de menselijke cellen en het lichaam binnendringt.

De F486V-mutatie, blijkt uit eerdere laboratoriumonderzoeken, is een van de grootste ontsnappingsmutaties voor andere Omicron-subvarianten, wat betekent dat het virus beter in staat is om de antilichamen van eerdere infectie of vaccinatie te ontwijken.

Opinie |Shailaja Chandra schrijft: Waar de WHO de fout in ging met het aantal Covid-doden in India

Dr. Anurag Agarwal, voormalig hoofd van INSACOG en voorzitter van de technische adviesgroep voor virusevolutie van de WHO, zei in een tweet: “Antigenisch – vrij verschillend van BA.1, dus humorale kruisbescherming zal afnemen. (Antilichamen zullen minder effectief zijn).”

Dit, in combinatie met de afnemende immuniteit tegen vaccins, zal er waarschijnlijk toe leiden dat de twee subvarianten zich gaan verspreiden, aldus de Europese CDC.

Van de andere L452R-mutatie, die eerder werd gevonden in de Delta-variant, is bekend dat deze het vermogen van het virus om menselijke cellen binnen te dringen, verbetert. Ook blijkt uit een laboratoriumonderzoek uit China dat Omicron-varianten met de L452R-mutaties longcellen bij muizen beter kunnen infecteren. De Omicron-variant leidde op de meeste plaatsen, waaronder India, tot minder ernstige ziekte, omdat het vooral de bovenste luchtwegen aantastte, in tegenstelling tot Delta die de longen ernstig aantastte, wat leidde tot hogere ziekenhuisopnames, zuurstofbehoefte en sterfgevallen.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Veroorzaken de twee subvarianten waarschijnlijk een ernstigere ziekte, ziekenhuisopnames?

Het goede nieuws is echter dat BA.4 en BA.5 ter plaatse geen toename van ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Zuid-Afrika lijken te veroorzaken. “De golf van infecties in Zuid-Afrika heeft een hoogtepunt bereikt met tot nu toe lage ziekenhuisopnames en sterfgevallen”, zei Tulio de Oliveria, directeur van het Center for Epidemic Response and Innovation-Zuid-Afrika, in een tweet. Hij is ook lid van de WHO-groep die de evolutie van Covid-19 volgt. Hij voegde eraan toe: “Interessant dat, tot nu toe, in landen met een grote BA.2-golf, de BA.4 en BA.5 langzaam lijken toe te nemen.”

BA.2 was de dominante subvariant in India tijdens de derde golf. Uit een analyse van de wereldwijde database van Covid-19-genoomsequenties blijkt zelfs dat BA.2 de afgelopen twee maanden 62 procent van de sequenties uit India vertegenwoordigde.

De Europese CDC zei ook: “ Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor een verandering in de ernst van BA.4/BA.5 in vergelijking met eerdere Omicron-lijnen.”

Dr Sudhanshu Vrati, het huidige hoofd van het Indiase consortium INSACOG voor genomische sequencing, was het daarmee eens.

Dr. p>

Dus, zullen de varianten waarschijnlijk een nieuwe toename van het aantal gevallen in India veroorzaken?

Dr. Vrati zei: “We hebben al vier maanden ervaring uit andere landen met de twee subvarianten; de eerste zorg was vanwege de L452-mutatie die werd gezien in de Delta-variant. Tot dusver is er echter geen verband tussen deze en een toename van de ernst van de ziekte, ziekenhuisopnames of sterfgevallen. En dat zal waarschijnlijk ook het geval zijn in India.”

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Wat betreft de toename van het aantal gevallen – zoals te zien was tijdens de Omicron-variant van januari, toen het aantal gevallen omhoog schoten maar ziekenhuisopnames namen niet evenredig toe – hij zei: “Een aanzienlijk deel van onze bevolking heeft de infectie gehad en is gevaccineerd. De subvarianten zullen waarschijnlijk geen ravage aanrichten. Wat betreft de toename van het aantal gevallen, zagen we dat zelfs nu met de standaard Omicron-variant in Delhi-NCR, het virus altijd degenen zal vinden met een lagere immuniteit.”

Hij voegde eraan toe dat het niet nodig was voor mensen om zich zorgen over te maken, maar die genomische sequencing moet blijven uitkijken voor nieuwe varianten die kunnen leiden tot meer gevallen of ernstige ziekte.