India roept het Westen op en zegt dat voedselgranen niet de weg van Covid-vaccins mogen gaan

0
44

Minister van Buitenlandse Zaken V Muraleedharan bij de VN (Twitter/MOS_MEA)

In een oproep aan het Westen zei India woensdag dat voedselgranen niet de weg van de Covid-19-vaccins omdat het zijn bezorgdheid uitte over hamsteren en discriminatie te midden van de “ongerechtvaardigde stijging” van de voedselprijzen.

Het benadrukte dat zijn besluit om de export van tarwe te beperken zal ervoor zorgen dat het echt kan reageren op de meest behoeftigen.

“Een aantal samenlevingen met lage inkomens wordt tegenwoordig geconfronteerd met de dubbele uitdaging van stijgende kosten en moeilijkheden bij het verkrijgen van voedselgranen. Zelfs degenen zoals India, die over voldoende voorraden beschikken, hebben een ongerechtvaardigde stijging van de voedselprijzen gezien. Het is duidelijk dat er wordt gehamsterd en gespeculeerd. We kunnen niet toestaan ​​dat dit onbetwist voorbijgaat”, zei minister van Buitenlandse Zaken V Muraleedharan woensdag in de VN.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Muraleedharan sprak tijdens de ministeriële bijeenkomst over 'Global Food Security Call to Action' voorgezeten door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken onder het Amerikaanse voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad voor de maand mei.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 19 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

‘Meerderheid van de Indiërs heeft niet op BJP gestemd… Voor de eerste ti…Premium

Waarom Satyajit Ray nog steeds de redder van de Bengaalse filmindustrie is

Premium

Over verkrachting binnen het huwelijk ondermijnen regressieve opvattingen de autonomie van vrouwenMore Premium Stories >>

De bijeenkomst kwam slechts enkele dagen na India's beslissing van afgelopen vrijdag om de export van tarwe te verbieden in een poging de hoge prijzen te controleren te midden van een tekort aan tarwe als gevolg van de verzengende hittegolf.

Het besluit is bedoeld om de kleinhandelsprijzen van tarwe en tarwemeel, die met gemiddeld 14-20 procent in het afgelopen jaar — en voldoen aan de voedselbehoefte van aangrenzende en kwetsbare landen.

Het Directoraat-Generaal Buitenlandse Handel (DGFT) had vorige week in de kennisgeving gezegd dat de tarwe-export zal worden toegestaan ​​op basis van toestemming van de centrale overheid.

Op de hoogte- bijeenkomst sprak India voor het eerst sinds de aankondiging van 13 mei in de VN over de kwestie van het exportverbod voor tarwe.

Achter het exportverbod | Lessen voor vandaag uit de Indiase tarwecrisis in 2006

Muraleedharan zei dat de Indiase regering de plotselinge piek in de wereldprijs van tarwe heeft erkend, waardoor “onze voedselzekerheid en die van onze buren en andere kwetsbare landen in gevaar komen.”

< p>“We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat een dergelijke negatieve impact op de voedselzekerheid effectief wordt verzacht en dat de kwetsbaren worden opgevangen tegen plotselinge veranderingen op de wereldmarkt,” zei hij.

“Om onze eigen algehele voedselzekerheid te beheren en de behoeften van naburige en andere kwetsbare ontwikkelingslanden te ondersteunen, hebben we op 13 mei 2022 een aantal maatregelen aangekondigd met betrekking tot de tarwe-export”, zei hij. toegevoegd.

“Laat me duidelijk maken dat deze maatregelen export mogelijk maken op basis van goedkeuringen naar die landen die aan hun voedselzekerheidseisen moeten voldoen. Dit zal gebeuren op verzoek van de betrokken regeringen. Een dergelijk beleid zal ervoor zorgen dat we echt zullen reageren op degenen die het het meest nodig hebben,” zei hij.

De minister benadrukte dat India zijn gepaste rol zal spelen bij het bevorderen van de wereldwijde voedselzekerheid “en het zal ook doen op een manier waarin het rechtvaardigheid hooghoudt, mededogen toont en sociale rechtvaardigheid bevordert.”

India riep het Westen erbij en waarschuwde dat de kwestie van voedselgranen niet de weg zou moeten gaan van Covid-19-vaccins, die door de rijke landen werden gekocht in grotere hoeveelheden dan ze nodig hadden, waardoor de arme en minder ontwikkelde landen zich haasten om zelfs maar de eerste dosis voor hun mensen.

“Het is voor ons allemaal noodzakelijk om het belang van gelijkheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid voldoende te beseffen als het gaat om voedselgranen,” zei hij.

“We hebben tot onze grote kosten al gezien hoe deze principes werden genegeerd in het geval van Covid-19-vaccins. Open markten mogen geen argument worden om ongelijkheid in stand te houden en discriminatie te bevorderen,” zei Muraleedharan in een krachtig statement.

Voorafgaand aan de kenmerkende gebeurtenissen van Washington over voedselzekerheid zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield: “We hebben het rapport van het besluit van India gezien. We moedigen landen aan om de export niet te beperken, omdat we denken dat eventuele exportbeperkingen de voedseltekorten zullen verergeren. Maar je hebt – nogmaals, India zal een van de landen zijn die deelnemen aan onze bijeenkomst in de Veiligheidsraad, en we hopen dat ze kunnen, aangezien ze de bezorgdheid van andere landen horen, dat ze dat standpunt zullen heroverwegen. ”

Muraleedharan benadrukte India's “track record” in het helpen van zijn partners in nood, door te zeggen dat zelfs in het midden van de Covid-19-pandemie en aanhoudende conflicten, India nooit te licht is bevonden.< /p>

“We hebben voedselhulp verleend in de vorm van duizenden tonnen tarwe, rijst, peulvruchten en linzen aan verschillende landen, waaronder onze buurlanden en Afrika, om hun voedselzekerheid te versterken”, zei hij, eraan toevoegend dat gezien de verslechterende humanitaire situatie in Afghanistan, India doneert 50.000 ton tarwe aan zijn bevolking.

India heeft zijn humanitaire steun aan Myanmar voortgezet, inclusief een gift van 10.000 ton rijst en tarwe, zei hij. “We helpen Sri Lanka ook, ook met voedselhulp, in deze moeilijke tijden.”

“In overeenstemming met ons ethos van 'Vasudhaiva Kutumbakam', (de wereld is één familie) en onze 'buurt' Eerste’ beleid zullen we onze buren blijven helpen, in hun uur van nood, en hen altijd bijstaan”, zei hij.

India onderstreepte dat de wereldwijde impact van de Covid-19-pandemie en aanhoudende conflicten, waaronder in Oekraïne, heeft de levens van gewone mensen negatief beïnvloed, vooral in de ontwikkelingslanden, met stijgende energie- en grondstoffenprijzen en verstoringen in de wereldwijde logistieke toeleveringsketens.