Puin van tempels, hindoe-motieven gezien in Gyanvapi-complex: onderzoeksrapporten

0
49

Vishal Singh vertelde verslaggevers dat het rapport eerlijk was opgesteld. Hij zei dat het rapport ging over het binnengebied van de Gyanvapi-moskee.

In claims die waarschijnlijk de Kashi Vishwanath-Gyanvapi-rij zullen verdiepen, twee rapporten over een videografisch onderzoek van het Gyanvapi-moskeecomplex stellen dat puin van oude tempels werd gevonden op de hoek van de noordelijke en westelijke muren buiten de barricade, en dat hindoe-motieven zoals bellen, kalash, bloemen en trishul zichtbaar waren op pilaren in de tehkhana (kelder).

De twee rapporten zijn ingediend bij de rechtbank van Varanasi die opdracht heeft gegeven tot het onderzoek. Ook donderdag heeft het Hooggerechtshof, ingestemd met een verzoek om de hoorzitting uit te stellen over een beroep dat de bevelen van de rechtbank van Varanasi aanvecht, de rechtbank verzocht om tot vrijdag geen verdere actie in de zaak te ondernemen.

Advocaat Vishnu Shankar Jain, die bij het Hooggerechtshof een verzoek indiende “om aanvullende feiten en documenten aan het licht te brengen”, zei: “Na de rapporten van de Advocate Commission is het duidelijk dat de betwiste structuur het religieuze karakter heeft van een hindoe tempel”. Hij zei dat de actie van Mughal-keizer Aurangzeb om met geweld een religieuze plaats in bezit te nemen de aard van eigendom en ook de eigendomsrechten van de bestaande godheid niet kan veranderen.https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Lees ook |Krishna Janmabhoomi zaak: Mathura rechtbank staat pleidooi toe voor eigendom van Shahi Idgah Moskee land

In zijn rapport van 6-7 mei verklaarde Ajay Kumar Mishra, die op 17 mei werd afgezet als advocaat-commissaris, dat er puin van oude tempels werd gevonden op de hoek van de noordelijke en westelijke muren buiten de barricade, en structuren van goden en godinnen en lotus werden gespot. Eén shilapatt (plaquette) had het Sheshnag-ontwerp en werd gefilmd, aldus het rapport.

Best of Express Premium

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloften

Premium

Qasim Rasool Ilyas: voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten om out t…Premium

DU's Hindu College professor gearresteerd voor post op "Shivling&#…

Premium

Het Westen mag de vastberadenheid van Poetin niet testenMore Premium Stories >>

Mishra, die een rapport van twee pagina's in de rechtbank van Varanasi heeft ingediend, zei: “Het onderzoek op 6 en 7 mei is door mij gedaan en het was in het buitengebied van het moskeecomplex. Inmiddels ben ik uit de functie van advocaat-commissaris ontheven. Ik vond het nodig om het verslag van mijn werk bij de rechtbank in te dienen. Nu is het aan de rechtbank om het al dan niet als onderdeel van het onderzoeksrapport te beschouwen.”

Lees ook |Na Gyanvapi, naald beweegt binnen BJP op Kashi, Mathura: "Shivling verandert alles, Ayodhya-context ongeldig’

Het tweede rapport over het onderzoek van de commissie beslaat 12 pagina's en werd donderdagochtend voor de rechtbank ingediend door speciale advocaat-commissaris Vishal Singh in aanwezigheid van assistent-advocaat-commissaris Ajay Pratap Singh. Samen met het schriftelijke rapport diende Singh ook video-opnamen in als bewijsmateriaal in drie verzegelde dozen — video's van het onderzoek op 14, 15 en 16 mei. Op deze drie dagen werd het onderzoek gezamenlijk gedaan door Vishal Singh, Ajay Pratap Singh en Ajay Kumar Mishra.

Vishal Singh vertelde verslaggevers dat het rapport was eerlijk opgesteld. Hij zei dat het rapport ging over het binnengebied van de Gyanvapi-moskee.

Lees ook |RSS op Gyanvapi: Tijd om historische feiten in het juiste perspectief te plaatsen

S M Yaseen, gezamenlijke secretaris van Anjuman Intezamia Masajid, de commissie die de Gyanvapi-moskee beheert, zei: “Geheimhouding van het rapport en de hele commissie wordt niet meer gehandhaafd. De rechter moet er kennis van nemen. Met het uitlekken van het rapport in het openbaar komt de veiligheid van de Gyanvapi-moskee en de Kashi Vishwanth-tempel in gevaar. Het Hooggerechtshof zou er ook kennis van moeten nemen en er moeten streng worden opgetreden tegen degenen die ervoor verantwoordelijk zijn.”

Raees Ahmed, raadsman van het moskeebestuur, zei: “Het rapport dat informeel naar buiten komt, is ongepast. De rechtbank en de administratie moeten in deze zaak verantwoording afleggen.” Ahmed zei dat hij vrijdag bij de rechtbank een verzoek zal indienen om een ​​kopie van het rapport te krijgen.

In zijn rapport spreekt Mishra over het onderzoek op 6 mei van 15.30 uur tot 17.45 uur en opnieuw op 7 mei van 15.00 uur tot 16.50 uur toen het werd gestopt omdat er meer dan 100 mensen waren samengekomen.

Volgens het rapport werden vormen van vier idolen gezien op één shilapatt en was ‘sindoori’ gekleurd. Alle plaquettes die op de grond lagen, leken afgebroken delen van een enorm gebouw te zijn, aldus het rapport. Sommige van de ontwerpen op deze plaquettes leken op ontwerpen op de westelijke muur van de moskee, aldus het rapport.

Lees ook |'Duif sluit de ogen als de kat nadert': 1991 Lok Sabha, toen Uma Bharti Gyanvapi markeerde en zich verzette Aanbiddingsrekening

Tijdens het onderzoek vroeg Mishra de indieners en hun advocaten of de “sindoor” geplateerde structuren en een 'chaukhat'-achtige plaquette was dezelfde Shringar Gauri die in hun beweringen werd genoemd. In reactie daarop beweerden de indieners dat dit overblijfselen (‘avshesh’) waren van de ‘chaukhat’ van de Shringar Gauri-tempel en werden aanbeden.

In het Hooggerechtshof vroeg advocaat Vishnu Shankar Jain, optredend voor de hindoe-partijen, uitstel van een dag. Hij vertelde de bank voorgezeten door rechter D Y Chandrachud dat senior advocaat Hari Shankar Jain, die hen vertegenwoordigt voor de rechtbank van Varanasi, verhinderd was en pas woensdag uit het ziekenhuis was ontslagen.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Senior advocaat Huzefa Ahmadi, vertegenwoordiger van het Comité van Beheer van Anjuman Intezamia Masajid, Varanasi, die het beroep heeft ingediend, zei dat hij geen bezwaar had tegen de uitstel, maar zijn enige vrees is dat er een aanvraag is ingediend om een ​​muur in de buurt van de wazu khana” en “het is noodzakelijk dat de rechtbank van eerste aanleg, die de procedure vandaag voortzet, daarvan afziet totdat deze rechtbank de procedure morgen inleidt.”

Op een vraag van de rechtbank zei advocaat Vishnu Shankar Jain dat ze, gezien de bezorgdheid van de andere partij, niet zouden aandringen op bevelen van de rechtbank totdat het Hooggerechtshof het vrijdag hoort. De bank nam de toezegging op en zei in haar beschikking: “De heer Jain stelt dat de procedure voor het Trial Court hierna niet verder zal worden voortgezet totdat het Hof de zaak morgen behandelt. Wij bevelen de rechtbank daarom aan om strikt te handelen in termen van de bovenstaande regeling en af ​​te zien van verdere procedures in de rechtszaak, gezien de consensus die tussen partijen is bereikt.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Op 17 mei had het Hooggerechtshof, hoewel het weigerde de procedure voor de rechtbank van Varanasi aan te houden, de districtsmagistraat van Varanasi gevraagd om beveilig het gebied waar een Shivling zou zijn gevonden tijdens het videografisch onderzoek van het moskeegebied zonder de rechten van moslims op toegang tot en het aanbieden van namaz in de moskee te belemmeren of te beperken.