Uitgelegd: waarom heeft Center zijn doelstelling voor het mengen van 20% ethanol met vijf jaar verhoogd?

0
48

Na aanvankelijk een bijmengdoelstelling van 20% voor 2030 te hebben vastgesteld, had de centrale regering premietarieven aangekondigd voor ethanol geproduceerd uit suikersiroop, rietsap en zware B-melasse.

Het vakbondskabinet heeft woensdag vijf jaar opgeschoven zijn doelstelling om 20% ethanol bij te mengen in benzine. In het gewijzigde Nationaal Biobrandstoffenbeleid-2018 is nu het nieuwe doel gesteld voor 2025-26 in plaats van 2030, afgezien van het toestaan ​​van meer grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen en export van biobrandstoffen in specifieke gevallen. Een nadere blik op de wijzigingen en wat ze betekenen voor de suikerindustrie.

Lees |Indonesië verbiedt de export van palmolie terwijl de wereldwijde voedselinflatie piekt

Wat is het biobrandstofbeleid?

Het in 2018 ingevoerde Nationaal Biobrandstoffenbeleid is erop gericht de afhankelijkheid van import te verminderen door het bijmengen van brandstoffen te stimuleren. Met de focus op bio-ethanol, biodiesel en bioCNG, omvatten de belangrijkste onderdelen het Ethanol Blending Program (EPB), de productie van ethanol van de tweede generatie (afkomstig van bos- en landbouwresiduen), het vergroten van de productiecapaciteit van brandstofadditieven, R&D in het uitgangsmateriaal voor de productie van ethanol en financiële prikkels om deze doelen te bereiken.

Na aanvankelijk een bijmengdoelstelling van 20% voor 2030 te hebben vastgesteld, had de centrale overheid premietarieven aangekondigd voor ethanol geproduceerd uit suikersiroop, rietsap en zware B-melasse. Melasse is de kleverige vloeistof die wordt gevormd tijdens de suikerproductie uit rietsap, en afhankelijk van het percentage suiker dat overblijft, wordt het gecategoriseerd als B zwaar en C. Melasse is de grondstof die door suikerfabrieken wordt gebruikt om ethanol te produceren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het beleid staat ook het gebruik van overtollige rijst of beschadigde voedselgranen toe als grondstof voor de productie van ethanol.

Best of Express Premium

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen tijden van kleurrijke bruiloften

Premium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om contact op te nemen met de…

Premium

DU’s hindoe College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…

Premium

Terwijl de Indiase economie groeit, moeten het centrum en de staten samenwerkenMeer Premium Stories >&gt ;

Het Nationaal Coördinatiecomité voor Biobrandstoffen (NBCC), met aan het hoofd de minister van Aardolie en Aardgas van de Unie, is het agentschap dat dit bijmengprogramma coördineert.

Welke wijzigingen zijn aangebracht?

Op woensdag is het beleid van 2018 aangepast om een ​​aantal wijzigingen door te voeren. De belangrijkste wijziging is het vervroegen van de 20%-bijmengdatum met vijf jaar van Ethanol Supply Year (ESY) 2030 naar 2025-26. Introductie van meer grondstof voor productie van biobrandstoffen; productie van biobrandstoffen onder de ‘Make in India’ programma in speciale economische zones, exportgerichte eenheden; en toestemming om in specifieke gevallen export van biobrandstoffen toe te staan, zijn enkele andere wijzigingen. Afgezien van de toevoeging van nieuwe leden aan de NBCC, heeft de commissie nu toestemming gekregen om het beleid te wijzigen dat het eerder niet had.

Wat betekent het bevorderen van het overvloeidoel?

Gezien de torenhoge brandstofprijzen heeft het bijmengprogramma een tweeledig doel: de invoerkosten voor ruwe olie verlagen en consumenten toegang geven tot milieuvriendelijke brandstof. Hiervoor hebben oliemarketingbedrijven (OMC's) al het mandaat gekregen om ethanol van suikerfabrieken te kopen en betalingen binnen 21 dagen te vereffenen. De beslissing zou suikerfabrieken helpen om hun portefeuilles sneller te diversifiëren dan alleen suikerproductie, en om zelfredzaam te worden in het betalen van suikerriettelers.

“Deze stap heeft het potentieel om het gezicht van de suikerindustrie te veranderen en zichzelf afhankelijk”, zegt Bhairavnath B Thombare, voorzitter van de West-Indische Suikerfederatie – het toppunt van particuliere suikerfabrieken in Maharashtra.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Is het nieuwe doel haalbaar?

Deskundigen geloven dat het bereiken van het nieuwe doel niet eenvoudig is. Prakash Naiknavare, directeur van de National Federation of Cooperative Sugar Factories Limited, zei dat India een constante aanvoer van 1.500 crores liter ethanol per jaar nodig heeft om 20% bijmenging te bereiken.

Niti Aayog heeft gesproken over het beheer van 760 crore liter uit suiker en 740 crore liter uit granen om aan deze ethanolbehoefte te voldoen. Zodra 20 procent vermenging is bereikt, zou jaarlijks 60 lakh ton suiker moeten worden omgeleid om het brandstofadditief te produceren.

Explained Politics |The Maharashtra, Madhya Pradesh zaken in Hooggerechtshof over OBC-quota in peilingen van lokale instanties

Wat is de huidige mengstatus?

Op 8 mei bedraagt ​​de gemiddelde bijmenging in heel India volgens het Ministerie van Aardolie en Aardgas 9,90%. Aan het begin van dit Ethanol Supply Year (december 2021 tot november 2022) zijn intentieverklaringen voor de levering van 468,56 crore liter ethanol uitgegeven, waarvan tot nu toe 415,88 crore liter is gecontracteerd en 186,21 crore liter is geleverd. Ethanol afgeleid van suikerrietsap/suikersiroop en van C zware melasse vormt het grootste deel van deze voorraad, met die van overtollige rijst en beschadigde voedselgranen op een verre tweede plaats. Er werd ongeveer 16 lakh ton suiker gebruikt om deze ethanol te produceren.

Op dit moment is de geïnstalleerde capaciteit die suikerfabrieken hebben voor de productie van ethanol 460 crore liter, benadrukte Naiknavare. Verwacht wordt dat hier nog 260 crore-liters aan zullen worden toegevoegd zodra de 46 nieuwe distilleerderijen operationeel worden.

Deze zijn al goedgekeurd in het kader van een nieuwe financiële regeling waarbij het Centre 6% rentesubsidie ​​verstrekt voor nieuwe projecten.< /p>

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Wat zijn de obstakels die voor ons liggen?

Terwijl verschillende in de suiker industrie optimistisch lijkt te zijn over de vroege deadline, hebben veel coöperatieve suikerfabrieken geklaagd over een geldtekort. Banken, zo beweren ze, zijn terughoudend met het financieren van suikerfabrieken gezien hun zwakke balansen.

Als uitweg hebben fabrieken gevraagd om tripartiete overeenkomsten tussen OMC's, banken en suikerrietleveranciers om betalingen binnen 21 dagen te vereffenen. De meeste banken hebben echter hun bezorgdheid geuit. Naiknavare bevestigde dat de zaak aan de orde was gesteld tijdens een ontmoeting met de functionarissen van het ministerie van Financiën.