uBlock Origin: de ultieme recensie en gids

0
46

Het primaire doel van uBlock Origin is om mensen bescherming te bieden tegen de steeds grotere inbreuk op de privacy online. Het is een gratis en open-source add-on voor advertentieblokkering en inhoudsfiltering voor verschillende webbrowsers.

De ontwikkelaars noemen het een “breed-spectrum inhoudsblokker” in plaats van gewoon een advertentieblokkering, en voor een goede reden. uBlock Origin is een van de meest geavanceerde en veelzijdige opties om uw online privacy te vergroten met minimale kosten voor uw CPU of geheugengebruik.

Inhoudsopgave

  < figure class="aligncenter size-full">

  Wat is uBlock Origin?

  Ontwikkeld door Raymond Hill (gorhill op GitHub.com), uBlock Origin (uBO) is een toonaangevende platformonafhankelijke browserextensie voor het filteren van online inhoud. In tegenstelling tot vergelijkbare plug-ins, filtert uBO inhoud, inclusief advertenties, trackers, pop-ups, malware, muntzoekers en JavaScript-elementen.

  uBO is open-source met bijdragen van verschillende ontwikkelaars op GitHub. Over het algemeen is de open-source uBO transparant en betrouwbaarder dan sommige van zijn closed-source concurrent-apps die vaak gebruikersgegevens met winst aan externe bedrijven verkopen.

  Er zijn drie modi beschikbaar bij uBO : gemakkelijke modus, gemiddelde modus en harde modus.

  In de eenvoudige modus blijven de instellingen standaard met een paar beschikbare opties om wat extra privacy- en beveiligingsinstellingen via het dashboard in te schakelen.

  Medium modus is voor gevorderde gebruikers en vereist diepgaande kennis van de add-on, waardoor gebruikers handmatig kunnen beslissen welke inhoud wordt gefilterd en wat is toegestaan. Dit is de aanbevolen modus voor privacybewuste gebruikers.

  De harde modus is als de gemiddelde modus op steroïden en zal waarschijnlijk meer website-onderbrekingen veroorzaken voor een laatste kleine winst in beveiliging.

  uBO is beschikbaar in de Google Chrome-webwinkel, op Chromium, Microsoft Edge, Opera en als een Mozilla Firefox-add-on (inclusief de Android- en iOS-versies). Helaas is het niet langer beschikbaar voor Apple's Safari.

  Opmerking: Zorg er bij het installeren van uBO voor dat de add-on uBlock Origin is. Er zijn verschillende add-ons die zich voordoen als uBO, waaronder ublock.org en uBlock (zonder de Origin). Deze zwendelversies stelen gebruikersgegevens voor winst.

  Eenvoudige modus: cosmetische filtering

  uBO biedt twee krachtige tools waarmee gebruikers 'cosmetische filtering' kunnen uitvoeren. Deze tools zijn de Element Zapper en de Element Picker. Met beide tools kun je kiezen welke website-elementen je van een website wilt verwijderen, maar de Zapper is tijdelijk terwijl de Picker permanent is.

  Klik op het uBO-pictogram.

  Selecteer vervolgens de bliksemschicht.

  Specifieke elementen zouden nu moeten oplichten als je erover beweegt. Klik gewoon op het element om het te verwijderen.

  Als u de Elementkiezer wilt gebruiken, klikt u op het uBO-pictogram en vervolgens op de kleurdruppelaar.

  Klik op het element dat u wilt verwijderen, klik vervolgens op Maken.

  Om deze filters te bekijken, opent u het uBO-dashboard door het tandwielpictogram te selecteren.

  Selecteer vervolgens het tabblad Mijn filters.

  Hier kunt u eenvoudig uw toegevoegde filters verwijderen door de regel te verwijderen en . te selecterenWijzigingen toepassen.

  Als uBO een website verbreekt waartoe u toegang moet hebben, kunt u selectief inhoud op websites of afzonderlijke webpagina's toestaan. Om dit te doen:

  1. Selecteer het uBO-pictogram in de rechterbovenhoek van het venster.
  1. Klik op de blauwe aan/uit-knop om uBO op een website uit te schakelen of shift + klik op de blauwe aan/uit-knop om het voor een afzonderlijke pagina uit te schakelen.

