SC bruker spesielle fullmakter, innvilger Azam Khan midlertidig kausjon i landgrabbing-sak

0
51

Samajwadi-partiets leder Azam Khan. (Fil)

Høyesterett innvilget torsdag foreløpig kausjon til Samajwadi-partiets leder Azam Khan i en sak om landgrabbing, og utøvet sine spesielle fullmakter i henhold til artikkel 142 i grunnloven da den markerte de “sære” omstendighetene i saken.

En benk ledet av dommer L Nageswara Rao sa at den er av den oppfatning at “dette er en passende sak der denne domstolen bør utøve sin jurisdiksjon i henhold til artikkel 142 i den indiske grunnloven og innvilge midlertidig kausjon til saksøkeren i særegne fakta og omstendigheter i saken, inntil han sender inn søknaden om vanlig kausjon, og det samme vurderes av den kompetente domstolen.”

Benken som også består av dommere BR Gavai og AS Bopanna bemerket at Khan allerede hadde fått kausjon i 87 saker mot ham. Den sa at selv om FIR i saken før den ble registrert 18. mars 2020 og siktelse ble innlevert 10. september samme år, hadde Khan blitt implisert i FIR “bare nå…dvs. etter en periode med 1 år og 7 måneder, ved kjennelse datert 6. mai 2022 vedtatt av den ekstra sjefsdommeren, Rampur.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

“Tatt i betraktning forsinkelsen i implikasjonen av begjæreren i FIR… og arten av påstandene fremsatt deri, er vi av den overveide oppfatning at det ikke vil være i rettferdighetens interesse å frata begjæreren hans personlige frihet, spesielt når han i forbindelse med 87 straffesaker/FIR-er allerede er løslatt mot kausjon», sa retten.

Best of Express Premium

Premium

Hindu College-professor arrestert for innlegg på Shivling

Premium

UPSC CSE Key – 20. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Under rettssak MVA-regjeringen som BJP, møter Center hverandre i domstolene

Premium

Forklart: Krishna Janmabhoomi-saken i Mathura, og utfordringen til … Flere premiumhistorier >>

Den sa at den midlertidige kausjonen vil fortsette inntil en kompetent domstol avgjør hans påstand om vanlig kausjon, og at hvis den avvises, skal den midlertidige kausjonen fortsette i ytterligere to uker fra datoen for den domstolens kjennelse om kausjonsbegjæringen.

Artikkel 142 i grunnloven gir toppretten vide fullmakter til å yte “fullstendig rettferdighet” i en sak.

Det ble påstått i FIR at landet til en Imamuddin Qureshi – som dro til Pakistan under Partisjon – ble registrert som fiendens eiendom, men Khan tok den i samarbeid med andre. FIR ble innlevert ved Azem Nagar politistasjon i Rampur under den indiske straffeloven (IPC) og loven om forebygging av skade på offentlig eiendom.

Den anklager også Khan og andre for urettmessig tilegnelse av offentlige penger som løper inn i mer enn hundrevis av millioner rupier.

Senioradvokat Kapil Sibal dukket opp for Khan og sa at «det regjerende partiet gjør alle forsøk på å holde klageren bak låsen ved å implisere ham i den ene FIR etter den andre» og at «den nåværende saken er” en “av politisk vendetta». Han hevdet at «de nevnte straffesakene/FIR-ene ble anlagt av det regjerende partiet med ondsinnet hensikt».

I motsetning til dette sa tilleggsadvokat SV Raju at Khan «er en tungvektspolitiker og på grunn av hans press, men han var involvert i en rekke kriminelle handlinger, ingen FIR-er ble registrert mot ham”. Han la til at SP-lederen «er en landgrabber og er en vaneforbryter» og at «bare fordi» han «er en politiker, kan han ikke få lov til å omgå rettsmidlet med å sende inn en vanlig kausjonssøknad for den aktuelle domstolen».

Khan hadde henvendt seg til retten og søkte midlertidig kausjon og uttalte at selv om Allahabad High Court hadde reservert sin kjennelse i saken 4. desember 2021, var den ennå ikke vedtatt.

Den 6. mai , utsatte Høyesterett påstanden til 11. mai da den ble informert om at High Court sannsynligvis ville vedta sin kjennelse snart.

I sin midlertidige kausjonskjennelse bemerket SC at det var etter at den utsatte saken 6. mai at etterforskningsoffiseren startet aksjon mot Khan i 2020 FIR og han ble varetektsfengslet i saken.