Så här lägger du till fler Ethernet-portar till din router

0
50
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figure>

Medan de flesta av oss förlitar oss på trådlöst hemma, är fast internet ofta ett bättre val. Den enda haken är att de flesta hemroutrar bara har en handfull portar. Det är enkelt att lägga till fler portar, men det finns några saker att tänka på när du konfigurerar saker.

RELATED: Wi-Fi vs. Ethernet: Hur mycket bättre är en trådbunden anslutning?

Lägg till portar med en Ethernet-switch

Du kan lägga till fler portar till din router med en Ethernet-switch. Tänk på dessa som powerbank-tillägg: de ansluts till en befintlig Ethernet-port på din router, men de lägger till en rad ytterligare portar beroende på vad du går efter. Ju mer du spenderar, desto fler portar får du (switchar med högre hastighet brukar också kosta mer).

För att utöka ditt utbud av Ethernet-portar måste du först köpa en Ethernet-switch. Denna switch kommer att anslutas till någon av reservportarna på din router. Därifrån kan du ansluta ytterligare enheter till switchen. Du kan lägga till mer än en switch till din router men för effektivitetens skull bör du undvika seriekopplade switchar.

Netgear

Även om det är möjligt att omvandla en gammal router till en switch, är dessa switchar billiga och glada och kostar en bråkdel av vad du skulle betala för en ny router. En billig switch med fyra portar kan kosta mellan $10 och $20, eller billigare om du inte behöver gigabithastigheter. Precis som en router behöver du driva en switch med en väggadapter.

Netgear Ethernet-switch

NETGEAR 5-portars Gigabit Ethernet Unmanaged Switch (GS305) – Hemnätverkshubb, Office Ethernet Splitter, Plug-and-Play, Silent Operation, Desktop eller Wall Mount

Använd detta billiga Ethernet-switch för att lägga till fyra extra portar till din router i Gigabit-hastigheter.

Amazon

$17.99
$22.99 Save 22%

Advertisement

When buying a port keep in mind that most models will använd en av portarna för att göra anslutningen till din befintliga router. Så en Ethernet-switch som verkar ha fem portar kommer bara att tillhandahålla fyra extra portar som du kan ansluta enheter till.

De flesta switchar kommer med en lämplig Ethernet-kabel för att göra anslutningen till din router. Du måste tillhandahålla ytterligare kablar för att ansluta dina befintliga enheter (som datorer, smarta TV-apparater och nätverksenheter). Kom ihåg: alla Ethernet-kablar är inte lika, och högre hastigheter kan bara uppnås med snabbare kablar.

Tänk noga på placeringen av enhet och port

< p>Ethernet-switchar fungerar genom att dela den tillgängliga bandbredden för porten de är anslutna till på din router. Så om din router har gigabit Ethernet-portar och du köper en lämplig Ethernet-switch som lägger till fyra portar, kommer den gigabitens bandbredd att delas mellan de fyra portarna när de enheterna används samtidigt.

Det viktiga att notera är att bandbredden bara delas när alla dessa enheter använder ditt nätverk. Med hjälp av denna information kan du försöka ställa in din switch på ett sätt som undviker att mätta en enda port.

RELATERATSå här övervakar du bandbredden och dataanvändningen för enskilda enheter i ditt nätverk

Till exempel kanske du inte använder din arbetsdator och spelkonsol samtidigt, så att ansluta dem båda till samma switch skulle ha liten effekt på prestandan. Men om du har en speldator som du använder på natten när du streamar filmer från en nätverksenhet, bör dessa två enheter helst vara anslutna till helt separata portar på din router (inte till olika portar på samma switch) eftersom den begränsade bandbredden infördes av switchen kan påverka prestandan för någon av dem.

Med lite noggrann planering kan du bara ansluta enheter i en switch som skulle användas vid olika tidpunkter. Du kan också gruppera enheter med låg bandbredd (som skrivare) i switchar, även om du samtidigt använder något mer bandbreddskrävande (som en dator).

Snabbare Ethernet-portar ger bättre prestanda

De flesta routrar borde ha gigabit Ethernet-portar vid det här laget, och vissa erbjuder 10 Gb nätverk. Om du lutar åt ett trådbundet nätverk för ditt hem eller kontor, överväg att investera i den snabbaste möjliga utrustningen som din budget tillåter. Detta kan innebära att du byter ut din router med en snabbare version, men också att du köper snabbare Ethernet-switchar för att ta bort bandbreddsbegränsningar.

Annons

Detta gäller särskilt om det inte är möjligt att prioritera enheter baserat på användning. Till exempel, om du har flera datorer på ett enda kontor anslutna till samma switch, eller ett familjerum med flera konsoler som sannolikt kommer att användas för att spela onlinespel samtidigt.

Om din router Stöder bara 100Mb nätverk så är det förmodligen dags för en uppgradering ändå. Gigabit Ethernet betyder 1000Mb, vilket är tio gånger snabbare än äldre standarder. 10 Gb Ethernet förbättrar den tillgängliga bandbredden tio gånger igen. Se bara till att du matchar switchens hastighet med routerns maximala genomströmning.

