Russische soldaat die terechtstaat, vraagt ​​weduwe van slachtoffer om hem te vergeven

0
45

Een vertegenwoordiger van een slachtoffer Kateryna Shelikhova zit naast een Russische soldaat Vadim Shishimarin, 21, verdacht van schendingen van de wetten en normen van oorlog, tijdens een rechtszitting, te midden van Rusland invasie van Oekraïne, in Kiev, Oekraïne 18 mei 2022. (Reuters)

Een Russische soldaat geconfronteerd met het eerste proces voor oorlogsmisdaden sinds het begin van de oorlog in Oekraïne getuigde donderdag dat hij een burger had neergeschoten op bevel van twee agenten en smeekte de weduwe van zijn slachtoffer hem te vergeven.

Sgt. Vadim Shishimarin vertelde de rechtbank dat de officier erop stond dat de Oekraïense man, die op zijn mobiel sprak, hun locatie aan de Oekraïense troepen kon lokaliseren.

Lees |Hoeveel van Oekraïne heeft Rusland in handen?

De 21-jarige sergeant kan levenslang krijgen als hij wordt veroordeeld voor het schieten van de Oekraïense man door een open autoraam op 28 februari in een dorp in de noordoostelijke regio Soemy, vier dagen na de Russische invasie< /strong>.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Shishimarin zag er ingetogen uit en zei dat hij in eerste instantie het bevel van zijn directe bevelhebber om de ongewapende neer te schieten negeerde burger, maar had geen andere keuze dan het bevel op te volgen toen het krachtig werd herhaald door een andere officier.
Shishimarin pleitte schuldig aan de aanklachten tijdens de hoorzitting van woensdag.

Best of Express Premium

Premium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om contact op te nemen met…

Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op ‘ Shivling&#…Premium

Terwijl de Indiase economie groeit, moeten het centrum en de staten samenwerken

Premium

Overheden moeten begrijpen dat middelen in vertrouwen worden gehouden. Ze zijn niet… Meer Premium Stories >>

Donderdag vroeg hij de weduwe van het slachtoffer, die ook in het proces verscheen, hem te vergeven voor wat hij deed.

“Ik realiseer me dat je kunt’ vergeef me niet, maar ik smeek je om vergeving,” Shishimarin zei.

De vrouw, Kateryna Shelipova, zei dat haar 62- jarige echtgenoot, Oleksandr Shelipov, stapte uit om te kijken wat er aan de hand was toen er net buiten hun huis schoten klonken. Toen het schieten kort daarna stopte, liep ze naar buiten en trof haar man vlak voor hun huis doodgeschoten aan.

“Hij was helemaal voor mij. Hij was mijn verdediger,” zei ze.

Shelipova vertelde de rechtbank dat Shishimarin een levenslange gevangenisstraf verdient voor het doden van haar man, maar voegde eraan toe dat ze het niet erg zou vinden als hij zou worden uitgewisseld als onderdeel van een mogelijke gevangenenruil met Rusland voor de overgegeven Oekraïense verdedigers van de staalfabriek van Azovstal in Mariupol.

Russische soldaat Vadim Shishimarin, 21, verdacht van schendingen van de wetten en normen van oorlog, wordt gezien in een beklaagden’ kooi tijdens een rechtszitting, te midden van de Russische invasie van Oekraïne, in Kiev, Oekraïne, 18 mei 2022. (Reuters)

De aanklager vroeg om een ​​levenslange gevangenisstraf voor Shishimarin en het proces werd verdaagd tot vrijdag.

Shishimarin, een gevangengenomen lid van een Russische tankeenheid, wordt vervolgd op grond van een deel van het Oekraïense strafwetboek dat de wetten en gebruiken van oorlog behandelt.

Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova zei eerder dat haar Het bureau was bezig met het voorbereiden van oorlogsmisdaden tegen 41 Russische soldaten voor misdrijven zoals het bombarderen van civiele infrastructuur, het doden van burgers, verkrachting en plundering. Het was niet meteen duidelijk hoeveel van de verdachten in Oekraïense handen zijn en hoeveel er bij verstek zouden worden berecht.

Tijdens de inaugurele zaak van oorlogsmisdaden in Oekraïne werd de vervolging van Shishimarin nauwlettend gevolgd . Onderzoekers hebben bewijs verzameld van mogelijke oorlogsmisdaden om voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen.