Uitgelegd: de Maharashtra-, Madhya Pradesh-zaken in het Hooggerechtshof over OBC-quota in peilingen van lokale instanties

0
44

Verkiezingen van lokale instanties in ten minste drie staten, Maharashtra, Karnataka en Madhya Pradesh, waren tot stilstand gekomen door het ontbreken van bijgewerkte empirische gegevens over OBC-groepen.

Het Hooggerechtshof op woensdag toegestaan ​​verkiezingen van lokale instanties in Madhya Pradesh met reservering voor OBC'sop basis van een tweede rapport ingediend door de staatscommissie voor achterlijke klassen. Daarbij wijzigde de rechtbank haar beschikking van 10 mei, waarin zij had bepaald dat de verkiezingen moesten worden aangekondigd zonder een quotum voor OBC's omdat de staat de door hem in maart 2021 vastgestelde “drievoudige test” voor het verstrekken van dergelijke voorbehoud.

Nadat het bevel was aangenomen, klaagden de leiders van Maharashtra's uitspraak Maha Vikas Aghadi (MVA) dat er verschillende regels waren toegepast op verschillende staten – en eisten dat als het Hooggerechtshof had goedgekeurde reserveringen voor OBC's in Madhya Pradesh, hetzelfde zou ook in Maharashtra moeten worden toegestaan.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Het Hooggerechtshof benadrukt sinds 2010 dat OBC-quota bij verkiezingen moeten worden ondersteund door empirische gegevens, in tegenstelling tot reserveringen voor OBC's (samen met SC's en ST's) in onderwijs en werkgelegenheid. Lokale verkiezingen in ten minste drie staten, Maharashtra, Karnataka en Madhya Pradesh waren tot stilstand gekomen door het ontbreken van bijgewerkte empirische gegevens over OBC-groepen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

Op welke basis heeft het Hooggerechtshof de gemeenteraadsverkiezingen in Madhya Pradesh goedgekeurd?

Best of Express Premium

Premium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om contact op te nemen met…

Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op ‘Shivling&#…

Premium

Terwijl de Indiase economie groeit, moeten het centrum en de staten samenwerken

Premium

Overheden moeten begrijpen dat middelen in vertrouwen worden gehouden. Ze zijn niet… Meer Premium Stories >>

Madhya Pradesh had een verzoek ingediend om wijziging van het bevel van 10 mei door de rechtbank, en zei dat de commissie voor achterlijke klassen, op basis van opmerkingen van de rechtbank, een tweede rapport had opgesteld dat voldoet aan de drievoudige testvereiste. Dit herziene rapport was op 12 mei ingediend.

The Bench, die het tweede rapport doornam, zei dat het zich concentreerde op de lokale lichaamsgewijze reservering voor OBC's, rekening houdend met de maximale reserveringslimiet van 50 procent als vastgesteld door het Hooggerechtshof.

De rechtbank zei dat “voorlopig, we de staatsverkiezingscommissie van Madhya Pradesh toestaan ​​om het verkiezingsprogramma voor de respectieve lokale instanties op de hoogte te stellen”. Het kan echter zijn dat "het kan zijn dat wij hoe dan ook geen definitieve mening hebben gegeven over de geldigheid en correctheid van de vermelde rapporten", en "als en wanneer de uitdaging wordt ingesteld" op zijn eigen merites beschouwd…”.

Lees ook |Congres speelt stembankpolitiek, levert BJP, zegt Chouhan

Waarom verwierp het Hooggerechtshof het tussentijdse rapport van de staatscommissie voor achterlijke klassen in de zaak Maharashtra?

In januari had het Hooggerechtshof de regering van Maharashtra opgedragen gegevens over OBC's in te dienen bij de Maharashtra State Commission for Backward Classes (MSCBC) om de juistheid ervan te onderzoeken en aanbevelingen te doen over hun vertegenwoordiging bij verkiezingen voor de lokale instanties. De hoogste rechtbank droeg de MSCBC ook op om het tussentijdse rapport binnen twee weken na ontvangst van informatie van de deelstaatregering in te dienen bij de betrokken autoriteiten.

Vervolgens heeft de overheid de gegevens aan de MSCBC overhandigd en op zijn vroegst om een ​​tussenrapportage gevraagd. Na analyse van de gegevens adviseerde de MSCBC in haar tussentijds rapport van 35 pagina's dat in februari werd uitgebracht, om tot 27 procent reserveringen aan OBC's te verstrekken.

De SC verwierp het echter en verklaarde dat het was opgesteld in de “afwezigheid van empirische gegevens”. “Het rapport zelf vermeldt dat hetzelfde wordt voorbereid bij gebrek aan empirisch onderzoek en onderzoek door de Commissie. Aangezien zij dit niet had gedaan, had de Commissie het tussentijdse rapport niet mogen indienen,” aldus de Bench of Justices AM Khanwilkar en C T Ravikumar.

“Als gevolg hiervan is het niet mogelijk om enige autoriteit, laat staan ​​de staatsverkiezingscommissie, toe te staan ​​de aanbevelingen in het genoemde rapport op te volgen. Voorlopig willen we niet uitweiden over de juistheid van elk van de observaties die de commissie in het tussentijds rapport heeft gedaan. Wij verzoeken alle betrokkenen echter om geen gevolg te geven aan het ingediende tussentijdse rapport,” zei de rechtbank.

Ook in Explained |Explained: The story of Rajiv Gandhi moordveroordeelde AG Perarivalan, en zijn moeder

Wat is nu de juridische positie in de zaak van Maharashtra?< /p>

Op 4 mei heeft het Hooggerechtshof de staatsverkiezingscommissie van Maharashtra gevraagd om het verkiezingsschema voor lokale organen binnen twee weken mede te delen op basis van de vorige afbakening, waarbij het argument werd afgewezen dat dit alleen kan worden gedaan nadat de staat een nieuwe afbakening heeft gedaan regering.

