Uitgelegd: wat verandert er met de hereniging van de MCD's in Delhi?

0
44

De eenmaking van de drie MCD's van Delhi wordt van kracht vanaf 22 mei. (Express Foto: Gajendra Yadav, bestand)

De Delhi Municipal Corporation (Amendement) Act, 2022 treedt in werking vanaf 22 mei, en de drie gemeentelijke bedrijven van Delhi zullen formeel worden samengevoegd, zei de centrale regering in een kennisgeving die op woensdag (18 mei) werd uitgegeven.

Must Read |MCD Debat over Unification Bill: 'Volledig grondwettelijk' versus 'Semi-Emergency'

Hoe zal de MCD-unificatie worden uitgevoerd?

De eerste administratieve stap voor de voorgestelde eenwording van de MCD's zou zijn om hun grenzen teniet te doen, wat de “makkelijkste taak” in dit proces. “In tegenstelling tot de MCD-trifurcatie waarin nieuwe kaarten moesten worden getekend, moet je nu gewoon verklaren dat het allemaal onder één bedrijf valt,” zei een senior BJP-leider.

De volgende stap zou zijn om de medewerkers van de drie bedrijven onder één paraplu te brengen. Hoewel het aantal lagere personeelsleden niet veel zal veranderen, zou het aantal hogere posten met een derde kunnen afnemen. Zo zal er in de verenigde corporatie één directeur zijn voor elke afdeling zoals tuinbouw, sanitatie, onderwijs, gezondheid, ziekenhuis, etc. in plaats van de bestaande drie directeuren, één voor elk van de drie MCD's. Hetzelfde geldt voor commissarissen, commissiehoofden en burgemeesters.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Senior BJP-leiders hebben gezegd dat een van de hervormingen die worden overwogen, de directe verkiezing van de burgemeester is, waarbij de ambtstermijn wordt verlengd tot ten minste twee en een half jaar in plaats van het huidige jaar, en voorzieningen voor de toewijzing van fondsen rechtstreeks van het centrum.

Best of Express Premium

Premium

Wekelijkse horoscoop, 22 mei 2022 – 28 mei 2022: Weegschaal, Ram, Vissen en…

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloften

Premium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om contact op te nemen met…

Premium

Cannes 2022: de dood is een terugkerend thema in enkele van de Indiase films op het… Meer Premium Stories >>

Hoe zullen de financiën van de MCD worden beïnvloed door de eenwording?

Alle drie de bedrijven hebben momenteel te maken met financiële crises, hoewel de MCD's in het Oosten en Noorden zwaarder worden getroffen dan de MCD's in het zuiden.

Het gecombineerde begrotingstekort van de MCD's in het oosten en het noorden bedraagt ​​meer dan 2.000 crore Rs. De South MCD was tot een paar jaar geleden solvabel, maar staat nu ook onder financiële druk — en heeft een begrotingstekort van Rs 500 crore, zei een hoge functionaris van het zuidelijke bedrijf.

Het totale jaarinkomen van de drie bedrijven uit hun eigen inkomsten is ongeveer Rs 6.700 crore, terwijl het totale jaarsalaris en de pensioenuitgaven voor hun gecombineerde 1.60.000 werknemers Rs 8.900 crore bedragen. “Als de corporaties worden samengevoegd, zou de gemeente ongeveer 200 roepie kunnen besparen door het aantal officieren te verminderen en een aantal vrijgekomen ruimtes te verhuren,” zei een hoge functionaris.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Zullen de besparingen na eenwording voldoende zijn om de financiële gezondheid van de MCD te verbeteren?

Het gaat niet alleen om geld, zei Yogendra Singh Mann, voormalig directeur van de pers- en informatieafdeling van de North MCD, — eenwording zou resulteren in “een heleboel andere voordelen”.

Volgens Mann zou er ten eerste een evenwicht zijn tussen middelen, inkomsten en uitgaven. Op dit moment heeft Noord regelmatig last van achterstand in de uitbetaling van salarissen. Na de eenwording zal er uniformiteit zijn.” Met een gecentraliseerde autoriteit voor zaken als parkeertarieven, onroerendgoedbelasting en nieuwe initiatieven voor de stad, zou planning ook beter zijn, zei Mann.

Een functionaris van East MCD zei echter dat eenwording alleen niet zou helpen totdat andere problemen zijn opgelost. “De financiële regelingen moeten worden uitgewerkt. De bedrijven moeten hun contributie krijgen en er moet een planning worden gemaakt voor lonende projecten,” zei de functionaris, eraan toevoegend dat “de planning, indien goed uitgevoerd, de MCD's zal helpen herstellen, anders zal het de financiële toestand van alle drie de MCD's schaden”.

Lees ook |Lok Sabha keurt MCD-wet goed , zegt Amit Shah dat BJP-werknemers niet bang zijn

Dat is het economische deel. Hoe zit het met de politiek van hereniging?

De verscheuring van het voormalige burgerlijk lichaam in 2012, toen het congres Delhi regeerde, was bedoeld om te “decentraliseren” de mammoet MCD. Het was echter ook een politieke zet om de grenzen van het burgerlijk lichaam zo vast te stellen dat het congres door kon dringen in de MCD, die een BJP-bastion was geworden.

Tien jaar later lijkt het déja te zijn. vu. Terwijl de BJP nu de MCD's blijft regeren, ziet het politieke winst in het consolideren van hun grenzen.

Ook in Explained |Wat de BJP hoopt te winnen door de drie MCD's van Delhi samen te voegen

Dus wat hoopt de BJP te winnen van de fusie van de MCD's?

De door de BJP geleide MCD's hebben beweerd dat ze door de AAP-geleide regering van Delhi zijn uitgehongerd door geld. “De eenmakingsbeweging zou de BJP helpen een boodschap naar het publiek te sturen dat ze de geldcrisis van de MCD's kunnen oplossen als ze weer aan de macht komen,” zei een partijleider.

De partij hoopt “het bedrijf na de fusie op een betere manier te runnen met werknemers’ op tijd salaris ontvangen en nieuwe initiatieven genomen”. Dit, meent het, zal aantonen dat trifurcatie aan de basis van de crisis ligt en dat de hereniging een “historische fout” heeft rechtgezet. Volgens de berekening van de BJP zou dit haar kunnen helpen om de strijd aan te binden met de weer oplevende AAP bij de verkiezingen voor het burgerlijk lichaam.

De benoeming van een speciale officier, naast het amendement dat het openbaar lichaam verantwoordelijk maakt het Centrum alleen wordt ook gezien als een manier waarop het Centrum meer controle kan uitoefenen in Delhi.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen