SC gebruikt speciale bevoegdheden, verleent Azam Khan tussentijdse borgtocht in landroofzaak

0
47

Samajwadi-partijleider Azam Khan. (Bestand)

Het Hooggerechtshof heeft donderdag voorlopige borgtocht verleend aan Samajwadi-partijleider Azam Khan in een zaak van landroof, gebruikmakend van zijn speciale bevoegdheden op grond van artikel 142 van de Grondwet, omdat het de “eigenaardige” omstandigheden van de zaak signaleerde.

Een bank onder leiding van rechter L Nageswara Rao zei dat het van mening is dat “dit een geschikte zaak is waarin deze rechtbank zijn jurisdictie moet uitoefenen op grond van artikel 142 van de grondwet van India en voorlopige borgtocht moet verlenen aan de indiener in de bijzondere feiten en omstandigheden van de zaak, totdat hij het verzoek om reguliere borgtocht indient en hetzelfde wordt beoordeeld door de bevoegde rechtbank”.

De bank, die ook bestaat uit rechters BR Gavai en AS Bopanna, merkte op dat Khan al in 87 zaken tegen hem op borgtocht was vrijgelaten. Het zei dat hoewel de FIR in de zaak voordat deze werd geregistreerd op 18 maart 2020 en het aanklachtformulier werd ingediend op 10 september van hetzelfde jaar, Khan betrokken was bij de FIR “pas nu, d.w.z. na een periode van 1 jaar en 7 maanden, bij beschikking van 6 mei 2022, aangenomen door de aanvullende hoofdrechter van de rechtbank, Rampur”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer informatie

“Rekening houdend met de vertraging bij het betrekken van indiener bij FIR… en de aard van de beschuldigingen die daarin worden geuit, zijn wij van oordeel dat het niet in het belang van justitie is om indiener van zijn persoonlijke vrijheid te beroven, vooral wanneer hij met betrekking tot 87 strafzaken/FIR's al op borgtocht is vrijgelaten”, aldus de rechtbank.

Best of Express Premium

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloftenPremium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om contact op te nemen met…

PremiumDU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…

Premium

Naarmate de Indiase economie groeit, centrum en staten moeten samenwerkenMeer Premium Stories >>

Het zei dat de voorlopige borgtocht zal worden voortgezet totdat een bevoegde rechtbank beslist over zijn pleidooi voor reguliere borgtocht en dat als deze wordt afgewezen, de voorlopige borgtocht nog twee weken zal duren vanaf de datum van het bevel van die rechtbank over het verzoek om borgtocht.

Artikel 142 van de Grondwet geeft het Hooggerechtshof ruime bevoegdheden om “volledige gerechtigheid” te doen in een zaak.

In de FIR werd beweerd dat het land van ene Imamuddin Qureshi – die tijdens Partition – werd geregistreerd als vijandelijk eigendom, maar Khan greep het in samenspanning met anderen. De FIR is ingediend bij het politiebureau van Azem Nagar in Rampur onder het Indiase Wetboek van Strafrecht (IPC) en de Wet ter voorkoming van schade aan openbare eigendommen.

Het beschuldigt Khan en anderen ook van het verduisteren van publiek geld dat in de buurt komt van meer dan honderden crores roepies.

Toen hij voor Khan verscheen, zei senior advocaat Kapil Sibal dat “de regerende partij er alles aan doet om de indiener achter de tralies te houden door hem te betrekken bij de ene FIR na de andere” en dat “de onderhavige zaak is” een “van politieke vendetta”. Hij beweerde dat “de genoemde strafzaken/FIR's werden ingediend door de regerende partij met malafide bedoelingen”.

Hiertegenover zei aanvullend advocaat-generaal SV Raju dat Khan “een zwaargewicht politicus is en vanwege zijn druk, hoewel hij was betrokken bij een aantal strafbare feiten, er zijn geen FIR's tegen hem geregistreerd”. Hij voegde eraan toe dat de SP-leider “een landroof is en een veelpleger is” en dat “enkel omdat” hij “een politicus is, hem niet kan worden toegestaan ​​om de remedie van het indienen van een reguliere borgtochtaanvraag bij de bevoegde rechtbank te omzeilen”.

Khan had de rechtbank benaderd om voorlopige borgtocht te vragen en verklaarde dat hoewel het Hooggerechtshof van Allahabad zijn bevel in de zaak op 4 december 2021 had gereserveerd, het het nog moest goedkeuren.

Op 6 mei , heeft het Hooggerechtshof het pleidooi verdaagd tot 11 mei omdat het werd geïnformeerd dat het Hooggerechtshof zijn bevel waarschijnlijk binnenkort zou goedkeuren.

In zijn tussentijdse borgtochtbevel merkte de SC op dat het was nadat het de zaak had verdaagd op 6 mei dat de opsporingsambtenaar actie begon tegen Khan in de FIR van 2020 en dat hij in voorlopige hechtenis werd genomen in de zaak.