  Hiermee kunt u bepaalde pagina's op de witte lijst zetten waarvoor uBO niet actief hoeft te zijn.

  Eenvoudige modus: statische filterregels gebruiken

  uBO wordt geleverd met verschillende ingebouwde filterlijsten en filterlijsten van derden. Deze kunnen naar believen worden in- of uitgeschakeld om uw online privacy te vergroten.

  De uBO-ontwikkelaars raden aan het volgende in te schakelen:

  • Alle uBlock Origin-filters
  • EasyList< /li>
  • Peter Lowe's advertentieserverlijst
  • EasyPrivacy
  • Online blokkeerlijst voor schadelijke URL's

  Om ervoor te zorgen dat deze zijn ingeschakeld, opent u de < strong>uBO-dashboard en selecteer het tabblad Lijsten filteren.

  Het is mogelijk om toe te voegen aangepaste filters, maar houd er rekening mee dat sommige van deze van lage kwaliteit kunnen zijn en meer websitebreuk veroorzaken voor een kleine winst in privacy.

  uBlock Origin geavanceerde opties

  uBO heeft verschillende geavanceerde instellingen die elke gebruiker kan inschakelen. Deze instellingen kunnen de effectiviteit of reikwijdte van de functionaliteit van uBO vergroten. Het is echter essentieel om de geavanceerde gebruikersfuncties volledig te begrijpen voordat u ze wijzigt, aangezien het gemakkelijk is om de add-on te breken en een verkeerde configuratie ertoe kan leiden dat u minder beschermd bent dan met de standaardinstellingen.

  Geavanceerde instellingen inschakelen:

  1. Open het uBO-dashboard.
 • Onder de Instellingenvinkt u het vakje aan naast de plaats Ik ben een geavanceerde gebruiker.
 • Dynamische filtering: gemiddelde modus en hoger

  uBO gebruikt twee soorten filtering – statische filtering en dynamische filtering. Statische filtering is de standaard en filtert website-inhoud op basis van de hierboven genoemde filterlijsten.

  Dynamische filtering stelt gebruikers in staat regels toe te voegen die statische filtering overschrijven, wat extra controle geeft over het soort inhoud dat u kunt blokkeren of toestaan. Dit kan worden omgeschakeld door op het uBO-pictogram te klikken en de knoppen Minder en Meer te selecteren.

  Met dynamische filtering ingeschakeld, ziet het klikken op het uBO-pictogram er nu als volgt uit:

  In de eerste kolom hebben we het type verzoeken dat wordt gedaan in normale tekst en in vetgedrukte tekst de websites die die verzoeken doen. Je zult zien dat er naast elke hostnaam een ​​gekleurde balk staat.

  Groen betekent dat alles vanaf die hostnaam is toegestaan, geel betekent dat sommige dingen zijn geblokkeerd, andere zijn toegestaan ​​en rood betekent dat alles is geblokkeerd. Standaard zijn er geen dynamische filterregels aanwezig.

  De tweede kolom vertegenwoordigt mondiale regels. Dit zijn regels die gelden voor alle websites. Elke doos heeft standaard een lichtgrijze kleur. Dit betekent dat er geen regels worden toegepast.

  De derde kolom geeft lokale regels weer die alleen van toepassing zijn op de site waaraan ze zijn toegevoegd. Als je bijvoorbeeld de hostnaam van youtube.com wereldwijd blokkeert, wordt deze nooit in je browser geladen. Als je het echter alleen lokaal blokkeert (bijvoorbeeld op een blog), wordt het op elke andere site geladen, behalve die.

  Plus symbolen betekenen dat sommige inhoud is toegestaan, terwijl min symbolen betekenen dat de inhoud wordt geblokkeerd. Er kan een combinatie zijn, afhankelijk van de automatisch toegepaste filterlijsten.

