The Psychology of Console Wars (och varför de inte kommer att försvinna)

0
108
Syda Productions/Shutterstock.com< /figure>

Konsolkrig har funnits så länge som människor kunde välja mellan mer än ett system, men varför existerar de i första hand? Det visar sig att konsolkrig bara är ett uttryck för en bredare mänsklig natur.

Vad är ett konsolkrig exakt?

Om du är lyckligt omedveten om striderna som utkämpas i namnet av konsolmärkeslojalitet, är konsolkrig i grunden den fiendskap som människor föredrar en konsol känner mot människor som föredrar en annan.

Det’ räcker inte för att lovprisa din konsol, för att vara en sann konsolkrigare måste du bryta ner och förstöra “fienden” konsoler. Detta inkluderar att attackera fans av den konsolen, sprida FUD (Fear Uncertainty and Doubt) och använda uppenbart oärlig taktik för att få andra konsoler att se så illa ut som möjligt.

Att se konsolstrider spela ut på sociala medier, forum och ibland även i verkliga livet är en ful syn att se, men baserat på vad vi har lärt oss om människor och samhälle är det inte så förvånande.

Det finns flera teorier från psykologiområdet som hjälper till att förklara varför konsolkrig inträffar, men som alltid är det farligt att förenkla allt som har med människor att göra. Tänk på de här idéerna från psykologin som ett sätt att belysa delar av varför konsolkrig inträffar, men det är förmodligen inte hela bilden.

Console Wars ser irrationell ut utifrån

Barone Firenze/Shutterstock.com

Om du inte är en del av detta fenomen kan det verka otroligt konstigt som utomstående. Detta gäller särskilt för PlayStation 5 och Xbox Series X-generationen. Dessa konsoler är så lika i teknik och prestanda att det är osannolikt att någon skulle skilja på samma spel som körs på båda systemen. Lägg till detta att åldern för den “konsolexklusiva” spelet bleknar tack vare PC-släpp på båda sidor om stängslet, och det verkar verkligen som om två sidor slåss om skillnader som ingen annan kan se.

Annons

På SNES och Sega Genesis dagar hade varje konsol en distinkt karaktär till sina spel och bokstavligen distinkta karaktärer i form av maskotar som Mario och Sonic the Hedgehog. Fans av dessa konsoler slåss fortfarande om dem till denna dag, men sociala medieplattformar som Twitter har förstärkt detta från skämt till något mycket mer obehagligt. Symptomen finns där för alla att se, men vilka är de möjliga orsakerna?

Rationalisering efter köp

Rationalisering efter köp är en främsta kandidat för att utlösa konsolkrig. Det här är en typ av partiskhet som människor visar där de rationaliserar något de redan har köpt genom att fokusera på de positiva aspekterna av det och ignorera eller minimera de negativa.

Logiken är lite så här: “Jag är en smart person som gör smarta val. Jag valde att köpa den här saken, så därför måste den vara det bästa valet.” Ett annat sätt att se på denna typ av rationalisering är att eftersom giltigheten av ditt val utmanas av nya saker du lär dig eller saker som folk säger om produkten, desto mer försvarar du det köpet. Det är lättare att bara ignorera möjligheten att du har gjort ett (möjligen) dåligt val än att erkänna att du kan ha gjort ett misstag eller ha kompromissat av en eller annan anledning.

RELATERATPlayStation 5 vs. Xbox Series X: Vilket ska du köpa?

Denna partiskhet föder en annan typ av köpbeteende, där vi bestämmer oss för att köpa något inte på grund av rationella skäl, utan på grund av hur det får oss att känna. Marknadsförare har länge insett att produkter som ansluter känslomässigt till kunder är lättare att sälja. Det är därför som annonser för bilar inte bara listar en uppsättning specifikationer. Istället visar den vilken typ av livsstil eller personer som är associerade med produkten.

De olika konsolmärkena har vissa personas och livsstilsstereotyper kopplade till sig, så det här kan handla mer om att anpassa sig till en viss uppsättning värderingar än att välja den bästa hårdvaran och tjänsterna på papper.

In-grupper, ut-grupper: din konsol suger

Människor är sociala djur; precis som våra primatkusiner bildar vi naturligt sociala grupper och bryr oss om hur vi ses i samhället. Social Identity Theory erbjuder begreppet “in-groups” och “ut-grupper.” Människor i in-gruppen är mer lika dig och de i ut-gruppen är mindre lika. Du är partisk att känna dig mer positiv till medlemmar i gruppen än de “andra” av utgruppen. Ut-gruppen förknippas med negativa stereotyper och in-gruppen med positiva.

Annons

Det finns ett oändligt antal saker som människor använder för att kategorisera in- och utgrupper. Det kan vara riktigt stora, viktiga saker som religion, nationalitet, politik, ras och etnicitet. Det kan också vara enligt mer vardagliga kategorier som vilken musik du lyssnar på eller hur du klär dig. Det verkar som att det inte finns något som folk inte kommer att använda för att kategorisera andra, så konsolmärken passar perfekt in i paradigmet för social identitet.

Varje person tillhör en mängd grupper, så vilken konsol du gillar utgör bara en liten del av din sociala identitet. För konsolkrigare kan biten av den identiteten som är tillägnad deras varumärkeslojalitet vara oproportionerligt större, och därför är önskan att skydda sig från uppfattade attacker på den identiteten också mer dramatisk.

Det tar inte mycket: minimala grupper

Det kan vara svårt att tro att människor skulle kategorisera sig själva efter så vardagliga saker som en spelenhet, men det finns gott om bevis för det. Henri Tajfel, samma forskare känd för Social Identity Theory, kom på något som kallas Minimal Group Paradigm.

Det är en experimentell metod som hjälper oss att visa oss vilka minimivillkor som är för att få människor att diskriminera varandra. Det visar sig att även om du sorteras slumpmässigt i godtyckliga grupper och aldrig ens har sett andra medlemmar i din grupp, kommer du fortfarande att visa mätbar fördom till förmån för din egen grupp kontra den andra gruppen.

Console Wars and the Robbers Cave

Ett berömt relaterat experiment av Muzafer Sherif, känt som Robbers Cave Experiment demonstrerade denna del av den mänskliga naturen med brutal effektivitet. Forskarna förde samman tjugotvå 11-åriga pojkar som matchades så långt det var möjligt för ras, religion, ekonomisk status och så vidare. Med andra ord, de är alla en del av samma allmänna in-grupp.

Pojkarna delades sedan slumpmässigt in i två grupper, utan att de två grupperna träffade varandra i förväg. De fick binda sig separat genom kooperativa aktiviteter. Detta hjälpte till att visa hur hierarkier i grupper bildas under kontrollerade förhållanden.

Annons

De två grupperna presenterades sedan för varandra och tävlade mot varandra om priser som gick till den vinnande gruppen. Gruppfientlighet nådde snabbt en sådan topp att pojkar från båda sidor var tvungna att separeras fysiskt.

De fullständiga detaljerna i experimentet är väl värda att läsa, men detta mikrokosmos av konflikter mellan grupper ser verkligen ut som en återspegling av konsolkrig (och andra liknande konflikter), trots det faktum att om dessa två grupper inte var åtskilda innan de träffades, så skulle de med största sannolikhet alla ha varit vänner!

RELATERAT: > 5 psykologiska knep i gratisspel (och hur man undviker dem)

LÄS NÄSTA

  • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › Här är hur Mozilla Thunderbird gör comeback 2022
  • › Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta