Sri Lankaanse strijdkrachten beëindigden burgeroorlog met LTTE door 'humanitaire operatie': Prez Rajapaksa

0
48

Op deze foto die op 18 mei 2009 door het Sri Lankaanse leger is vrijgegeven, is te zien wat het leger zegt dat een regeringssoldaat een jonge Tamil-jongen draagt ​​in de buurt van verbrande of brandende voertuigen in het gebied binnen de oorlogsgebied nabij de stad Mullaittivu. (Express Archive)

De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa heeft het leger van het land geprezen voor het beëindigen van het conflict met de LTTE in 2009 en het inluiden van vrede door middel van een “humanitaire operatie”, en zei dat er geen haat was , woede of wraak” betrokken bij de bijna drie decennia durende wrede burgeroorlog.

In een verklaring die woensdag werd uitgegeven ter gelegenheid van de Oorlogsheldendag, beweerde Rajapaksa, die ook de minister van Defensie is, dat de strijdkrachten, die “de vrijheid en territoriale integriteit van het land hebben veiliggesteld” onder geen enkele omstandigheid zullen worden vergeten.< /p>

“Onze strijdkrachten maakten een einde aan de oorlog en brachten vrede in het land door middel van een humanitaire operatie. Er zat geen haat, woede of wraak in. Daarom is er geen plaats voor racisme of enige andere vorm van extremisme in het moederland waar de vrede is gevestigd. We beschouwen het als een unieke waarde in de Sri Lankaanse samenleving”, zegt Gotabaya Rajapaksa, minister van Defensie tijdens het conflict met de Tamil Tijgers.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De president, die nog steeds onder druk staat om af te treden vanwege de huidige economische crisis van het land, zei dat de speciale dag dit jaar zal worden herdacht door te herinneren aan de enorme offers die de strijdkrachten hebben gebracht, meldde de krant The Island op donderdag.

Best of Express Premium

Premium

Wekelijkse horoscoop, 22 mei 2022 – 28 mei 2022: Weegschaal, Ram , Vissen en o…Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloften

Premium

Qasim Rasool Ilyas: voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om out t…Premium

Cannes 2022: De dood is een terugkerend thema in enkele van de Indiase films op het… Meer Premium Stories >> Lees |De Lankaanse premier Wickremesinghe zegt dat er geen bevel tot schieten op zicht wordt gegeven tijdens geweld

“Niemand van ons had de crisissituatie verwacht die we vandaag doormaken. De economische crisis is uitgegroeid tot een politieke en sociale omwenteling,” zei hij, blijkbaar verwijzend naar het ontslag van zijn oudere broer en premier Mahinda Rajapaksa op 9 mei en het ongekende geweld daarna.

“Onder geen enkele omstandigheid zullen we het beleid ter bescherming van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van dit land negeren. Dat komt omdat het onze wens is om het moederland boven alles te beschermen,” zei de omstreden Sri Lankaanse president.

Op woensdag vierden sommige Sri Lankanen de 13e verjaardag van de wrede oorlog als Oorlogsheldendag, terwijl anderen de dood van duizenden oorlogsslachtoffers herdachten als Tamils ​​Genocide Day.< /p> Lees ook |Geen geld om benzine te kopen, zegt de regering van Lanka, die burgers aanspoort niet in de rij te staan ​​voor brandstof

Toenmalig president Mahinda Rajapaksa verklaarde op 18 mei 2009 het einde van een 26-jarige oorlog waarbij meer dan 100.000 mensen werden gedood
en miljoenen Sri Lankanen, voornamelijk Tamil-minderheden, ontheemd waren als vluchtelingen in het land en in het buitenland.< /p>

In het zwaar bevochten conflict dat in 1983 begon, beëindigde het leger van het eiland de wrede oorlog door de leiders van de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), die vochten voor een onafhankelijke staat, te doden voor Tamils ​​in het noorden en oosten van het land.

De regering van Sri Lanka heeft 18 mei uitgeroepen tot Oorlogsheldendag om de oorlogshelden te herdenken die in de burgeroorlog hebben gevochten.

De Tamil-minderheid herdacht echter het einde van de oorlog door hun overleden familieleden in Mulliwaikal te herdenken. , een dorp in het noordelijke district Mullaiteevu waar het laatste gevecht was geëindigd.

Lees ook |Tijdens de wake in Londen zoeken Britse Tamils ​​gerechtigheid voor slachtoffers van burgeroorlog

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn in de laatste maanden van de oorlog bijna 40.000 Tamils ​​omgekomen. De regering van Sri Lanka heeft de mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog niet onderzocht.

Volgens de regeringscijfers worden meer dan 20.000 mensen vermist als gevolg van verschillende conflicten, waaronder de meedogenloze oorlog van drie decennia met de Lankaanse Tamils ​​in de noorden en oosten die minstens 100.000 levens eisten.

De Tamils ​​beweerden dat duizenden werden afgeslacht tijdens de laatste fase van de oorlog die eindigde in 2009 toen de regeringstroepen LTTE-chef Velupillai Prabhakaran doodden.

< p>Internationale mensenrechtenorganisaties beweren dat ten minste 40.000 etnische Tamil-burgers zijn gedood in de laatste fase van de oorlog, maar de Sri Lankaanse regering heeft de cijfers betwist.

Het Sri Lankaanse leger ontkent de beschuldiging en beweert dat het een humanitaire operatie om de Tamils ​​van de controle van de LTTE te bevrijden. Charles Nirmalanathan, een wetgever in de Tamil Nationale Alliantie van de oppositie, zei woensdag dat het doden van duizenden Tamils ​​zowel lokaal als internationaal niet is geaccepteerd.

“Dus we vragen zowel de internationale gemeenschap als de Sri Lankaanse regering om te accepteren dat er tijdens de oorlog een genocide heeft plaatsgevonden”, zei hij in het parlement.

Sri Lanka wordt ook geconfronteerd met een door de VN geleid internationaal onderzoek naar de vermeende mensenrechtenschendingen tijdens de laatste fase van de oorlog, ondanks hevig verzet van de regering-Rajapaksa.

In zijn verklaring zei president Rajapaksa: “We hebben veel uitdagende tijdperken en gelegenheden in de geschiedenis meegemaakt. Men mag niet vergeten dat de patriotten altijd het voortouw namen. De oorlogshelden van het land vertegenwoordigen
deze groep. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat de geschiedenis je ook de verantwoordelijkheid heeft gegeven om voorzichtig te werk te gaan nadat je de huidige uitdaging zorgvuldig hebt overwogen.” “Het lijdt geen twijfel dat verschillende lokale, buitenlandse groepen en individuen de economische en politieke crisis proberen te gebruiken als voorwendsel om de nationale veiligheid te ondermijnen. We moeten het samen verslaan. Alleen dan zullen de moedige oorlogshelden’ toewijding aan het land behouden blijven,” zei hij.

Sri Lanka wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948.

De crisis wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een gebrek aan van vreemde valuta, waardoor het land het zich niet kan veroorloven om de invoer van basisvoedsel en brandstof te betalen, wat heeft geleid tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.

Duizenden demonstranten zijn sinds april de straat op in heel Sri Lanka 9 verzocht om het aftreden van president Rajapaksa omdat de regering geen geld meer had voor essentiële invoer.