The Bench zei dat sinds de vijfjarige termijn van ongeveer 2.486 lokale instanties in de staat was verstreken en verkiezingen moesten worden gehouden op grond van de bepalingen van de grondwet en de Maharashtra Municipal Corporation Act , de oefening “kan geen vertraging dulden”.

Vervolgens diende de staatsverkiezingscommissie een beëdigde verklaring in waarin stond dat het niet mogelijk was om verkiezingen te houden vanwege de moesson, en vertelde de hoogste rechtbank dat de verkiezingen van de stedelijke lokale lichamen en landelijke lokale lichamen respectievelijk in september en oktober zouden worden gehouden.< /p>

Nadat de SC de SEC had gevraagd om de verkiezingen te houden in de gebieden waar minder regen valt, heeft de SEC bij de SC ingediend dat het het proces onmiddellijk zou beginnen met betrekking tot gebieden/districten die mogelijk niet worden getroffen door de moesson en zelfs als na de kennisgeving, als de situatie dit rechtvaardigt, het tijdschema op de juiste wijze kan worden gemoduleerd per district en per gemeente”.

De zaak wordt op de lijst gezet voor de volgende hoorzitting op 12 juli.

p> Mis het niet |Waarom heeft Center zijn doelstelling voor het mengen van 20% ethanol met vijf jaar verhoogd

Wat was de “drievoudige test” voorgeschreven door de SC, en onder welke omstandigheden?

Op 4 maart vorig jaar las de SC sectie 12(2)(c) van de Maharashtra Zilla Parishads and Panchayat Samitis Act, 1961 voor als een machtigingsbepaling die alleen kan worden ingeroepen als aan drie voorwaarden is voldaan voordat de voor OBC gereserveerde stoelen worden aangemeld categorie in de betrokken lokale instanties. Sectie 12(2)(c) gaat over het reserveren van 27 procent stoelen in Zilla Parishads voor OBC's.

De drievoudige voorwaarden om de noodzaak van OBC-quota empirisch vast te stellen waren: 1) een staatscommissie moet “gelijktijdig rigoureus empirisch onderzoek uitvoeren naar de aard en implicaties van de achterstand qua lokale lichamen, binnen de staat”; 2) specificeer het deel van de reservering dat lokaal moet worden verstrekt in het licht van de aanbevelingen van de commissie; en 3) totale “reservering (mag) het totaal van 50% van de zetels niet overschrijden”.

Waarom willen staten deze verkiezingen zo graag houden – en wat is de probleem met het verzamelen van de OBC-gegevens?

In Maharashtra werden de verkiezingen voor vijf gemeentelijke bedrijven bijna twee jaar uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie. De voorwaarden van 10 gemeentelijke bedrijven, 25 Zilla Parishads en de gemeenteraden, Panchayat Samitis en Gram Panchayats, eindigden in maart en april van dit jaar. De MVA-regering wil graag verkiezingen houden voor deze lokale instanties met een OBC-quotum.

Bronnen in de regering beweerden dat voor het verzamelen van de empirische gegevens voor het verstrekken van OBC-quota, het huis-aan-huisonderzoek niet haalbaar lijkt, omdat het in de toekomst tot een hele reeks maatschappelijke problemen in de staat zou kunnen leiden. “Toen de gegevens van de regering van Karnataka over de volkstelling van de kaste werden gelekt, trokken de dominante gemeenschappen de bevindingen in twijfel en verzetten zich tegen het besluit van de deelstaatregering om het openbaar te maken. Dus hetzelfde kan gebeuren in onze staat en de gemeenschappen kunnen zonder reden tegen elkaar worden opgezet. Het kan het sociale weefsel van de staat verstoren,” zei een bron.

De gegevens van het sociaal-economische onderzoek van de regering van Karnataka lekten in 2016 uit, waaruit bleek dat het aantal Vokkaliga's en Lingayats lager was dan eerder werd aangenomen. Vervolgens organiseerden beide gemeenschappen protesten tegen het rapport, waardoor de juistheid ervan in twijfel werd getrokken.

“De vakbondsregering heeft de bevoegdheid om een ​​kastentelling uit te voeren, maar heeft geweigerd dit te doen. Als het Centrum, ondanks dat het de macht heeft, weigert de kastetelling uit te voeren, dan zal een dergelijke oefening door de deelstaatregering door elke gemeenschap in twijfel worden getrokken voor het geval uit het onderzoek blijkt dat de bevolking van een gemeenschap kleiner is dan wat zij geloven of aannemen. De hele oefening zal zinloos zijn,” de bron toegevoegd.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Waar gaat deze kwestie verder?

De MVA-regering is van plan een rapport van de empirische gegevens in te dienen in de lijn van de regering van Madhya Pradesh.

“Het Hooggerechtshof heeft OBC-reservering in Madhya Pradesh toegestaan. Daarom zijn we ook in de staat onmiddellijk begonnen met inspanningen. Het Jayant Banthia-comité is aangesteld en het werk is in volle gang. We zullen ons standpunt naar voren brengen in het Cvt wanneer het rapport van de commissie in juni uitkomt, in dezelfde trant als Madhya Pradesh,” Deputy Chief Minister Ajit Pawar heeft gezegd.

Nadat de SC het tussentijdse rapport van de MSCBC had verworpen, heeft de MVA-regering in maart een commissie van zes leden ingesteld onder leiding van voormalig hoofdsecretaris Banthia om een ​​rapport voor te bereiden. over de politieke achterstand van de OBC's in de staat om hen reserveringen te geven in de lokale instanties. De regering heeft de commissie drie maanden de tijd gegeven om het rapport in te dienen.