Rusland gebruikt nieuwe laserwapens in Oekraïne, Zelenskiy spot met 'wonderwapen'

0
51

De Russische president Vladimir Poetin (L) en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. (Bestand)

Rusland zei woensdag dat het een nieuwe generatie krachtige lasers in Oekraïne gebruikt om drones in brand te steken, waarbij het enkele van de geheime wapens van Moskou inzet om een ​​vloedgolf van westerse wapens tegen te gaan.

De Russische president Vladimir Poetin onthulde in 2018 een intercontinentale ballistische raket, nucleaire onderwaterdrones, een supersonisch wapen en een laserwapen.

Er is weinig bekend over de bijzonderheden van de nieuwe laser. Poetin noemde er een genaamd Peresvet, genoemd naar een middeleeuwse orthodoxe krijger monnik Alexander Peresvet die omkwam in dodelijke gevechten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Yury Borisov, de plaatsvervanger premier die verantwoordelijk is voor militaire ontwikkeling, vertelde op een conferentie in Moskou dat Peresvet al op grote schaal werd ingezet en dat het satellieten tot 1.500 km boven de aarde zou kunnen verblinden. Hij zei dat er al krachtigere systemen waren dan Peresvet die drones en andere apparatuur konden verbranden. Borisov citeerde dinsdag een test waarvan hij zei dat hij binnen vijf seconden een drone op 5 km afstand had verbrand.

Best of Express Premium

Premium

S Somanath: 'Privéspelers in de ruimte sector kan defensie versterken, manufactu…

Premium

Afghaanse economie aan flarden, relaties in de wacht, Delhi en Kabul handel via D…Premium

Uitgelegd: NAVO-uitbreiding & Rusland

Premium

Uitgelegd: waar de roepie naartoe gaat en wat de val ervan betekent consumenten… Meer Premium Stories >>

“Als Peresvet verblindt, leidt de nieuwe generatie laserwapens tot de fysieke vernietiging van het doelwit – thermische vernietiging, ze verbranden,” vertelde hij de Russische staatstelevisie.

Op de vraag of dergelijke wapens in Oekraïne werden gebruikt, antwoordde Borisov: “Ja. De eerste prototypes worden daar al gebruikt.” Hij zei dat het wapen “Zadira” heette.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy vergeleek het nieuws over de lasers spottend met de zogenaamde wonderwapens die nazi-Duitsland onthulde in een poging een nederlaag te voorkomen in Tweede Wereldoorlog.

“Hoe duidelijker het werd dat ze geen kans hadden in de oorlog, hoe meer propaganda er was over een verbazingwekkend wapen dat zo krachtig zou zijn dat het voor een keerpunt zou zorgen,& #8221; zei hij in een videotoespraak 's avonds laat.

“En zo zien we dat in de derde maand van een grootschalige oorlog, Rusland probeert zijn ‘wonderwapen’ … dit alles toont duidelijk de complete mislukking van de missie aan.”

Bijna niets is publiekelijk bekend over Zadira, maar in 2017 zeiden Russische media dat het nucleaire staatsbedrijf Rosatom heeft geholpen bij de ontwikkeling ervan als onderdeel van een programma om wapens te maken -gebaseerde nieuwe fysieke principes.
De invasie van Oekraïne heeft de grenzen van de Russische post-Sovjet-conventionele strijdkrachten duidelijk gemaakt, hoewel Poetin zegt dat de “speciale militaire operatie” gaat volgens plan.

Uit de opmerkingen van Borisov blijkt dat Rusland aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt met laserwapens, een trend die van groot belang is voor andere kernmachten, zoals de Verenigde Staten en China.

< p>Het gebruik van lasers om satellieten te verblinden was ooit een fantasie uit het rijk van science fiction, maar de Verenigde Staten, China en Rusland werken al jaren aan varianten van dergelijke wapens.

Naast het voordeel van verbranden drones, verblindende verkenningssystemen hebben ook een strategische impact, aangezien satellieten worden gebruikt om intercontinentale ballistische raketten met kernwapens in de gaten te houden.

Borisov zei dat hij net was teruggekeerd uit Sarov, een centrum van Ruslands nucleaire wapen onderzoek. Hij zei dat een nieuwe generatie laserwapens die een brede elektromagnetische band gebruiken, uiteindelijk conventionele wapens zou vervangen.

“Dit is geen exotisch idee; het is de realiteit,” zei Borisov.