Na NGT-kennisgeving vraagt ​​​​govt-bospanel om rapport over Arunachal-projecten

0
105

Donderdag heeft het Tribunaal het ministerie gevraagd de gebreken in zijn beëdigde verklaring te verwijderen vóór de volgende hoorzitting op 14 juli. drie weken over de nalevingsstatus van de voorwaarden die zijn gesteld voor in het verleden verleende boskap voor waterkrachtprojecten in Arunachal Pradesh.

Dit komt nadat het National Green Tribunal (NGT) “suo motu kennis” nam van een onderzoeksrapport van The Indian Express over hoe twee belangrijke waterkrachtprojecten in Arunachal tussen 2004 en 2020 tot zes mega-initiatieven in het land behoorden, waar strikte voorwaarden om de hoge milieu-impact te compenseren, werden omzeild, genegeerd of alleen op papier beantwoord.

De NGT had om antwoorden gevraagd van het Ministerie van Milieu, de regering van Arunachal en NHPC over de naleving van de voorwaarden voor boskap die aan de 3.000 waren toegekend -MW Dibang waterkrachtproject in het district Dibang Valley. Op donderdag vroeg het Tribunaal het ministerie om de gebreken in zijn beëdigde verklaring te verwijderen vóór de volgende hoorzitting op 14 juli.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Op 4 februari meldde The Indian Express dat het Dibang-project, na twee keer te zijn afgewezen, in 2015 een voorlopige boskap kreeg met als voorwaarde dat een nationaal park zou worden uitgeroepen om het stroomgebied te beschermen. Ondanks dat er niet aan werd voldaan, werd de definitieve boskap in 2020 afgegeven.

Best of Express Premium

PremiumDe eerste stop voor Azam, zoon uit de gevangenis, was het huis van deze SP-leider

Premium

Wekelijkse horoscoop, 22 mei 2022 – 28 mei 2022: Dit is wat je wee…

Premium

Chirag Dilli en zijn vervlogen dagen van kleurrijke bruiloften< figuur>Premium

Qasim Rasool Ilyas: Voor de eerste keer heeft AIMPLB besloten contact op te nemen met de… Meer Premium Stories >>

De Indian Express meldde ook dat het 2.000 MW Lower Subansiri hydel-project in 2004 bosontginning kreeg op voorwaarde dat meer dan 900 vierkante kilometer in het stroomgebied en de onderdompelingsgebieden als een toevluchtsoord zouden worden verklaard. De eis werd later teruggebracht tot 168 vierkante kilometer heiligdomruimte en 332 vierkante kilometer natuurreservaat — na 17 jaar heeft de staat slechts 127 vierkante kilometer gemeld.

Tijdens een vergadering op 11 mei adviseerde de FAC om een ​​commissie op te richten voor het toezicht op de nalevingsstatus van de voorwaarden voor eerdere goedkeuringen voor alle hydel-projecten in Arunachal. Het doel, zo zei het, was om verschillende problemen “op een holistische manier” aan te pakken voordat het een beroep kon doen op het omleiden van 1165,66 hectare bosgrond voor het 3.097 MW Etalin-waterkrachtproject in het district Dibang Valley.

De voorgestelde commissie zou worden voorgezeten door het hoofd van het regionale kantoor van het ministerie in Guwahati, met als lid de knooppuntfunctionaris van de regering van Arunachal, aangewezen in het kader van de Bosbeschermingswet.

Overigens fungeert de aangewezen nodale officier van Arunachal ook als Principal Secretary (Forest) en Principal Chief Conservator of Forest (PCCF) in de staat. Uit gegevens blijkt dat zijn kantoor in het verleden niet heeft gereageerd op verschillende aanmaningen van het ministerie om de nalevingsstatus te verstrekken van de voorwaarden voor toestemmingen voor de Dibang- en Subansiri-projecten.

Tijdens haar vergadering zocht de FAC ook naar de setting van een andere commissie om de ontvangen opmerkingen over het Etalin-project te onderzoeken en binnen drie weken verslag uit te brengen.

Het Etalin-project, voorgesteld om te worden uitgevoerd door een joint venture van Jindal Power Ltd en Hydro Power Development Corporation uit Arunachal, wordt beschouwd als India's grootste dergelijke hydel power-initiatief. Al meer dan tien jaar twijfelden verschillende vertegenwoordigingen aan de economische en ecologische levensvatbaarheid van het project.

De Ken-Betwa River Link in Madhya Pradesh, de internationale luchthaven Mopa in Goa, de Kulda-kolenmijn in Odisha en de thermische centrale Tamnar in Chhattisgarh waren de andere projecten die aan bod kwamen in het rapport van The Indian Express.