  Als u de muisaanwijzer op de tweede en derde kolom plaatst, ziet u een grijs en rood vak. Het rode vak stelt een blokkeringsregel in, wat betekent dat de inhoud wordt geblokkeerd. Het grijze vak stelt een “noop”-regel in, waarmee u algemene blokkeringsregels voor inhoudstypen en URL's kunt negeren.

  Het opslaan en terugzetten van filterregels

  Het implementeren van inhoudsblokken zal u helpen maximale privacy te bereiken, maar kan er ook voor zorgen dat veel websites kapot gaan. Met dit in gedachten heeft uBO het gemakkelijk gemaakt om te experimenteren. U kunt alle regels wissen en opnieuw beginnen door op de wisser te klikken.

  Je kunt je regelset ook vergrendelen zodra je een combinatie vindt die goed werkt door op de hangslot.

  Dynamische filtering gebruiken

  Dynamische filtering is uBO's geavanceerde inhoudfiltermodus waarmee gebruikers handmatig regels kunnen invoeren om de inhoud te beheren die websites kunnen laden en weergeven.

  Hier zijn twee manieren waarop u dynamische filtering kunt gebruiken:

  1. Scripts en frames van derden blokkeren

  Het wordt over het algemeen aanbevolen om alle frames en scripts van derden wereldwijd te blokkeren. Dit zijn als ingebedde “websites binnen een website” en zijn vaak een zwakke link in websites die kwaadwillende actoren zullen aanvallen met malware (plus, ze zijn vervelend).

  U kunt alle scripts van derden blokkeren/frames door op het rode vak in de globale kolom naast deze items te klikken.

  Maar stel dat u ingesloten YouTube-video's op een bepaalde website wilt kunnen zien. Scrol eerst naar de youtube.com-URL en klik op het grijze vak in de lokale kolom. Nu worden alleen YouTube-frames van derden op die site geladen.

  Verder kan het zijn dat het blokkeren van alle frames en scripts ervoor zorgt dat een website kapot gaat. Als dit het geval is, is het een kwestie van vallen en opstaan ​​met behulp van de lokale “noop”-override-knop (het grijze vak in de lokale kolom) voor elk domein totdat de website weer werkt.

  2. Blokkeer Social Media Trackers < p>Er is geen reden voor sociale-mediawebsites of zoekmachines om uw activiteit buiten hun platforms te kunnen volgen. Om hun toestemmingen te blokkeren, opent u het uBO-dashboard en klikt u op het rode vakin de algemene kolom voor elke sociale media-URL (bijv. Facebook.com). Het enige probleem is dat dit ze ook blokkeert wanneer u de website rechtstreeks probeert te laden.

  Om dit te omzeilen, maakt u een “noop” voor elke site door op het grijze vak in de lokale kolom voor elke site. Nu worden de websites alleen geladen wanneer u ze rechtstreeks opent, in plaats van u te volgen vanaf andere websites die u bezoekt.

  Is uBlock Origin de moeite waard om te gebruiken?

  uBlock Origin is een van de veiligste en meest betrouwbare add-ons voor het filteren van inhoud die beschikbaar is. Het is open-source en transparant, maar nog beter, de ontwikkelaar Raymond Hill weigert donaties aan te nemen en beweert dat hij niet van plan is ooit inkomsten te genereren met uBO.

  uBO weigert ook geld van bedrijven aan te nemen om bepaalde “aanvaardbare” op de witte lijst te zetten ads” met winstoogmerk, in tegenstelling tot andere adblockers, waaronder Adblock Plus (ABP). Verder heeft uBO de beste prestaties onder andere adblockers, waaronder AdBlock, Adguard en Ghostery.

  Al met al is uBO waarschijnlijk de beste optie, of u nu alleen een adblocker of een krachtige inhoudfilterende toevoeging nodig heeft -on om uw privégegevens te beschermen.

  Blijf veilig online

  Vanwege de toenemende hoeveelheid oplichting, malware en datamining online, gebruiken veel mensen extensies voor het filteren van inhoud wanneer ze internetten. browsen. uBlock Origin is een van de beste plug-ins voor adblockers en heeft een reeks extra functies die je privacy kunnen helpen beschermen, vooral in combinatie met een VPN.