Neelkanth Mishra på Explained.Live idag

0
51

Neelkanth Mishra

Precis när det fanns tecken på att Indien klättrade ur den pandemidrabbade ekonomin, har dess tillväxthistoria påverkats av inflationen som har gått utom kontroll. Fokus har nu flyttats till att hålla tillbaka priserna med detaljhandeln eller den KPI-baserade inflationen som passerar RBI-uppsättningens övre band på sex procent varje månad sedan januari.

I ett oplanerat möte den 4 maj höjde RBI:s penningpolitiska kommitté styrräntan med 40 punkter till 4,40 procent, den första höjningen på fyra år. Detta är bara början; fler räntehöjningar är nästan en säkerhet om inflationen förblir hög och blir strukturell om den inte redan har gjort det. Med kriget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att nysta upp, kan höga bränslepriser mycket väl fortsätta. Globala livsmedelspriser har också stigit till det högsta någonsin.

När inflationen sipprar ner för att påverka vår vardag är det dags att söka svar på oroande frågor: Hur länge kan detaljhandelsinflationen fortsätta att vara hög? Är räntehöjningar och att absorbera likviditet de enda instrument som RBI har för att dämpa priserna? Skulle det inte döda den begynnande efterfrågan och skada tillväxten? Är stagflation (hög inflation, låg tillväxt) överhängande för den indiska ekonomin?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Mehbooba Mufti-intervju: ‘Naturligtvis kommer PDP att slåss mot valet…

Premium

Varför träffar NCP-chefen Sharad Pawar brahminska samhällsledare i Pune t. ..

Premium

Första stoppet för Azam, son ut ur fängelset var denna SP-ledares husPremium

Abhinav Prakash Singh skriver: På spel i Gyanvapi, förhoppningarna om en civil…Fler premiumhistorier >>

The Indian Express försöker hitta några svar genom sitt Explained.Live-webinarium kl. 18.00 den 20 maj med Neelkanth Mishra, Indienstrateg och analytiker hos Credit Suisse, som också är deltidsmedlem i premiärministerns ekonomiska rådgivande råd. . Han kommer att hjälpa oss att packa upp inflationskorgen, se framåt på dess bana och bättre förstå nyanserna av politiskt beslutsfattande – både monetärt och finanspolitiskt – i tider av hög inflation. Sessionen kommer att modereras av National Business Editor Anil Sasi.

Genom sina Explained.Live webbseminarier går Indian Express inte bara bakom rubrikerna för att förstå nyheter när de utvecklas, utan bryter ner dem så att du förstå hur det påverkar din vardag. Registrera dig nu för webbinariet.