Uitgelegd: waar de roepie naartoe gaat en wat de val betekent voor consumenten, markten?

0
43

De roepie sloot donderdag op een laagterecord van 77,72 ten opzichte van de dollar (Bloomberg Photo/File)

De roepie sloot donderdag op een laagterecord van 77,72 ten opzichte van de dollar, een verlies tot meer dan 6% in het afgelopen jaar, omdat het gebukt gaat onder stijgende inflatie, rentetarieven, het vertrek van buitenlandse investeerders en instortende markten. De depreciatie zal naar verwachting een impact hebben op de economie in het algemeen en op verschillende segmenten, zoals invoer, voornamelijk brandstofprijzen, en de inflatie opdrijven.

Redactioneel |RBI zou de roepie in staat moeten stellen zijn eigen niveau te vinden, alleen ingrijpen om overtollige volatiliteit af te vlakken < h2>Waarom de val?

Sinds de tijd dat Rusland Oekraïne binnenviel, is de roepie met ongeveer 4% cent in waarde gedaald, terwijl valuta's in andere opkomende markten met 4-7% zijn gedaald. De roepie heeft de laatste tijd nieuwe dieptepunten bereikt als gevolg van een stijging van de dollarindex en zorgen over de wereldwijde economische groei.

“De zwakke economische gegevens over de hele wereld, vooral in China, hebben druk uitgeoefend op de dollarindex, die een hoogtepunt van bijna twee decennia bereikte. In het binnenland zijn we getuige van een uitstroom van fondsen, aangezien beleggers fondsen overhevelen naar hoogrentende beleggingsinstrumenten. Een stijging van de rentetarieven in de VS zal leiden tot verdere uitstroom”, zegt Nish Bhatt, oprichter & CEO, Millwood Kane International.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Stijgende importkosten en een groeiend tekort op de lopende rekening zijn de belangrijkste redenen voor de verzwakking van de roepie, zegt Devendra Pant, hoofdeconoom van India Ratings. Het handelstekort van India liep in april op tot $ 20,1 miljard.

Best of Express Premium

Premium

Interview met Mehbooba Mufti: ‘Natuurlijk is PDP gaan vechten tegen verkiezingen…Premium

Waarom ontmoet NCP-chef Sharad Pawar de leiders van de brahmaanse gemeenschap in Pune t…Premium

De eerste stop voor Azam, zoon uit de gevangenis, was deze SP-leider& #8217;s huisPremium

Abhinav Prakash Singh schrijft: Op het spel in Gyanvapi, de hoop van een beschaafde… Meer premium verhalen >>

De sprong in de prijs van ruwe Brent-olie naar het hoogste punt in 14 jaar en het aanhoudende conflict in Oekraïne leidden tot de recente daling. Het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om het monetaire beleid aan te scherpen en de rente te verhogen, heeft ertoe geleid dat buitenlandse portefeuillebeleggers (FPI) sinds januari 2022 Rs 168.000 crore hebben teruggetrokken.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat zal de impact zijn en zullen exporteurs hiervan profiteren?

Analisten zeiden dat een lagere roepie ten opzichte van de dollar de importrekeningen hoger houdt, waardoor de inflatie nog hoger wordt. Hogere inflatie is nadelig voor de totale markt. “Als de roepie niet sterker wordt, zal de uitstroom van FPI doorgaan, wat een andere negatieve factor voor de markt is. Een sterke dollar is goed voor exportgerichte bedrijven, maar slecht voor importgerichte industrieën zoals olie, gas en chemie. Het is ook slecht voor bedrijven die royalty's aan buitenlandse bedrijven betalen voor franchises in India”, zegt Ravi Singhal, vice-voorzitter van GCL securities Ltd.

Ook zullen olie en andere geïmporteerde componenten duurder worden, wat verder zal leiden tot nog hogere inflatie. India importeert bijna 80% van zijn brandstofbehoefte. Auto-, vastgoed- en infrastructuursectoren zouden het zwaarst worden getroffen, terwijl IT en banken een positieve impact zullen hebben, aldus een analist.

Reizigers en studenten die in het buitenland studeren, zullen meer roepies moeten uitgeven om dollars van banken te kopen.

Exporteurs kunnen hiervan profiteren, aangezien de waardevermindering van de valuta het concurrentievermogen van Indiase goederen en diensten verbetert. Aangezien de meeste concurrerende valuta's echter ook in waarde dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, kan het voordeel beperkt zijn. Economen zeggen ook dat exporteurs er alleen baat bij hebben als ze hun efficiëntie verhogen en hun productiekosten verlagen, waardoor ze hun concurrentiepositie ten opzichte van exporteurs uit concurrerende landen verbeteren.

Lees ook |Explained: Making sense of exchange rate

What kan men doen om de impact te verminderen?

Deskundigen zeggen dat hedging de enige manier is voor importeurs om zichzelf te beschermen, maar de stijgende kosten van hedging beperken deze bescherming. “De afdekkingskosten bedragen ongeveer 4%. Men zou de termijnkosten moeten controleren en alleen als het minder is dan de waardevermindering in valuta heeft het zin,” zei Madan Sabnavis, hoofdeconoom bij Bank of Baroda.

Wat is de impact op de markten?

Een waardevermindering van de roepie is nooit goed voor de totale aandelenmarkt. Volgens Ravi Singh, Vice President en Head, Research ShareIndia, kan dit gevolgen hebben voor buitenlandse investeerders die zich terugtrekken uit de Indiase markten, wat resulteert in een daling van aandelen en beleggingen in aandelenfondsen.

Beleggers maken zich zorgen over de exit van de buitenlandse investeerders en de impact ervan op de daling van de roepie.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Zal de roepie verder dalen?

'We verwachten dat de valuta onder druk zal komen te staan ​​nu de inflatie in een opwaartse spiraal zit, wat zorgen doet rijzen over verdere renteacties door de centrale bank', zei Bhatt. De roepie zal naar verwachting onder druk blijven staan ​​te midden van een sterke dollar en toenemende inflatiedruk in India. Aanhoudende FPI-uitstromen zullen naar verwachting ook op de valuta wegen. Verwacht wordt dat de Amerikaanse dollar de komende week sterk zal blijven te midden van risicomijding op de wereldmarkt. Bovendien zien de vooruitzichten voor de wereldeconomie er somber uit door verstoringen van de toeleveringsketen, de lockdown in China en de oorlog in Oekraïne, die naar verwachting de vraag naar de veilige haven dollar zullen houden.

Hulp is mogelijk alleen als de dollarindex afkoelt. “Daarom kan de roepie als zwak worden beschouwd tot de tijd dat deze onder de 76,50… en het kan de komende sessies 78 raken, wat kan leiden tot een nieuwe korte afwikkeling in de dollar, waardoor de roepie nog zwakker wordt”, zegt Jateen Trivedi, Senior Research Analyst bij LKP Securities.