Högsta domstolen ska höra Gyanvapi-fallet på fredag, ber Varanasi domstol att inte vidta några ytterligare åtgärder i frågan

0
44

En bänk ledd av justitierådet D Y Chandrachud sa att den nu kommer att höra ärendet klockan 15.00 på fredag. (File Photo)

Högsta domstolen gick på torsdagen med på en begäran om att skjuta upp förhandlingen om grunden som ifrågasätter besluten från en Varanasi-domstol i Gyanvapi-tvisten till fredag ​​och bad domstolen i Varanasi som är föremål för förfarandet att inte ta emot någon ytterligare åtgärd i ärendet tills dess.

En bänk ledd av justitieråd D Y Chandrachud sa att den nu kommer att höra ärendet klockan 15 på fredagen efter att det fick veta att senioradvokaten Hari Shankar Jain, som representerar hinduerna sida inför domstolen i Varanasi och var indisponerad på sista förhandlingsdagen, hade skrivits ut från sjukhuset först på onsdagen.

Läs också |RSS om Gyanvapi: Dags att sätta historiska fakta i rätt perspektiv

Senior Advocate Huzefa Ahmadi, som medverkade för ledningskommittén för Anjuman Intezamia Masjid, Varanasi, sa till bänken som också består av justitieråd PS Narasimha att hans “enda oro är att en ansökan har lämnats in om att riva en mur nära wazu khana” och förfarandet pågår.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Rätten konstaterade sedan att förfarandet inte kan fortsätta om den skjuter upp förhandlingen.

Best of Express Premium

Premium

DU’s Hindu College-professor greps för post på ‘Shivling&#…

Premium

UPSC CSE-nyckel – 20 maj 2022: Vad du behöver att läsa idag

Premium

På rättegång MVA-regeringen som BJP tar Center mot varandra i domstolar

Premium

Förklarat: Krishna Janmabhoomi-fallet i Mathura, och utmaningen att … Fler premiumhistorier >>

Bänken sa till advokaten Vishnu Shankar Jain, som gjorde begäran om uppskov, att med tanke på den oro som uttryckts av den andra sidan, borde de inte trycka på för en förhandling inför domstolen på torsdag.

Advokaten gick med på förslaget och domstolen antecknade detta och uppmanade domstolen att strikt agera i enlighet med dess tidigare beslut och att avstå från att vidta ytterligare åtgärder i rättegången.

Den 17 maj, SC, medan han avböjde att vilandeförklara förfarandet inför en domstol i Varanasi i frågor relaterade till Kashi Vishwanath-templet-Gyanvapi-moskékomplexet, hade han bett Varanasi-distriktets domare att säkra området där en Shivling påstods ha hittats under en videografisk undersökning av moskéområdet utan hindrar eller begränsar muslimers rättigheter att få tillgång till och erbjuda namaz i moskén.

Hörde en petition av fem hinduiska kvinnor som söker tillgång att be vid “en helgedom bakom moskékomplexets västra vägg”, Varanasi domstolen, den 8 april, hade utsett advokatkommissionär Ajay Kumar Mishra att utföra en inspektion av platsen, “förbereda videobilder av åtgärden” och lämna in en rapport. Moskékommittén ifrågasatte detta inför Allahabads högsta domstol som avslog vädjan den 21 april. Kommittén vände sig sedan till Högsta domstolen.