The Best Wi-Fi Routers of 2022 Best Wi-Fi Router Overall Asus AX6000 (RT-AX88U) Amazon

$299.99
$349.99 Save 14%

Bästa budgetrouter TP-Link Archer AX3000 (AX50) Amazon

$113.70
$149.99 Save 24%

Bästa billiga routern TP-Link Archer A8 Amazon

$53.99
$59.99 Save 10%

Bästa spelrouter Asus GT-AX11000 Tri-Band Router Amazon

$399.99
$449.99 Save 11%

Bästa Mesh Wi-Fi-router ASUS ZenWiFi AX6600 (XT8) (2-pack) Amazon

$392.55
$449.99 Save 13%

Best Budget Mesh Router Google Nest Wifi (2-pack) Amazon

$228.00
$299.00 Save 24%

Bästa modemrouterkombination NETGEAR Nighthawk CAX80 Amazon

$419.99
$499.99 Save 16%

Bästa VPN-router Linksys WRT3200ACM Amazon

$249.97
 

Beat Travel Router TP-Link AC750 Amazon

$37.99
$39.99 Save 5%

Bästa Wi-Fi 6E-router Asus ROG Rapture GT-AXE11000 Köp nu

Detta kanske inte är så vettigt om du inte har enheter som kan stödja de högre hastigheterna, men det finns redan nyare enheter som stöder dem. Microsofts Xbox Series X och Sonys PlayStation 5 har vardera gigabit Ethernet-portar, och Apple säljer M1 Mac mini med en valfri 10-gigabit Ethernet-port om du behöver det. Det är inte ovanligt att hitta enheter med mellanhastigheter som 2,5 Gb heller.

Om du inte är säker på vad din router stöder, kontrollera undersidan av enheten. Många har hastigheten på portarna som anges, medan andra kommer att ha ett modellnummer som du kan söka för att ta reda på med säkerhet. Glöm inte att se till att du köper Ethernet-kablar med rätt hastighet för att dra fördel av snabbare portar.

RELATERAT:Vilken typ av Ethernet-kabel (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) ska jag använda?

Du kan placera switchen i ett annat rum

Du behöver inte lämna switchen i samma rum som din router. Ethernet-switchar är användbara eftersom de kan förse ett helt rum med ytterligare trådbundna portar utan att behöva flytta din router från sin vanliga viloplats.

Annons

Det finns några sätt att gå tillväga: använd en Ethernet-förlängningskabel, använd en Ethernet över koaxialadapter eller använd Ethernet över elnätet. Den första är ganska enkel, men ofta ful såvida du inte är beredd att putsa lite för att dölja kablar i väggen. Ethernet-over-coax (MoCA) låter dig använda koaxialkablar som du kanske redan har i dina väggar.

Ethernet-förlängningskabel

Ethernet-förlängningskabel 25 fot, Ruaeoda skärmat nätverk Cat6 förlängningspatchkabel RJ45-kablar skärmad han-till-honkontakt

Lägg 25 fot (7,7 meter) Ethernet-kabel för att utöka ditt trådbundna nätverk utan att offra hastighet.

Amazon

$11.99
$12.99 Save 8%

You might have coaxial cables in your wall if your home has been wired for kabeltjänster. Dessa anslutningar ger snabbare hastigheter än trådlösa, med färre av de nackdelar som powerline-adaptrar stöter på. Eftersom alla hem inte är anslutna för kabel, kanske de inte är ett alternativ.

Ethernet Over Coaxial Kit

Comtrend G.hn Powerline 1200 Mbps Ethernet över koaxialsats

Använd koaxialkablarna i väggen för att transportera en trådbunden Ethernet-anslutning till trådlösa döda punkter.

Amazon

$89.99
119,99 $ Spara 25 %

Ethernet över elnätet använder också befintliga kablar, men hastigheter kan inte garanteras. Många Ethernet powerline-adaptrar annonserar en kombinerad hastighet. Det betyder att en hastighet på 1200 Mb/sek endast kan vara 600 Mb/sek åt båda håll. Åldern och kvaliteten på kablarna, störningar samt hur mycket du spenderar på adaptern kommer alla att ta hänsyn till hastigheten du sannolikt kommer att få.

Ethernet Over Powerline Kit

TP-Link AV1000 Powerline Ethernet-adapter

Använd dessa Powerline Ethernet-adaptrar för att utöka ditt trådbundna nätverk utan att behöva lägga ner ny kabel.

Amazon

$53.99
$59.99 Save 10%

Advertisement

The further your destination from the adapter, the more speed du kommer sannolikt att förlora. Vissa rum kan vara på olika kretsar, vilket är bra för att utföra arbete på kablarna i ditt hus men hemskt för att bära en Ethernet-anslutning genom väggarna. Till och med bara att ansluta en annan enhet bredvid en adapter kan försämra prestandan.

Och sedan måste du ta hänsyn till bandbreddsmättnad, som tidigare diskuterats. Powerline-adaptrar är ett bekvämt sätt att förlänga ett trådbundet nätverk utan att dra fula kablar eller få in renovatörerna, men de kostar kostnaden för effektivitet och du bör ha det i åtanke om råhastigheten är viktig för dig.

RELATERAT: Hur snabbar du upp din internetanslutning

Ethernet-problem? Kontrollera dina kablar

Trådbundna nätverk är fortfarande det mest pålitliga sättet att ansluta dina datorer, smarta enheter och spelkonsoler till internet. Trådbundna nätverk är inte lika känsliga för störningar som trådlösa nätverk, med mycket högre teoretiska hastigheter möjliga om du är beredd att öppna din plånbok.

Se till att du förstår begränsningarna som switchar och elledning adaptrar introduceras, och kom ihåg att många problem med trådbundna nätverk kan lösas helt enkelt genom att byta ut några kablar.

LÄS NÄSTA

  • › Ethernet Splitter vs. Switch: What’s the Difference?
  • › Vilka Wi-Fi-routerspecifikationer är de viktigaste?
  • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
  • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
  • › Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash
  • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta
  • › Så här gör Mozilla Thunderbird comeback 2022