Starta kolimport: PowerMin till stater

0
47

I december tillät centret alla stater att importera kol upp till 10 procent av kraven för att utöka låga lager av torrt bränsle vid värmekraftverk.

Centret har bett staterna att börja omedelbart importera kol för att möta kraftbehov och för att lyfta kol på väg eftersom underlåtenhet att göra det kan leda till brist i sådana stater under monsunen.

Maktminister RK Singh har skrivit till chefsministrar i alla stater som har inte påbörjat processen för kolimport, enligt ett offentligt meddelande.

I separata brev till Haryana, Uttar Pradesh, Karnataka och Västbengalen uttryckte Singh “oro över att anbudsprocessen för kolimport antingen inte har påbörjats eller inte slutförts i dessa stater,” sa frisläppandet. Han har också bett stater att lyfta hela mängden kol som erbjuds dem av kolföretag genom RCR-läge (road-cum-rail) för att bygga kollager. Tidigare har statliga källor noterat att ett otillräckligt antal järnvägskrattor tillgängliga för transport av kol hade bidragit till bristen på kol vid kraftverk.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>Singh berättade för stater att allt kol som allokeras till en stat för leverans med RCR-läge som inte lyfts skulle omfördelas till andra behövande stater. Han noterade att stater som misslyckas med att antingen öka lagren genom import eller misslyckas med att häva hela sin allokering av kol kan möta brist under monsunsäsongen.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 20 maj 2022: Vad du behöver läsa idagPremium

Förklarat: Krishna Janmabhoomi-fallet i Mathura, och utmaningen att …

Premium

Bhool Bhulaiyaa 2 filmrecension: Tabu tornar upp sig över alla i denna Kartik …

Premium

S Somanath: 'Privata aktörer inom rymdsektorn kan öka försvaret, tillverkningen…Fler premiumhistorier >>

I december tillät centret alla stater att importera kol upp till 10 procent av kraven för att utöka låga lager av torrt bränsle vid termiska kraftverk. Låga kollager vid termiska anläggningar ledde till strömavbrott från april i de flesta delstater i norra Indien och flera i södra Indien eftersom skyhöga temperaturer ökade efterfrågan på kraft, även om en viktig del av den importerade kolbaserade kapaciteten inte producerade kraft på grund av hög globala kolpriser.

Oron för kollager vid anläggningar kvarstår även när kraftkrisen har lättat under den senaste veckan, med marknadsclearande pris för kraft på Day Ahead Market på India Energy Exchange (IEX) som har kommit ner till 5,2 Rs per enhet för leverans på 18 maj från 12 Rs per enhet (takpriset) i början av månaden. Totalt 90 termiska kraftverk av de 165 i drift termiska kraftverken hade kritiskt låga nivåer av kol den 17 maj.

Tidigare än vanligt före-monsunregn i södra Indien och det kraftiga skyfallet över kusten stater på grund av cyklonen Asnani har lett till lägre effektbehov i sydstaterna, enligt IEX. Det har också skett en ökning av produktionen av vattenkraft och vindkraft i södra delstater – inklusive Karnataka, Tamil Nadu, Telangana och Andhra Pradesh – vilket har bidragit till lägre inköp från sådana stater på börsen.

Oro över Kollagersituationen består eftersom experter har noterat att låga kollager som går in i monsunsäsongen kan innebära en värre kraftkris senare på året eftersom kollager vid kraftverk ofta minskar under säsongen eftersom både produktion och transport av kol påverkas negativt av regn. .